Gyoraboyler (Ha ellopták a meglévõt)A fogyasztói termékek piacán az árbevétel növeléséhez, sõt szinten tartásához ma már elengedhetetlen a folyamatos termékfejlesztés. Permanens innovációra akkor is szükség van, ha a gyártó, vagy szolgáltató nem forradalmian újszerû termékötleteket keres.

 Gyoraboyler (Ha ellopták a meglévõt)A fogyasztói termékek piacán az árbevétel növeléséhez, sõt szinten tartásához ma már elengedhetetlen a folyamatos termékfejlesztés. Permanens innovációra akkor is szükség van, ha a gyártó, vagy szolgáltató nem forradalmian újszerû termékötleteket keres.

Ez még a szakemberek által konzervatívnak mondott hazai piacra is igaz, amit a Szonda-Ipsos legújabb kutatása is alátámaszt, és amely szerint a hazai fogyasztók 60%-a igényli az új, vagy megújult termékeket. Ezért az elõállítók folyamatos termékfejlesztési tevékenységet folytatnak, amelyben egyre inkább rászorulnak a kutatócégek segítségére.

A Szonda Ipsos által végzett reprezentatív felmérés szerint a magyar fogyasztók 60%-a úgy gondolja, hogy minden terméknek szüksége van idõnként megújulásra, s ez az álláspontjuk abban is megnyilvánul, hogy mintegy kétharmaduk szívesen veszi, ha ismert márkák újdonsággal jelentkeznek, illetve szívesen próbálnak ki új terméket is. Nem meglepõ, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább igényli az újdonságokat, a 18 és 29 év közötti korosztály mintegy ?-e újításpárti, de nincs lényegi eltérés a fogyasztók zömét alkotó 30-39 és 40-49 év közötti korcsoportok között: elõbbiek 65, utóbbiak 60%-a várja el , hogy újdonságokkal találkozzon az üzletek polcain.

A jövedelmi státusz szerinti vizsgálat azt jelzi, hogy a tehetõsek és az alacsony jövedelmûek inkább ragaszkodnak a régi és bevált termékekhez, noha ez a vélemény a jobb jövedelmi helyzetben lévõknél feltehetõen tradíciókhoz való kötõdésbõl, az alacsonyabb keresetûeknél viszont a korlátozott lehetõségekbõl táplálkozik.

A megkérdezettek a hazai igényeket követõ termékfejlesztésrõl szkeptikusan nyilatkoztak: mindösszesen 25%-ban értenek azzal egyet, hogy a magyar ízlésvilág és szükségletek számottevõ befolyással bírnak a termékfejlesztésre.

?Ennek ellentmond mind a hazai, mind a multinacionális nagyvállalatok gyakorlata is, hiszen a termékfejlesztések legggyakrabban a hazai piaci igények és sajátosságok figyelembe vételével történnek." – mondta el Peczöli Irén, a Szonda Ipsos piackutatási igazgatója.

A fent említett szkepticizmus inkább talán annak tudható be, hogy a többség általánosan bizalmatlan a marketing eszközeivel szemben, ami feltehetõen részben abból is fakad, hogy a fogyasztók közel fele nem lát különbséget a márkák között. A válaszadók közel 30%-a ugyanakkor úgy véli, hogy izgalmas és érdekes kezdeményezés, ha egy gyártó újít és számára ismeretlent termékkategóriában lép piacra.

A gyártó cégek és a fogyasztók között örök versenyfutás zajlik, hiszen a termék-életciklusok egyre rövidülnek, ezáltal a fogyasztói ingerküszöb is egyre magasabb, egyre gyakrabban igénylik az újításokat. A termékfejlesztõk borotvaélen táncolnak, mert egy-egy termék által nyújtott elõnyöknek találkoznia kell a fogyasztó igényeivel, ugyanakkor olyan keresletet is kell teremtenie, amely addig talán nem is létezett. Egy biztos, mindenfajta termékfejlesztés esetében a fogyasztói fogadtatás felmérése az elsõ ?éles" találkozást megelõzõen csak hasznot hozhat a gyártó számára: vagy azért, mert megerõsítést nyer, hogy jó úton jár, vagy azért mert idõben kiderülhet, hogy a marketinglaboratóriumokban megálmodott újítás várható fogadtatása nem fogja beváltani a hozzá fûzött reményeket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük