Magyarországon még ritkaságszámba menő beruházást mutattak be a klinika vezetői Pécsett – a DaVinci Magánklinika ahhoz a mintegy fél tucat magánkézben lévő egészségügyi intézményhez tartozik, amely műtővel és fekvőbeteg-részleggel is rendelkezik, ám nem állami kézben van.

 

Magyarországon még ritkaságszámba menő beruházást mutattak be a klinika vezetői Pécsett – a DaVinci Magánklinika ahhoz a mintegy fél tucat magánkézben lévő egészségügyi intézményhez tartozik, amely műtővel és fekvőbeteg-részleggel is rendelkezik, ám nem állami kézben van.

 

A beruházás részleteit ismertették az intézmény vezetői a pécsi DaVinci Magánklinikán. A 2011. június 7-én zajló sajtóbejáráson elhangzott: a komplex egészségügyi szolgáltatást nyújtó klinika többek között arra is számít, hogy enyhítheti a pécsi járóbeteg-rendeléseken kialakult ellátási hiányt.

– Az országban több száz magánklinika van, de olyan, amelyikben műtő van, alig két tucat, fekvőbeteg-részleggel pedig mindössze hét magánintézmény rendelkezik – mondta Berecz János, a DaVinci Magánklinika ügyvezető igazgatója. – Mi komplex egészségügyi szolgáltatást nyújtunk, a szakmák egymásra épülése az az előny, amit ki akarunk aknázni: a plasztikai sebészeti műtétek mellett 15 különböző szakrendelésen több mint 30 orvos dolgozik. Az ehhez hasonló beruházások 1,5 és 2 milliárd forint körüli összeget igényelnek – tette hozzá az ügyvezető.

 

A klinika vezetői úgy vélik, hogy az intézmény egyaránt kínál alternatívát a páciensek és az orvosok számára az egészségügyi szolgáltatási paletta és a minőségi ellátás területén. Egyedülálló színvonalával gyarapítja a régió egészségügyi attrakcióinak számát, így például a szomszédos hotellel való együttműködés kapcsán jelentős egészségturizmusra is számítanak, amely a régió érdekeit is szolgálja.

 

– Az egyik legjelentősebb profil természetesen a plasztikai sebészet, hiszen ez az ágazat a számítások szerint akár a bevétel felét is kiteheti – nyilatkozta dr. Tizedes György orvos-igazgató. – Különösen, hogy 7 plasztikai sebésszel dolgozunk, akik különböző szakterületeken értek már el jelentős eredményeket. Így országos viszonylatban is kiemelkedő, speciális profillal állunk rendelkezésre.

Az 1200 négyzetméteres klinika – ahol nyolc ambuláns rendelő, két műtő és hét betegszoba várja a pácienseket – 14 hónap alatt épült fel, a működési engedélyezési eljárás pedig fél évet vett igénybe. A beruházás kizárólag tulajdonosi tőkéből – pénzügyi és orvos-szakmai befektetők állnak a DaVinci mögött – és hitelből valósult meg. A beruházást esetlegesen támogató EU-s vagy állami finanszírozási formákat nem tudták igénybe venni.

 

– Nagyon érdekes volt megfigyelni a klinika létrehozása során a jogalkotói tanácstalanságot, ami a magánklinikákat illeti – tette hozzá dr. Masszi György stratégiai igazgató. – A hatályos jogszabályi előírások jellemzően több száz ágyas, OEP finanszírozott egészségügyi intézményekre vagy kisebb, magánrendelőre lettek kitalálva, míg a magánklinikák eltérő gyakorlatát különbözőképpen kezeli a jogalkotó. Pedig ezekre az intézményekre hatalmas igény mutatkozik: az állami egészségügyi intézmények túlterheltek, a várólisták pedig néha tűrhetetlenül hosszúak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük