2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kieselbach Galéria: Téli festményaukció

6 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/20875"><img class="image thumbnail" src="/files/images/BerenyiFokep.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="72" /></a></span> <p>December 6. óta látható az a kiállítás, melyből 19.-én rendez Téli festményaukciót a Kieselbach Galéria.  A 240 tétel kikiáltási ára összesen 764 170 000 Forint. A Kieselbach Galéria december 19.-én 18 órakor a Vígszínházban rendezi meg Téli Festményaukcióját.</p><p> 

  berenyifokep.thumbnail

December 6. óta látható az a kiállítás, melyből 19.-én rendez Téli festményaukciót a Kieselbach Galéria.  A 240 tétel kikiáltási ára összesen 764 170 000 Forint. A Kieselbach Galéria december 19.-én 18 órakor a Vígszínházban rendezi meg Téli Festményaukcióját.

 

  berenyifokep.thumbnail

December 6. óta látható az a kiállítás, melyből 19.-én rendez Téli festményaukciót a Kieselbach Galéria.  A 240 tétel kikiáltási ára összesen 764 170 000 Forint. A Kieselbach Galéria december 19.-én 18 órakor a Vígszínházban rendezi meg Téli Festményaukcióját.

 

 Néhány tétel az aukcióról: 

Gulácsy Lajos: Karosszékben ülő lány, 1910. (Kikiáltási ár: 85 millió forint) A méretével is tekintélyt parancsoló (120 x 81 cm) Karosszékben ülő lány című kép a festő legreprezentatívabb női portréja. Az életmű legnagyobb arcképével csupán a szintén ebben az időszakban megszületett remekmű, a Régi instrumentumon játszó hölgy állítható párhuzamba. E két alkotás ismét ráirányítja figyelmünket arra, hogy Gulácsy talányos művészetét milyen mélyen determinálta a nőkhöz való viszonya, hogy életművében mennyire centrális szerepet kapott a nő és a nőiesség motívuma. A szép nőt aranyló toilettjében, hajába tűzött virággal és felékszerezve úgy ábrázolta a festő, mintha egy színházi páholyban ülne, melyet borvörös függöny szegélyez, bár az elkeskenyedő ujjú, elegáns kezében tartott tükör és a neobarokk fotel éppúgy ellentmond ennek, mint a szabadba nyíló háttér. A tájkép légies káprázatként vetül a pompás testű bálozó nő mögé.

 

bortnyik sándor: faluBortnyik Sándor: Falu gulácsy lajos: karosszékben ülő lányGulácsy Lajos: Karosszékben ülő lány lotz károly: bacchus és ariadneLotz Károly: Bacchus és Ariadne

A K&H Bank gyűjteménye A Kieselbach Galéria nem először aukcionál gyűjteményeket, sőt most már tendenciának nevezhető, hogy mind belföldi mind külföldi, magán – és vállalati gyűjtemények eladására rendszeresen kap megbízást. A K&H Bank megbízását gyűjteménye értékesítésére a galéria pályázaton nyerte meg.  Az őszi aukción a kollekció harminc képe szerepelt sikerrel, most húsz festmény kerül árverésre a Vígszínházban. Közülük a legkiemelkedőbb Mednyánszky László  Alkonyi táj című múzeumi rangú alkotása (kikiáltási ára: 8 millió forint).

A Kieselbach Galéria őszi árverésének szenzációja volt Bortnyik Sándor 1921-es  Lámpagyújtó című képe, amely végül 170 millió forintért kelt el. Most is két korai, avantgárd – bár a Lámpagyújtónál jóval kisebb méretű festmény kerül aukcióra. Az 1918-as Falu című olajkép szerepelt a Ma 1918-as demonstratív tárlatán (kikiáltási ára: 8 500 000 Ft), 1919-es Kék-vörös kompozíciójáért pedig 6 millió forintról indul a licit.

 

rónai marcel: a matróz és a lányRónay Marcel: A matróz és a lány mednyánszky lászló: alkonyi tájMednyánszky László: Alkonyi táj

Megjelent Molnos Péter Derkovits-monográfiája A könyv a múlt héten jelent meg, a Népszabadság Zrt kiadásában; Derkovits. Szemben a világgal címmel. Az albumban is szerepelt a művésznek az a képe, amely most megvásárolható lesz december 19-én a Vígszínházban. Az 1923-as festmény címe Vihar elől futók, kikiáltási ára 6 500 000 Ft.

A Csendélet kancsóval és gyümölcsökkel (1910) 20 millió forintos kikiáltási árról indul, hiszen dacára annak, hogy Berény Róbert a források tanúsága szerint a legprogresszívebbnek tekinthető 1906 és 1914 közé tehető időszakában meglehetősen sok csendéletet festett, ma mindössze 6 olaj csendéletét ismerjük, amelyek ebben a periódusban születtek. Ez az 1910-ben festett csendélet a modernizmus világszínvonalú képviselője. Érdekes módon ez a mű is kapcsolható kiállításhoz, mégpedig a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa programjába tervezett Nyolcak kiállításhoz, melynek Berény Róbert festészete minden bizonnyal fontos szereplője lesz.

                       

További kuriózumok a Kieselbach Galéria téli aukcióján

Vaszary János: Déli pihenő, 1905 – kikiáltási ár: 30 millió forint Vaszary 1905-ben tanulmányúton járt Spanyolországban; ennek az ihletett időszaknak egy bravúros alkotása a most felbukkant kép, amely témájában és vérbő festői megoldásában a spanyolországi mediterrán világ utánozhatatlan hangulatát érzékelteti.

Szobotka Imre: Kubista férfiportré, 1914 körül –  kikiáltási ár: 17 millió forint A festmény a magyar kubizmus egyik főműve. Az életmű legerősebb korszakában született, 1914 körül, mikor Szobotka párhuzamosan haladt a nemzetközi avantgárd élvonalával.

Marcel Ronay (1910. Budapest- 1997. Essex) : A matróz és a lány (Matrose und Mädchen), 1929 (kikiáltási ár: 8 500 000 Ft). Marcel Ronay festményének stílusa, Otto Dix és George Grosz festői világát idéző hangvétele hiányzott a hazai művészet történetét tárgyaló kötetekből. Jellemző, hogy e műalkotás a közelmúltig egy olyan, nagy hírű amerikai műgyűjteményt gazdagított, melynek létrehozói, Marvin és Janet Fishman elsősorban a német expresszionizmus vezető mestereire koncentráltak, de kollekciójukban Scheiber Hugó egyik korai, kiemelkedő kvalitású önarcképe is helyet kapott. A matróz és a lány című alkotás hazatérése igazi ünnep: a magyar festészet története nem pusztán egy remekművel, hanem egy korábban fájóan hiányzó, páratlanul izgalmas stílussal is gazdagodott.

Lotz Károly: Bacchus és Ariadné – kikiáltási ár: 8 500 000 Ft A Bacchus és Ariadné  Lotz dekoratív tehetségének, festői kultúrájának legjavát összegzi. Lotz a Béccsel vetélkedő, rohamosan modernizálódó Budapest valóban európai színvonalú alkotó mesterére volt. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Múzeum és az Operaház díszítésével magának jól csengő nevet szerzett festőt a legvagyonosabb társadalmi rétegek képviselői igyekeztek megnyerni maguknak. Ezzel párhuzamosan vélhetően számos bécsi magán megrendelésnek is eleget tett. Az itt bemutatott alkotás hosszú lappangásának is ez lehet a legfőbb oka.

Ziffer Sándor: Domboldalon pihenő gyerekek, 1911 (kikiáltási ár: 15 millió forint). A Domboldalon pihenő gyerekek a francia fauvizmus hatását mutató magyar festői irányzat kiemelkedő reprezentánsa, mely nem csupán az életmű, de a korai magyar modernizmus egyik legszerethetőbb alkotása is.

 A Kieselbach Galéria az V.kerület, Szent István körút 5. szám alatt található.

Németh Krisztina

http://www.kieselbach.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.