2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kifáradt az eladási hullám az olaj piacán, de továbbra is meghatározó a túlkínálat

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98368"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1196.jpg" border="0" width="251" height="188" /></a></span>A nyersolaj árának múlt heti erőteljes korrekciója ellenére továbbra fennállnak a negatív tényezők, ezek közül is a legfontosabb a jelentős túlkínálat. Az EKB múlt csütörtöki, a gazdaság élénkítését támogató kommunikációja volt az a szikra, ami elindította az olaj árának visszapattanását a sokéves mélypontról, de a korrekció agresszív jellege a jelentős túladottságnak és a rendkívül nagy short pozícióknak volt köszönhető. Természetesen az Egyesült Államok zord időjárása is segített az áremelkedésben.</p><p> 

A nyersolaj árának múlt heti erőteljes korrekciója ellenére továbbra fennállnak a negatív tényezők, ezek közül is a legfontosabb a jelentős túlkínálat. Az EKB múlt csütörtöki, a gazdaság élénkítését támogató kommunikációja volt az a szikra, ami elindította az olaj árának visszapattanását a sokéves mélypontról, de a korrekció agresszív jellege a jelentős túladottságnak és a rendkívül nagy short pozícióknak volt köszönhető. Természetesen az Egyesült Államok zord időjárása is segített az áremelkedésben.

 

A nyersolaj árának múlt heti erőteljes korrekciója ellenére továbbra fennállnak a negatív tényezők, ezek közül is a legfontosabb a jelentős túlkínálat. Az EKB múlt csütörtöki, a gazdaság élénkítését támogató kommunikációja volt az a szikra, ami elindította az olaj árának visszapattanását a sokéves mélypontról, de a korrekció agresszív jellege a jelentős túladottságnak és a rendkívül nagy short pozícióknak volt köszönhető. Természetesen az Egyesült Államok zord időjárása is segített az áremelkedésben.

 

Az amerikai Energia Ügynöksége havi riportja továbbra is jelentős túlkínálatról számolt be, a világ „fuldoklik az olajban", ahogy fogalmaztak, és 2016-ban már a harmadik egymást követő évben lesz túltermelés. Az ügynökség ezért nem zárta ki, hogy tovább esik az olaj ára.

 

A befektetési alapok a hónap elején soha nem látott mértékben halmoztak fel short pozíciókat, így a piac rendkívüli kitetté vált egy esetleges éles korrekciónak. Utoljára hasonlót tavaly augusztusban láthattunk: az akkori túlzott mértékű short pozíciók mellett a korrekció azt eredményezte, hogy három nap alatt 25%-ot emelkedett az olajár.

 

Az elkövetkező hónapokban egyszerre jelentkezik az iráni olaj miatti többlet és az USA olajtartalékainak szezonális növekedése. A magas költségekkel dolgozó kitermelők körében egyre nagyobb a feszültség, és sokan számítanak arra, hogy az Egyesült Államok palaolaj-termelői jelentősen csökkenteni fogják a kibocsátásukat. Az Energia Ügynökség előrejelzése szerit az OPEC-en kívüli termelők 600 000 hordóval csökkentik a napi termelést, és ez ellensúlyozni fogja az iráni olajexport növekedését.

 

Az arany számára viszonylag nyugodt volt a múlt hét, de megmaradt az egyik legjobban teljesítő eszköznek. A befektetők visszatérnek, a befektetési alapok is inkább semleges álláspontot vesznek fel, ami a hónap elejei rekord méretű short pozíciókhoz képest jelentős előrelépés.

 

A befektetőknél lévő, tőzsdén kereskedett eszközökön keresztül a befektetőknél lévő arany mennyisége 42 tonnával nőtt január 6. óta, és ezzel az arany a felét ledolgozta annak a csökkenésnek, amit tavaly októbertől decemberig elszenvedett. Ez a legnagyobb növekedés tavaly január óta, amikor is a svájci frank elszabadulása és az EKB mennyiségi könnyítésének bevezetése növelték az arany iránti keresletet.

 

A világ piacain megfigyelhető felfordulás csökkentette a dollár vonzerejét, a kereskedők közül sokan a jen és az euró felél fordultak. A világgazdaság növekedésének lassulása miatti aggodalmak és az alacsony olajár miatti  csökkenő infláció felvetik azt, hogy mekkora lesz a Fed szándéka és lehetősége a kamatemelésre a következő hónapokban.

 

Az erősödő dollár és a magukhoz térő részvények továbbra is kihívást jelentenek az arany számára 2016 elején, de a legutóbbi események következtében az arany sokat vissza nyert a régi fényéből. Várakozásaink szerint még ha lesznek is eladások, amelyek az aranyat az 1000 USD/uncia felé nyomják, az újonnan feltámadt kereslet és a más területeken tapasztalható gyengébb teljesítmények felfelé fogják húzni az árat az év során.

 

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.