2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kihirdették a Balatonfüredi Prímásverseny győztesét

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/114604"><img class="image image-preview" src="/files/images/VargaJeno.preview.jpg" border="0" alt="Varga Jenő" title="Varga Jenő" width="476" height="314" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Varga Jenő</strong></span></span>Ifjú cigányprímások versenyeztek Balatonfüreden. Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. A megmérettetésre egy keszthelyi versenyző kivételével budapestiek jelentkeztek. </p> <p> 

varga jenőVarga JenőIfjú cigányprímások versenyeztek Balatonfüreden. Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. A megmérettetésre egy keszthelyi versenyző kivételével budapestiek jelentkeztek.

 

varga jenőVarga JenőIfjú cigányprímások versenyeztek Balatonfüreden. Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. A megmérettetésre egy keszthelyi versenyző kivételével budapestiek jelentkeztek.

 

Az első helyezett a 28 éves budapesti Varga Jenő hatévesen kezdett hegedülni, zenészcsaládból származik, édesapja és nagyapja is prímás. Saját zenekara még alakulóban van, többek között Kállai Ernő zenekarában működik közre, jelenleg külföldi turnéját szervezi. Nagyon boldog, hogy végre olyan emberektől kapott elismerést, akik a szakma meghatározó, kiemelkedő alakjai. A dicsőségen túl, hogy megnyerte a versenyt, egy régi álma is teljesülhet: végre megveheti álmai hangszerét, és lehet egy saját hegedűje.

 

Az idei prímásverseny döntője öt prímás részvételével zajlott kedden és szerdán a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A versenyre négy budapesti és egy keszthelyi cigányprímás jelentkezett. A kétnapos program első napján Bihari János, Csermák Antal, Lavotta János és Rózsavölgyi Márk megadott műveiből választhattak a versenyzők, a második napi szabad választott versenyprogramban, magyar szerzők műveiből összeállított 5-6 perces műsort adtak elő a résztvevők. A prímásokat a Magyar Állami Népi Együttes zenekara kísérte.

 

A két napos verseny zsűrijének tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei voltak, elnöke Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenekarvezető prímása, a zsűri tagjai: Puka Károly, Magyar Köztársasági érdemkereszttel kitüntetett prímás, az 1984-es Prímásverseny nyertese, és ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas prímás, a Danubius Nagyszálló zenekar vezetője.

 

A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a hangszeres tudás, a hagyományhűség és a művészi előadásmód mellett hangsúlyosan szerepelt a zenekart összefogó és vezető szerep, a „prímásság", valamint az, hogy ki mennyire vállalta fel saját művészi megoldásait, mennyire mert önmaga lenni.

 

A Prímásverseny fődíját, az egy millió forintot Varga Jenő nyerte el.

A második 500 ezer forintos díjat budapesti Balázs Tamásnak ítélték oda, míg a harmadik helyezett a szintén fővárosi Ökrös Róbert 300 ezer forint pénzjutalomban részesült. A két különdíjas Sárközi Dávid és a keszthelyi Farkis Béla 200 ezer forint díjazású fellépést nyert a Magyar Állami Népi Együttessel. Az első helyezett Varga Jenő a pénzjutalom mellett elnyerte az Anna-bál prímása címet is, így felléphet a jövő évi, 193. Anna-bálon is.

 

Az este 21 órától a balatonfüredi Gyógy téren megrendezett gálán felléptek a prímásverseny díjazottjai, Enyedi Ágnes népdalénekes, Budai Beatrix és Dócs Péter magyar nóta énekesek és ifj. Ürmös Sándor, a Fölszálott a páva televíziós tehetségkutató hangszeres kategóriájának nyertese, közreműködött a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

 

http://hagyomanyokhaza.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.