A fizikai aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) rekordmértékű tőkekiáramlásról számoltak be az utóbbi időkben. E mögött a Hedge Fund-ok és befektetési társaságok eladásai állhatnak, amelyek az arany piacától a kockázatosabb részvénypiacok felé mozdulnak el. Ezzel nyolc egymást követő pluszos negyedév után 2013 első negyedéve lesz az első, hogy az ETF-ek rontják a befektetési célú arany iránti kereslet egyenlegét – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A fizikai aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) rekordmértékű tőkekiáramlásról számoltak be az utóbbi időkben. E mögött a Hedge Fund-ok és befektetési társaságok eladásai állhatnak, amelyek az arany piacától a kockázatosabb részvénypiacok felé mozdulnak el. Ezzel nyolc egymást követő pluszos negyedév után 2013 első negyedéve lesz az első, hogy az ETF-ek rontják a befektetési célú arany iránti kereslet egyenlegét – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A Bloomberg hírügynökség által figyelemmel követett legfontosabb aranypiaci ETF-eket február közepe óta 160 tonna aranytól „szabadították meg" a betétesek. Ez ennek a tíz évvel ezelőtt életre hívott befektetési eszközkategóriának a valaha mért legnagyobb vérvesztesége. Az arany-ETF-ek aktuálisan 2.450 tonna körüli összesített aranykészlete hét hónapja nem látott alacsony szintre esett vissza, miután tavaly decemberben még 2.630 tonna arany tornyosult az alapok értéktáraiban.

Az arany-alapokból való tőkekiáramlás mértékén túl külön figyelemre méltó a kitárazás időzítése. A befektetők zömmel február 20. után kezdték meg az alapokból a kivonulást, miután a nemesfém unciánkénti ára 1.555 dollárnál már elérte hét havi mélypontját. Ehhez képest korábbi időszakokra többnyire az volt a jellemző, hogy a befektetők nem az árfolyamesés után, hanem inkább az aranyár csökkenésével egy ütemben fordítottak hátat az ETF-eknek. A jelek szerint az arany utóbbi időben mutatott gyenge teljesítményében csalódottak közül többen más befektetések után nézhettek, és ennek során valószínűleg a részvénypiacokat találták meg. Az arany árfolyama az év eleje óta nagyjából 5%-ot esett – ilyen rossz évkezdetre 1988 óta nem volt példa -, ezzel szemben a részvényindexek többsége emelkedni tudott. Az amerikai Dow Jones index például 10%-ot meghaladóan került feljebb január eleje óta.

 

A befektetési piacok között térfelet váltók vélhetően főként a nagy amerikai intézményi befektetők köréből kerülnek ki. Az arany-alapokból történő tőkekiáramlás java ugyanis elsősorban az SPDR Gold Trust számlájára írandó, amely mögött 85%-ban egyesült államokbeli befektetők állnak. 1.221 tonnás aranykészletével ez az alap messze a legnagyobb ilyen típusú befektetési szolgáltató, egymaga az ETF-ek által mindösszesen birtokolt arany felével rendelkezik. Az SPDR Gold Trustból február közepe óta több mint 100 tonna aranynak megfelelő tőke áramlott ki, ami az összes eladások két harmadának felel meg. Az év eleje óta viszont a 130 tonnát is meghaladja az SPDR aranykészletének csökkenése, ez pedig az arany-ETF-ek összesített készletcsökkenésének 70%-a.

Hogy a mostani első negyedévben kik lehetnek pontosan az eladók, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ezzel kapcsolatosan május közepén tesz majd közzé konkrét adatokat. A jellemzően abszolút hozamra törekvő Hedge Fund-ok jöhetnek azonban a leginkább szóba, amelyek általában rövidtávra választanak spekulációs célpontokat, és ezért hajlamosak gyorsan egyik befektetésről a másikra átnyergelni. Azt a SEC tavalyi utolsó negyedéves adatai alapján mindenesetre tudni lehet, hogy bár 2012 végén a Hedge Fund-ok már 16 tonnával csökkentették az SPDR-ben tartott részesedésüket, de decemberben még így is körülbelül 124 tonna aranynak megfelelő befektetéssel rendelkeztek, ami az alap készleteinek 10%-át jelentette. Ennek is a fele az amerikai sztárbefektető, John Paulson Hedge Fund-jához köthető, amely a hírek szerint a múlt hónapban 18% veszteséget termelt, és ezért arra kényszerülhetett, hogy befektetései egy részét likvidálja.

A Hedge Fund-ok mellett más típusú befektetési társaságok is megválhattak az ETF-ekben tartott részesedésüktől, amennyiben betéteseik pénzt vontak ki tőlük vagy egyszerűen csak megváltoztatták a befektetési stratégiájukat, és csökkentették a portfoliójukban az arany részarányát. A SEC felé jelentési kötelezettséggel bíró, de nem Hedge Fund jellegű befektetési szolgáltatók tavaly év végén 34%-os tulajdonrésszel (560 tonna) bírtak az SPDR Gold Trustban, ez volt tehát a legnagyobb intézményi hátterű tulajdonosi kör az alapban. A legnagyobb ezek között is a Northern Trust volt 50 tonna aranynak megfelelő betétállománnyal. A második helyen a J.P. Morgan befektetési bank állt 30 tonnát meghaladó tulajdoni hányaddal, de hasonló nagyságrendben fektetett az SPDR Gold-ba a Bank of America is. Mindhárman csökkentették már tavaly a befektetésük volumenét, így nem zárható ki, hogy az év eleje óta tovább folytatták a kitárazást az aranyból.

Ennek ellenére korai lenne az arany évtizedes emelkedő trendjét temetni. Az arany-ETF-ek február 20. óta látott nagy arányú készletcsökkenése azóta nem vezetett az árfolyam további eséséhez. Éppen ellenkezőleg, az aranyár azóta 1.600 dollár környékén stabilizál. Szemlátomást az ETF-ekből a piacra zúduló aranykínálatot a keresleti oldalon egy vevői réteg felfogja. Ugyanakkor nem valószínű, hogy ebben az ütemben folytatódna az alapok aranykészletének csökkenése. Sőt a mostani alacsony árszinteken már friss pénz is érkezhet az alapokba. Az SPDR után második legnagyobb arany-ETF, az ETF Securities elnöke, Graham Tuckwell mindenesetre úgy vélekedik, hogy a Kínából érkező kereslet és a megtakarításokra leselkedő kockázatok elleni védekezés eszközeként az arany továbbra is keresett marad, és újabb évtizednyi emelkedés előtt áll.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük