2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kikerüli a mobilszolgáltatókat egy új magyar fejlesztés – nagy a nemzetközi érdeklődés

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43894"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_280.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="20" /></a></span>  <p>Elkészült és nagy nemzetközi érdeklődés kíséri a Polygon Informatikai Kft. és a Szegedi Tudományegyetem állami támogatással kifejlesztett mobilinformatikai szoftverét. A bankoktól és mobiltársaságoktól független mobilalkalmazások előtt utat nyitó rendszerrel kiiktathatók a tranzakciós díjfizetéssel sújtott közvetítői szolgáltatások. A fejlesztés első, szabadalmi bejegyzés alatt álló magyar alkalmazási megoldása a mop@ névre keresztelt mobilfizetési rendszer.</p><p>

image1 280.thumbnail 

Elkészült és nagy nemzetközi érdeklődés kíséri a Polygon Informatikai Kft. és a Szegedi Tudományegyetem állami támogatással kifejlesztett mobilinformatikai szoftverét. A bankoktól és mobiltársaságoktól független mobilalkalmazások előtt utat nyitó rendszerrel kiiktathatók a tranzakciós díjfizetéssel sújtott közvetítői szolgáltatások. A fejlesztés első, szabadalmi bejegyzés alatt álló magyar alkalmazási megoldása a mop@ névre keresztelt mobilfizetési rendszer.

image1 280.thumbnail 

Elkészült és nagy nemzetközi érdeklődés kíséri a Polygon Informatikai Kft. és a Szegedi Tudományegyetem állami támogatással kifejlesztett mobilinformatikai szoftverét. A bankoktól és mobiltársaságoktól független mobilalkalmazások előtt utat nyitó rendszerrel kiiktathatók a tranzakciós díjfizetéssel sújtott közvetítői szolgáltatások. A fejlesztés első, szabadalmi bejegyzés alatt álló magyar alkalmazási megoldása a mop@ névre keresztelt mobilfizetési rendszer.

A fejlesztés egy nagy biztonságú rendszerplatform, amely lehetővé teszi szokványos mobileszközök és számítástechnikai alkalmazások együttműködését. Az alaprendszer révén a mobileszközök minden különösebb fizikai átalakítás, bővítés nélkül képesek lesznek a szerveralkalmazások klienseként működni – mutatta be a fejlesztést Gál György, a Polygon ügyvezetője.

A fejlesztés révén nincs szükség például a mobilfizetési rendszerek működtetéséhez a mobilszolgáltatók bevonására, így nem kell tranzakciós díjakat fizetniük a felhasználóknak. Mint ismeretes például a mobilparkolásnál, vagy autópálya-matrica vásárlásakor ezeknek a szolgáltatásoknak a működtetéséért tranzakciós díjakat szednek a mobilszolgáltatók. A most kifejlesztett rendszerrel ezentúl úgy lehet létrehozni az ilyen alkalmazásokat, hogy azok működtetéséhez nem lesz szükség a mobilszolgáltatók szokásostól eltérő közreműködésére.

A kifejlesztett alaprendszer rendkívül sok felhasználási mód létrehozására kínál lehetőséget – hangoztatta a cégvezető. A Polygon mop@ néven egy modern mobilfizetési megoldást dolgozott ki példaként, amely mesterséges intelligenciaelemeket is felhasznál az egyénre jellemző vásárlási szokások elemzésére, vagy a pontgyűjtő akciókhoz. De a pénzügy vagy a kereskedelem területén túl hasonlóképpen lehet majd magas intelligenciájú rendszereket kialakítani az ipar vagy akár az egészségügy számára is. Már munkában van például egy közműszolgáltató bevetési egységeit irányító rendszer is, amely akár távvezetékek, vagy épületek javításán dolgozó csoportok munkáját tudja segíteni.

A Polygon a szoftverrendszert egyrészt az eddigi üzleti partnerhálózata – hazai bankok és más, pénzügyi rendszereket üzemeltető vállalatok – számára kívánja értékesíteni, másrészt lehetőség nyílik új piaci szegmensek, mint például pénzügyi területen tevékenykedő mobil ügynökök, vagy plázákat, bevásárló központokat üzemeltető vállalkozások kiszolgálására is.

A fejlesztés a cég üzleti informatikában képviselt terminálfilozófiáját követte, azaz a szerverek végzik a feladatokat, míg a végfelhasználóknál csak kezelőfelületek jelennek meg. Ez azért is fontos, mert ha a mobileszközök kritikus alkalmazásokkal rendelkeznének, megnőne a biztonsági kockázat, hiszen a mobileszközök elveszhetnek, illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Tehát csak azok a képességek jelennek meg a mobilokon, amelyekkel a létező legbiztonságosabban, leggyorsabban képes kommunikálni a szerver és a felhasználó. A mobilberendezések csupán humáninterfész eszközök, azaz a felhasználói utasítások bevitelére szolgáló felületként szolgálnak.

A GOP 2007-es keretéből több mint 50 százalékos állami támogatásban részesített projekt a Polygon korábbi szoftverfejlesztési eredményeit is felhasználta. A vállalkozás 2000 óta webes felületű terminálalkalmazásokat készít a cég által létrehozott p.XML fejlesztői környezetben. A p.XML technológia Java- és XML-alapú alkalmazás-fejlesztést és kiszolgálást tesz lehetővé. Az ezen a téren elért legújabb fejlesztéseknek köszönhetően olyan megjelenítés és teljesítmény biztosítható a web-alkalmazások számára, amely korábban csak az asztali programok esetén volt elérhető. A keretrendszer fő alkalmazási területe jelenleg a már meglévő "terminálos" üzleti alkalmazásokhoz új, a kor elvárásainak megfelelő prezentációs réteg kialakítása. Másik jelentős felhasználási területe a több független háttérrendszer adatainak és funkcióinak megjelenítése egy felhasználói képernyőn, azaz a front-end integráció.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.