2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kilátás a toronyból

3 perc olvasás
torony 1

torony 1

A Március 15. téren található Belvárosi Plébániatemplom rekonstrukciója a templom régészeti feltárását követően 2014 júliusában kezdődött meg és most újabb állomásához érkezett. A munkálatok folyamán elkészült a templom bejárati előtere, a sekrestye, befejeződött az ún. Mátyás oratórium restaurálása, és 2019-2020-ban teljes megújuláson ment keresztül a két barokk torony.

torony 2

A megtalált leletekből pontosan megállapítható, hogy ahol a jelenlegi templom áll, ott egykor az úgy nevezett Contra-Aquincum területe volt. A régészeti feltárások legjelentősebb lelet együttese a római kori, amely alapján kiderült, hogy feltételezhetően a 200-as évektől egészen a 700-as évek közepéig római helyőrségi tábor volt ezen a területen és itt volt a kiindulópontja a későbbi Pest városának. A plébánia számára mégis a legfontosabb a román kori bazilika fölfedezése és föltárása volt, amelynek alapfalai jó állapotban kerültek elő. A régészeti munka befejezését követően a templom padozatának helyreállításakor gondoskodtak arról, hogy ez a páratlan érték látható maradjon, ezért a padló egy részét vastag üveglappal helyettesítették. Ám a feltárásnak, helyreállításnak ezzel még nem volt vége.

torony 3

A régészeti kutatás a tornyokban folytatódott. Elkészült a XII. századi román falmaradvány restaurálása, megtisztultak a belső falak, beépítettek egy liftet is és a turisztikai lehetőségek jobb hasznosítása érdekében kilátópontokat alakítottak ki. A Magyarország Kormánya által erre a célra adott 524 millió forint felhasználásával egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre, amely bel- és külföldiek, idősek és fiatalok számára egyaránt érdekes és vonzó lesz. A XIX. században Liszt Ferencnek nagyon szoros kapcsolata volt a templommal, gyakran lakott a közeli plébánia épületében. Számos műve hangzott itt el és sokszor ő maga is vezényelte azokat. Liszt Ferenc emlékének ápolása céljából az északi torony 2020. júniusában a Liszt Ferenc torony nevet kapta. A vendégek a toronyban megismerkedhetnek a zeneszerző életével és azokon a lépcsőkön jöhetnek le a toronyból, amelyet Liszt is használt a karzatra való feljutásakor.

A kilátópontok hétköznapokon 10:00 – 17:00 óra között várják az érdeklődő látogatókat. www.belvarosiplebania.hu e-mail: belvarosiplebania@gmail.com Tájékoztatás Dr. Osztie Zoltán plébános úrtól kapható, telefon: +36-1-318-3108

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.