2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kilenc egyházzal kötött megállapodást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/33206"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/police.thumbnail.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span>A 2012. augusztus 23-án született együttműködés célja a kulturális javak körébe tartozó ellopott tárgyak felkutatásának elősegítése, az időskorúakkal szembeni bűncselekmények megelőzése és a rászorulók lelki támogatása - szerepel az MTI közleményében.

police.thumbnailA 2012. augusztus 23-án született együttműködés célja a kulturális javak körébe tartozó ellopott tárgyak felkutatásának elősegítése, az időskorúakkal szembeni bűncselekmények megelőzése és a rászorulók lelki támogatása – szerepel az MTI közleményében.

police.thumbnailA 2012. augusztus 23-án született együttműködés célja a kulturális javak körébe tartozó ellopott tárgyak felkutatásának elősegítése, az időskorúakkal szembeni bűncselekmények megelőzése és a rászorulók lelki támogatása – szerepel az MTI közleményében.

Töreki Sándor dandártábornok, megyei főkapitány az egyezmény aláírása alkalmából örömét fejezte ki, hogy az egyházak nyitottak voltak a rendőrség megkeresésére, s együttműködési megállapodás keretében folytathatják a korábban megkezdett közös munkát. Kiemelte: a bűnt megelőzni hatékonyabb és költségkímélőbb, mint üldözni, felderíteni; a megye biztonságának érdekében széles körű társadalmi együttműködésre van szükség, s ebben az egyházaknak nagy szerepük van.

Márfi Gyula veszprémi érsek kijelentette: az együttműködés alapjai olyan erkölcsi értékek, amelyek az egész országban egységesek, s amelyek egy része azonos az egyházi és a világi törvényekben. Hozzátette: a Katolikus Egyház alapállását a rendőrséggel való együttműködésben a tízparancsolat határozza meg; az élet, az emberi tulajdon, az emberi tisztesség és becsület védelme a rendőrség és az Egyház számára egyaránt fontos.

Lentulai Attila, a Dunántúli Református Egyházkerület esperese a rendőrség jelmondatát idézve úgy fogalmazott: „mi is szolgálunk és védünk". „Szolgálunk, mert Isten igéjét közvetítjük az embereknek, és védünk, a tízparancsolat által" – tette hozzá, hangsúlyozva: az együttműködés az emberek erkölcsiségét, fejlődését, biztonságérzetét szolgálja, ezért abban a Református Egyház örömmel vesz részt.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese kiemelte: az egyház szeretne eljutni azokhoz az emberekhez, akikről az együttműködési megállapodás szól.

A megállapodás keretében a főkapitányság vállalja, hogy a kulturális javak körébe tartozó tárgyakat – annak érdekében, hogy azok felkutatása bűncselekmény esetén eredményes legyen – az egyházak felkérésére kriminalisztikai szempontból felméri és dokumentálja, valamint bűnmegelőzési célzattal az egyházaknak tájékoztató anyagokat juttat el, előadásokat tart.

Az egyházak vállalják, hogy igény esetén kezelik a főkapitányság fogdájában lévő fogvatartottak, illetve a rendőrséggel hivatalos eljárás során kapcsolatba kerülő szenvedélybetegek és fiatalkorúak, a büntetés-végrehajtási intézetből szabadulók lelki problémáit, elősegítik erkölcsi gyarapodásukat. Biztosítják a rendőrök számára is a vallásgyakorlás feltételeit, hozzájárulnak lelkigondozásukhoz; igény esetén előadást tartanak az egyház történelméről, szervezetéről, szerepéről és tevékenységéről is.

A megállapodást a főkapitány, valamint a Veszprémi Érsekség, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki hivatala és a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatala mellett a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet, a Veszprémi Zsidó Hitközség, a Magyar Unitárius Egyház, a Budapesti Román Ortodox Egyházközség, a Tan Kapuja Buddhista Egyház és a Magyar Iszlám Közösség képviselője írta alá.

MTI/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.