2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kíváncsi jövő évi nettó bérére? Mi már kiszámoltuk!

3 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/28908"><img class="image image-preview" src="/files/images/adoz.jpg" border="0" width="170" height="200" /></a></span>Számításba vettük az összes, 2013 elején hatályba lépő adómódosítást, így alább Ön is megtudhatja, azonos bruttó mellett hogyan változik a nettó jövedelme. </p> <a href="http://blog.rsmdtm.hu/author/sandor-hegedus"> </a> <h3>

adozSzámításba vettük az összes, 2013 elején hatályba lépő adómódosítást, így alább Ön is megtudhatja, azonos bruttó mellett hogyan változik a nettó jövedelme.

adozSzámításba vettük az összes, 2013 elején hatályba lépő adómódosítást, így alább Ön is megtudhatja, azonos bruttó mellett hogyan változik a nettó jövedelme.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számításokat végeztünk a tekintetben, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések. Az egyik fontos tanulság: a havi 202 ezer forintos bruttó bér feletti "régióban"  javulni fog a nettó jövedelem aránya.

Számításaink az alábbi alapfeltevéseken, illetve eddig ismertté vált, tervezett módosításokon alapulnak:

  • a fél szuperbruttó 202 ezer forint havi bérjövedelem felett is eltörlésre kerül
  • megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadózás
  • a gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad, 2013-ban tehát két gyermekig gyermekenként 62.500 forint, három vagy több gyermek esetében pedig 206.250 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni
  • az egyéni egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék mértéke változatlan marad
  • eltörlik az egyéni nyugdíjjárulék felső határát, mely idén 21700 forint volt naponként. Idén éves 7.942.200 forint felett már nem kell/ett egyéni nyugdíjjárulékot fizetni

A félszuperbruttó kivezetése elemzői számítások szerint mintegy 110 milliárd forinttal csökkenti jövőre a személyijövedelemadó-bevételeket, míg a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése mintegy 51 milliárd pluszbevételt eredményez a minisztérium számításai szerint. Az előbbi számokból kiolvasható, hogy várhatóan többen lesznek a nyertesek, mint a vesztesek. Az adóhivatal statisztikáinak sávhatárai sajnos nem egyeznek meg az alábbi kalkulációkban szereplő határpontokkal, de talán tanulságosak lehetnek az adatok: 2011-ben 4.299 ezer fő vallott összevonandó jövedelmet, akik közül mindössze 650 ezer fő rendelkezett 3 millió forint feletti éves összevonandó jövedelemmel. 2 és 3 millió forint közötti összevonandó jövedelmet 584 ezer fő vallott be.

A makroszámoknál valószínűleg sokakat jobban érdekelnek az alábbi számítások, amelyek bemutatják a nettó jövedelem alakulását változatlan bruttó bér mellett. A gyermeket nem nevelők számára már eddig is ismert volt, hogy 202 ezer forint havi jövedelem alatt a nettó bér nem fog változni. Az e feletti régióban pedig mintegy 4,32 százalékkal fog emelkedni nettó bérük egészen havi 661.850 forintig (19.866 forint pozíciójavulás havonta). E felett az előny fokozatosan elolvad, majd 1.011.595 forint havi jövedelem felett veszteségbe csap át.

Egy és két kedvezményezett eltartott esetén a levonandó személyi jövedelemadó összege nem, de a két fordító pont (202.000 forint; 1.011.595 forint) megegyezik a fentiekkel. Három kedvezményezett eltartott esetén a nettó bérnövekedés csak 530.152 forint havi bérnél indul, tekintettel a magas családi adóalapkedvezmény mértékére. A visszafordító pont is azonos, 1.011.595 forint. Négy kedvezményezett eltartott esetén, tekintettel arra, hogy az érvényesíthető adóalapkedvezmény később fogy el, mint ahogy az egyéni nyugdíjjárulék plafon eltörléséből származó veszteséget el kellene könyvelni, 661.850 forint felett a nettó jövedelem csökken egészen 722.305 forintig. Ezután a pozíciójavulás a korábbiakhoz hasonlóan szintén az 1.011.595 forintos havi bruttó bérig tart.

A részletes számokat és számításokat a cikk végéről letölthető EXCEL táblázatban találhatja!

 

sandor hegedus.thumbnail 1Hegedüs Sándor

http://blog.rsmdtm.hu/2012/10/kivancsi-jovo-evi-netto-berere-mi-mar-kiszamoltuk/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.