A Budapest Klezmer Band és a Vujicsics együttes közös koncertje volt a záróakkord az európai zsidó kultúra egyik legismertebb rendezvény sorozatán, a Zsidó Nyári Fesztiválon.

A Budapest Klezmer Band és a Vujicsics együttes közös koncertje volt a záróakkord az európai zsidó kultúra egyik legismertebb rendezvény sorozatán, a Zsidó Nyári Fesztiválon.

A fesztivál emblematikus klezmer együttese mellett a kilenc napon át , kilenc helyszínen közel ötven produkcióban számos új fellépő gazdagította a program kínálatot.

A hagyományos helyszínekhez csatlakozott a Budapesti Zsidó Hitközség közelmúltban  Europai Uniós forrásból felújított Goldmark Terme, ahol a zenés programok mellett olyan kiemelkedő magyar művészekkel találkozhatott a közönség, mint Béres Ilona, Gálvölgyi János vagy Bodrogi Gyula.

Igazi különlegesség volt az  Idan Raichel Project koncertje, akik első alkalommal mutatkoztak be Magyarországon és egyetlen este alatt meghódították  Budapestet. A Dohány utcai zsinagógában több ezer fiatal álló ovációval ünnepelte a világzene izraeli sztárjait.

A klasszikus műfajok kedvelői nagy sztárok és különleges tehetségű fiatal muzsikusok estjei közül egyaránt válogathattak. A New York-i Metropolitan Opera fúvósai mellett Miklósa Erika és David D’Or közös koncertje volt az egyik legnépszerűbb program.

A Magyar Televizió és Rádió jóvoltából a fesztivál három koncertje is látható, hallható lesz azok számára, akik nem jutottak el ezekre a feledhetetlen előadásokra.

A Rumbach utcai zsinagógában pedig kiemelt érdeklődés kísérte a nemzetközi rangú fiatal magyar és külföldi tehetségek kamarazenei és jazz estjeit.

A soktízezer magyar látogató mellett az idei évben is nagyszámú külföldi vendéget vonzott Budapestre a Zsidó Nyári Fesztivál, akik számára a Gozsdu udvar-beli vasárnapi kézműves, könyv és kirakodóvásár is igazi attrakciót jelentett.

A rendezvény sorozat  költségvetése 82 millió forint volt – ez 16 %-kal kevesebb, mint az előző évi – amelynek  49 %-át jegybevételből, 28  %-át állami támogatásból, a fennmaradó részt pedig önerőből finanszírozták a szervezők.

A  fesztivál ideje alatt a Budapesti szállodák kiemelt telítettséggel működtek. Különösen érvényes volt ez a VII. kerület, szinte minden új és régi szállodájára.

A szervezők ezúton is köszönetet szeretnének mondani a támogatóknak, akik lehetővé tették a fesztivál sikeres és magas színvonalú megrendezését.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük