Autók között, piros lámpánál, másfél éves gyermekével a karján kéregetett egy asszony. A rendőrök közbelépésükkel egy lehetséges tragédia veszélyét is elhárították. Szabó Máté ombudsman ismét emlékeztetett rá, hogy jogszabály tiltja a gyermekkel való koldulást.

Autók között, piros lámpánál, másfél éves gyermekével a karján kéregetett egy asszony. A rendőrök közbelépésükkel egy lehetséges tragédia veszélyét is elhárították. Szabó Máté ombudsman ismét emlékeztetett rá, hogy jogszabály tiltja a gyermekkel való koldulást.

 

 Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint be kellene emelni a jogszabályokba a bérkoldultatás, illetve koldulásra kényszerítés tényállását, pontosabban kellene meghatározni a zaklatás fogalmát és zöld telefonszámot kellene bevezetni, amelyen mindenki bejelentheti a koldulással kapcsolatos észrevételeit, kifogásait.

 

  

    A társadalom nem szemlélheti közönnyel, kirekesztő módon a koldulókat, a koldulást. Az ombudsman a 2010 tavaszán befejezett vizsgálata eredményeként figyelmeztetett arra is, hogy a koldulás szoros összefüggésben áll az állam szociálpolitikájával, foglalkoztatáspolitikájával, a társadalom erkölcsi állapotával. Számolni kell az állampolgárok közérzetének és biztonságérzetének romlásával és azzal, hogy a probléma egyszerre szociális és rendészeti kérdés.

    Az ombudsman hangsúlyozta azt is, hogy 2000 márciusa óta a koldulás önmagában ugyan nem jogellenes, de szabálysértés, ha egy felnőtt gyermeket bujt fel koldulásra, vagy vele együtt koldul, netán zaklató módon kér pénzt. A zaklatás részletes, egyértelmű törvényi szintű megfogalmazása azonban hiányzik, a szankciók pedig a jogalkalmazó belátása, mérlegelése szerint alakíthatók – miközben az érvényesítésük, például a pénzbüntetés behajtásának lehetősége ebben a speciális közegben amúgyis kérdéses. Mindez veszélyezteti a jogbiztonságot, ami demokratikus államban elfogadhatatlan – jelentette ki már mintegy egy éve a biztos.

Szabó Máté a bérkoldultatásról folytatott vizsgálata során a szakminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz fordult, de a válaszok nem voltak érdemiek. Kiderült például, hogy a rendőrség egyetlen vidéki esettől eltekintve nem rendelkezik információkkal a szervezett kéregetés, a bérkoldultatás, az úgynevezett koldusmaffia jelenségéről és a jelenlegi statisztikai rendszer nem tartalmazza a bérkoldulás , illetve a  koldulásra kényszerítés  fogalmakat. A szabálysértési törvénynek, a bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló országgyűlési határozatnak és kormányrendeletnek sincs erre vonatkozó rendelkezése.  

A belügyminiszter kijelentette, hogy – a kormányzati szándékkal összhangban – intézkedik az ország közterületeinek  biztonságáról, tesz azért, hogy a koldulók esélyt kapnak saját maguk eltartására, a kormány kommunikációja azonban eddig elmaradt.
Az ombudsman most  újra a valódi megoldásokat, a jogi környezet megváltoztatását sürgeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük