2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Költözés Angliába: mi a teendő?

3 perc olvasás
Szeretnél Angliába költözni? Ebben a cikkben eláruljuk azokat a dolgokat, amiket meg kell tenned, mielőtt költözésre kerülne a sor. Kattints most!
anglia lucas davies ip8elehqhey unsplash

Egyre több fiatalban merül fel a kérdés, hogy jobb lenne-e a helyzetük egy másik országban? Amennyiben már döntöttek a kérdésről, jó ha tudják, hogy elég sok a tennivaló egy külföldre költözés esetén.

Melyek azok az előkészületek amelyeket már az utazás megkezdése előtt meg lehet tenni a gördülékenyebb költözés érdekében?

Az alábbiakban ezeket fejtjük ki részletesebben.

●      Nyelvtanulás

A legfontosabb tennivaló a boldoguláshoz. Beszélni kell az adott ország nyelvét, ha valaki oda akar költözni, a közüzemek, a hivatalok, piacok, beilleszkedés, barátok szerzése mind megkívánja, hogy a legalapabb szinten értse meg az ottani emberek szándékát, mondanivalóját. Mielőtt a nyelvtanulást elkezdenék nézzünk alaposan körül, hiszen nyelviskola Budapesten angol tanulásra több helyen is található, válasszunk a nekünk legkedvezőbbet.

●      Szükséges iratok megszerzése

Az Európai Unión belül elég a költözéshez a személyi igazolványunk, majd kint be tudjuk szerezni a szükséges dokumentumokat. Európai Unión kívülre költözésnél minden bizonnyal szükséges lesz az útlevél és a vízum. Vannak olyan helyek, ahova mehetsz turista vízummal is, ezzel megspórolhatsz egy csomó időt a munkakeresésnél, de sok helyen az a legjobb, ha van meghívód a cégtől, amelyik foglalkoztatni akar.

●      Álláskeresés

Az a legcélszerűbb, ha a költözés előtt már álláskeresésbe fogunk, jó ha tudjuk melyek a hiányszakmák az adott országban, illetve mennyi jövedelemre számíthatunk a munkánkért.

●      Internetes csoportokhoz való csatlakozás

Napjainkban a leggyorsabban és a legmegbízhatóbban úgy tudunk naprakész információhoz jutni, ha csatlakozunk egy magyar nyelvű csoporthoz az adott országban. Biztosan lesz olyan, aki majd tud információt adni a kérdésekre a költözéssel kapcsolatban. Amennyiben online dolgozunk, akkor a helyi digitális nomád közösséghez érdemes csatlakozni.

●      Szálláskeresés

Érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi szállásközvetítő irodákkal, vannak országok ahol egyébként is csak így lehet szálláshoz jutni külföldiként. Természetesen körültekintően kell eljárni a szállásközvetítőkkel is. Ha nem sikerül megfelelő szállást találni akkor csak egy-két hétre foglaljunk le valamit, majd kint személyesen keresünk megfelelőt.

●      Utazás megtervezése vagy repülőjegy vásárlás

A repülő választása esetén egy-két hónappal előbb érdemes foglalni, de fontos, hogy tudjuk, hogy mekkora súlyú csomag tartozik majd a jegyünkhöz.

●      Visszük a kis állatainkat!

A légitársaságoknál eltérő a szabályozás az állatok szállításával kapcsolatban, de kevés a lehetőség arra, hogy a fedélzeten együtt utazhassanak velünk, inkább a gép belsejében szállítják őket. Autóval sokkal egyszerűbb a szállítás, ha az Európai Unió területén belül költözünk szükség lesz útlevélre, ha harmadik országba megyünk, akkor az útlevelet a hatósági állatorvosnak kell hitelesítenie és egy igazolásra is szükség lesz tőle, hogy az állat egészséges. A  célország előírásainak megfelelő oltásokat is meg kell kapnia a kisállatoknak.

Összegezve

Külföldre költözés esetén jó ha beszéljük a nyelvet, a költözés előtt már szerzünk szállást, lehetőleg állást is, megszerezzük a szükséges kinti iratokat, csatlakozunk megfelelő internetes csoportokhoz, ha szükséges megrendeltük a repülőjegyet és a kis állatunknak elrendeztük a szállítást, hogy minden rendben legyen a költözés során.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.