Első bemutató: Shakespeare: Athéni Timon. Ez az évad is elkezdődött… A KOMA vendégszínészekkel és meghívott alkotókkal elkezdte a munkát. Shakespeare ritkán játszott drámájával az Athéni Timonnal foglalkoznak, melynek bemutatója októberben lesz.

Első bemutató: Shakespeare: Athéni Timon. Ez az évad is elkezdődött… A KOMA vendégszínészekkel és meghívott alkotókkal elkezdte a munkát. Shakespeare ritkán játszott drámájával az Athéni Timonnal foglalkoznak, melynek bemutatója októberben lesz.

A csapatnak egész évadot végigkísérő terve van ezzel a színművel, melynek egyik vezérfonala a demokrácia. A Magyarországon is működő politikai, társadalmi, jogi rendszert szeretnék ugyanis górcső alá venni, és ennek kapcsán kérdéseket feltenni. Mindenkinek.

Ebbe a kérdésfeltevés-sorozatba szeretnék még intenzívebben bevonni a kerületi gimnazistákat is. Elmondásuk szerint ahhoz, hogy egész évadon át életben tudják tartani ezt a témát,  sokat kell kérdezniük szakemberektől. Elsőként Cságoly Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Gyakorló Gimnáziumának tanára volt az egyik próba vendége, ahol a demokrácia kialakulásáról tartott előadást és beszélgetett az alkotókkal. Sok-sok téma merült fel, amiket a ma Magyarországon is működő berendezkedés szempontjából fontosnak tartottak. Szóba jött az angolszász típusú rendszerek kialakulása, az európai és magyar középkori királyságok és császárságok, az ezt követő monarchiák története, a királyok, az egyházak, a nemesek, parasztok és polgárok mindenkori küzdelmei a hatalomért. Érintették a 19. században kialakuló pártok, a mai rendszereket alapvetően meghatározó formai egység kérdéskörét, és nem utolsósorban a 20. század demokráciáit és diktatúráit.

Ami nagyon érdekelte még a KOMÁkat, az az egyén és közösség kapcsolata. Milyen felelősséggel tartoznak saját maguknak és egymásnak? Változott-e ez a kapcsolat az akkori athéni és a mai magyarországi társadalomhoz képest? Vannak felelősségeink, vagy csak jogaink? Van-e hatása, ha felelősségteljesek vagyunk? Jogos-e elvárni, hogy felelős legyen értünk a közösség, ha mi azok vagyunk felé?

Bemutató: 2012. október 5. 20 óra

Jurányi Inkubátorház (1027 Bp., Jurányi u. 1-3.)
További előadás: 2012. október 6. 20 óra

 

WILLIAM SHAKESPEARE: ATHÉNI TIMON
fordította: Szabó Lőrinc
átdolgozta: Fekete Ádám
rendező: Zrinyi Gál Vince
rendezőasszisztens: Anka Kristóf
dramaturg: Fekete Ádám
zene: G. Szabó Hunor
fotós: Csapó József
produkciós vezető: Kulcsár Viktória

Szereplők:
Timon – Zrinyi Gál Vince
Apemantus – Horváth Illés
Alcibiades – Herczeg Tamás
Flavius – Viczei Zsolt
Szenátorok, urak, szolgák és kurvák – Jaskó Bálint és Mohai Tamás
Apród – Mervel Miklós
Támogatók: EMMI, XV. kerületi Polgármesteri Hivatal, PKEA, Summa, FÜGE
Külön köszönet: Cságoly Kristóf, FÜGE

 

http://www.komatarsulat.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük