Az Allianz Csoport szerdán hozta nyilvánosságra a Közép- és Kelet-Európai régióban az idei első kilenc hónapban elért eredményét.

 

Az Allianz Csoport szerdán hozta nyilvánosságra a Közép- és Kelet-Európai régióban az idei első kilenc hónapban elért eredményét.

    – A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban a díjbevételek meghaladták a 2 milliárd eurót

    – Nyári árvizek és viharok: az ügyfelek részére történő 60 millió euró kifizetés kihat a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág eredményére

    – Szlovákiában 2010-ben is az Allianz lett az év biztosítója, Lengyelországban pedig a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban nyerte el a  legjobb biztosító  címet

    – Tovább nőtt az élet- és egészségbiztosítási üzletág díjbevétele

    – A nyugdíjpénztári és vagyonkezelési szegmens kétszámjegyű növekedést ért el

    Az Allianz Csoport szerdán hozta nyilvánosságra a Közép- és Kelet-Európai régióban az idei első kilenc hónapban elért eredményét. A térségben a teljes díjbevétel 3 százalékkal, 2,8 milliárd euróra nőtt az előző év ugyanezen időszakában elkönyvelt 2,7 milliárd euróról. Az árfolyamhatások figyelembevételével a díjbevételek 2 százalékkal csökkentek. Az első három negyedévben a működési nyereség 66 millió euró volt, amely 70 százalékkal kevesebb, mint 2009 első kilenc hónapjában. A főként a harmadik negyedévben jelentkező egyszeri hatásokon túl a pénzintézetekre Magyarországon kivetett új válságadó miatt a működési nyereség 24 millió euróval csökkent.

     Építeni tudtunk az első félév növekedésére, és folytatni tudtuk ezt a vonalat. Összességében jó irányban haladunk Közép- és Kelet-Európában. Az év első kilenc hónapjában a régiót jelentősen érintették a szélsőséges időjárási események, amelyek következtében 60 millió eurót fizettünk ki ügyfeleink kárigényei alapján. Ismét tanúbizonyságot tettünk arról, hogy megbízható partnerek vagyunk, és a szükség órájában ügyfeleink mellett álltunk  – mondta Werner Zedelius, az Allianz növekedési piacokért felelős igazgatósági tagja.

    Az elmúlt hónapok igazolták, hogy az Allianz stabil, megbízható pénzügyi hátteret nyújt ügyfeleinek még a legváratlanabb, legszélsőségesebb helyzetekben is. Egy olyan hátteret, amelyre a gyors és hatékony ügyintézésnek köszönhetően a kár megtörténte után biztosan számíthatnak – mondta el Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az Allianz Hungária teljes piaci részesedése 21,9 százalékos volt a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a harmadik negyedév végén.

    Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele  a 2010. harmadik negyedévében 134,9 milliárd forint, ami 9,72 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakának 123 milliárd forint bevételéhez képest. Működési eredménye a banki különadó és a szélsőséges időjárási viszonyok okozta károk következtében 2,48 milliárd forintra mérséklődött a 2009. harmadik negyedévének 14,6 milliárd forintos eredményéhez képest.

    Vagyon- és felelősségbiztosítás

    A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban a 2010 első kilenc hónapjában elkönyvelt bruttó díjbevételek ismét meghaladták a 2 milliárd eurót, és a tavalyi szinten maradtak a közép- és kelet-európai térségben. Az árfolyamhatásokat figyelembe véve a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmens díjbevétele 5 százalékkal csökkent. A régióban a működési eredmény 87 százalékkal, 21 millió euróra esett vissza az év első három negyedévében.

    A cég közép- és kelet-európai üzletmenetét több tényező is befolyásolta. A működési eredményt csökkentették a térség több országában pusztító árvizek és esőzések, az autóértékesítés visszaesése az egész régióban, a pénzintézeteket sújtó válságadó bevezetése Magyarországon, valamint egy oroszországi nagy kárigényre vonatkozó viszontbiztosítási ügyletből származó követelések leírása.

    Manuel Bauer, az Allianz regionális vezérigazgatója szerint az első három negyedévben az időjárási események állították a céget kihívások elé Közép- és Kelet-Európában. Ugyanakkor a térségben pusztító árvizek nyomán kiderült, hogy a vagyonukat vesztett emberek közül sokan nem rendelkeztek biztosítással. Egyes közép-kelet-európai országokban a lakosság csupán 40 százaléknak van vagyonbiztosítása.  A vagyonbiztosítás nélkülözhetetlen a jövőben esetleg bekövetkező hasonló eseményekre való felkészüléshez  – mondta a vezérigazgató.

    2010-ben ismét az Allianzot választotta az év biztosítójának a TREND című gazdasági hetilap Szlovákiában. A lap a piaci részesedés és a pénzügyi stabilitás alapján ítélte meg valamennyi biztosítótársaságot. Lengyelországban pedig a Gazeta Bankowa című tekintélyes pénzügyi magazin szerint 2010-ben az Allianz lett a legjobb biztosító a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban. A cégek rangsorolásánál a lengyel pénzügyi felügyelet és a biztosítási ombudsman ügyfélszolgálatra vonatkozó adatait vették figyelembe.

    Az Allianz Hungária nem-életbiztosítási üzletágának díjbevétele 92,5 milliárd forint volt az első 9 hónapban, ami 10,3 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az üzletág működési eredménye ezen időszak alatt 778 millió forintra csökkent az előző év azonos időszakában elért 10,9 milliárd forinthoz képest, elsősorban a banki különadó, valamint a Magyarországot sújtó szélsőséges időjárás okozta árvíz- és viharkárok, illetve az új gépjármű eladás visszaesése következtében.

    Élet- és egészségbiztosítás

    Az Allianz stabil hátterének és szakértelmének köszönhetően nőtt azon közép- és kelet-európai ügyfeleknek a száma, akik megbízható partnert kerestek nyugdíjellátásaikhoz. 2010 első három negyedévében rekord mértékű díjbevételt könyvelhetett el a cég: a díjbevételek 13 százalékkal emelkedtek és összegük 831 millió eurót tett ki szemben a 2009. év ugyanezen időszakában elért 735 millió euróval. Az árfolyamhatásokkal korrigálva a díjbevétel-emelkedés 7 százalékos volt.

2010 első három negyedévében a folyamatos pozitív fejlődést a hagyományos életbiztosítási termékek iránti stabil kereslet, valamint az egyszeri díjas termékekkel kapcsolatban például Magyarországon és a Cseh Köztársaságban folytatott sikeres értékesítési kampány eredményezte. Ezen túlmenően, üzletmenetének támogatása érdekében az Allianz tovább erősítette eddigi együttműködését a bankokkal a közép- és kelet-európai régióban, illetve több új értékesítési kooperációt alakított ki a bankokkal, például Lengyelországban és Oroszországban.

    Az első három negyedév működési nyeresége 45 millió euró volt, szemben az előző év ugyanezen időszakában realizált 58 millió euróval, ami 22 százalékos csökkenésnek felel meg. Az erős vállalati teljesítmény ellenére a csökkenést a pénzintézeteket sújtó, új magyarországi válságadó, illetve Szlovákiában a halasztott akvizíciók költségeinek korrigálása okozta.

     Élet- és egészségbiztosítási üzletágunk továbbra is jól teljesít, és igyekszünk tudatosan fenntartani ezt a konzervatív és egyenletes növekedést. Ezt az igyekezetet tükrözik az immár kilenc egymást követő negyedévben tapasztalt folyamatos növekedés, illetve termékajánlataink, amelyek között nagy keresletet tapasztalunk a tőkegarantált termékek iránt  – tette hozzá Manuel Bauer.

     Az élet- és egészségbiztosítási területen az Allianz Hungária folytatta a sikeres növekedést: a 2010-es év első három negyedévét az előző év hasonló időszakával összehasonlítva a biztosító több mint kétszeresére növelte díjbevételét 19,9 milliárd forintról 42,4 milliárd forintra. Ennek eredményeként – a Mabisz által rendelkezésre bocsátott adatok alapján – majdnem megkétszerezte életbiztosítási piaci részesedését: 7,1 százalékról 13,8 százalékra növelte. Az Allianz a tavalyi ötödik hely után jelenleg a második az életbiztosítási piacon. A sikeres egyszeri díjas kampányaink és a továbbra is dinamikus folyamatos díjas növekedésünk eredményeként tudtuk piaci részesedésünket bővíteni.  – mutatott rá Kisbenedek Péter.

    Nyugdíjpénztár és vagyonkezelés

    A közép-és kelet-európai régióban az Allianz továbbra is sikeresen teljesít a nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágban. 2010. szeptember végére az Allianz által kezelt vagyon 19,4 százalékkal 8,0 milliárd euróra nőtt a 2009 végén kezelt 6,7 milliárd euróval szemben. E fejlődés mozgatórugói a stabil tőkepiacok és a folyamatos nettó bevételek voltak, amelyek az Allianz kiváló befektetési szakértelmébe fektetett bizalmat tükrözik.

    Magyarországon a nyugdíj-üzletágban az Allianz 502 milliárd forint vagyont kezel, ami 23 százalékos növekedést jelent a 2009. év végi 407 milliárd forintos eredményhez képest.

    A németországi központú Allianz a világ közel 70 országában nyújt biztosítási és pénzügyi szolgáltatásokat. Négy alaptevékenysége a vagyon- és balesetbiztosítás, az élet- és egészségbiztosítás, a vagyonkezelés, valamint a banki szolgáltatások. 2009. évi összes bevétele 97,4 milliárd euró volt. Az Allianz számos országban, köztük Németországban  és Magyarországon is piacvezető, a közép-kelet-európai régióban a legjelentősebb biztosítócsoport. Több mint 160 ezer munkatársat foglalkozat szerte a világon. Az Allianz magyarországi csoportjának tagjai, az Allianz Hungária Zrt., az Allianz Magánnyugdíjpénztár és Egészségpénztár, az Allianz Alapkezelő termékeikkel és szolgáltatásaikkal teljes körű pénzügyi megoldásokat nyújtanak több, mint 2 millió magyar ügyfélnek. Az Allianz Hungária Zrt. 162,4 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2009-ben, ezzel a hazai biztosítási piac első számú szereplője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük