A Húsvétot követő hét végén két különleges esemény is lesz a Bethlen Téri Színházban. Április 11-én a költészet napját Babits esttel ünneplik, előző napon 10-én este pedig a Zikkurat műfajokat keverő, különleges koncert-tánc-színházi premierjére kerül sor. 

A Húsvétot követő hét végén két különleges esemény is lesz a Bethlen Téri Színházban. Április 11-én a költészet napját Babits esttel ünneplik, előző napon 10-én este pedig a Zikkurat műfajokat keverő, különleges koncert-tánc-színházi premierjére kerül sor. 

Komplementer – A Zikkurat előadása

A Zikkurat Komplementer című, különböző színházi és más művészeti ágakon átívelő előadása április 10-én este látható a Bethlen Téri Színházban. Hogy mi ez? Zenés, verses, koncert-tánc-színház tűzzsonglőrrel.

 

A Zikkurat Ábrahám Nóra és Szabó Richárd (Dj ER) együtt játéka. Az egyik fele az elektronika, a másik fele az ének és versezet, ami így alkot egységet sajátos mondanivalójával. Ez a társulás két ember, egy gondolat. Elektronika és ének, mélység és magasság, szöveg, zene, harmonikus játék.

Előfordulhatnak nyomokban fesztiválokon és különböző klubokban, valamint a független táncszínházi szcéna határvonalán a dj-ének-performansz ötleteikkel.

Idén ünneplik 3 éves fennállásukat, áprilisban jelenik meg első saját anyaguk.

 

Kirakósdarabok – kiegészítők, ami a boldog – boldogtalan, feszült – nyugodt, élő – meghaló, rátaláló – elveszítő, megfogó – elengedő, égő – elalvó, mint a mindenség – a semmiség… és csak érez és érez és érez… Az örök kérdés, ami a világot élteti, az örök misztérium, amiből az élet születik és folyton megújul… Szól útkeresésről, annak megtalálásáról, kétségekről, belső erőről és az élet egyetlen értelméről.

 

Zene: Zikkurat

Szöveg: Ábrahám Nóra

Rendezi: Bajnay Beáta

Közreműködik: Farkas Linda – kortárs zsonglőrtechnika (object manipulation juggling)

 

Babits – tánc – zene

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat verstánc estjével ünnepli a költészet napját a Bethlen Téri Színház. A Babits est érdekes kísérlet a költészet, tánc és klasszikus zene kapcsolatára, a hagyományokat őrizve, ám mai, új verstáncokkal bővítve. A társulat az 1912-ben indult modern táncmozgalom, a mozdulatművészet hagyományait viszi tovább, ezzel együtt a Dienes Valéria által alapított Orkesztika Iskola tradícióit is tovább örökítik.

 

S hogy miért éppen Babits? Kevéssé ismert, hogy Babits Mihály nemcsak kortársa volt Dienesnek, hanem távoli rokona és szellemi alkotópartnere is. Sőt, az Orkesztika Iskola egyik növendéke, Révész Ilona, Babits titkos szerelme és több versének ihletője volt.

A költészet napi esten látható például Dienes „lábról-lábra" örökítve fönnmaradt, 1915-ben készült Mennyei színjáték verstánca, vagy az 1926-os Két nővér. A jól ismert Babits verseket – mint például a Miatyánk, a Fekete ország vagy az Esti kérdés – Kövesdi László színművész adja elő.

 

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat – Még 1 Mozdulatszínház néven – 1995 szeptemberében alakult meg Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével. Fő céljuk a tradicionális modern tánc (a magyar mozdulatművészet) hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása. A tánc több "a technikánál", ennek értelmében céljuk, hogy ne pusztán kész technikát tanítsanak, hanem a tanárok személyes módszerének megfelelő táncot és technikát. Gondolkozásukat az az általános mozdulatművészeti alapelv határozza meg, hogy a tanár a saját személyiségén keresztül segítse megtalálni a tanítvány saját egyéniségét és nyelvét a színpadon, a táncban.

 

A társulat új, saját alkotásokból álló repertoárja mellett 2001-től klasszikus mozdulatművészeti művek rekonstrukcióival egészült ki és 2002-től mai, kortárs táncművészeti alkotók, a társulat felkérésére készülő műveivel bővül tovább.

 

Szereplők: Kövesdi László, Barsi Márton, Fenyves Márk, Haraszti-Zwiep Adrienn, Kocsis Andrea, Pálosi István, Szelőczey Dóra

Látvány: FOM

Rendezés-koreográfia: Fenyves Márk – Pálosi István

https://vimeo.com/106696903

 

2015. április 10. 19:30

Komplementer – A Zikkurat előadása

2015. áprilir 11. 19:30

Babits est

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/zikkuratco

www.facebook.com/magma.firetheater

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük