Bemutatták Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára Konzervatív zöldség – Politikáról, gazdaságról jövő időben c. könyvét 2011. június 1-jén, Budapesten. A kötetről Török Gábor politológus beszélgetett a szerzővel.

 

Bemutatták Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára Konzervatív zöldség – Politikáról, gazdaságról jövő időben c. könyvét 2011. június 1-jén, Budapesten. A kötetről Török Gábor politológus beszélgetett a szerzővel.

 

A L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent Konzervatív zöldség – Politikáról, gazdaságról jövő időben című kötetben Olajos Péter korunk globális környezeti kihívásaira adható lehetséges politikai és gazdasági válaszokkal kapcsolatos gondolatait, nézeteit fejti ki.

A zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár jelezte, hogy 20 éves politikai tapasztalataiból kiindulva, leginkább korábban EP-képviselőként, a környezetvédelmi és klímabizottság tagjaként szerzett tapasztalatait, élményeit igyekezett egyetlen kötetbe sűríteni. A könyvet annak a gondolatnak a jegyében írta meg, hogy a konzervatív politika és a zöldpolitika nem egymást kizáró tényezők. A jelen szorító problémáira leginkább konzervatív szemszögből megfogalmazott zöld válaszoknak van csak esélye megvalósulni, hiszen Európában leginkább a konzervatívok vannak kormányon. Példaként említette, hogy a konzervatív világnézet tudomásul veszi a globalizáció tényét, annak előnyeit kihasználva próbál érdemi lépéseket tenni a fenntartható fejlődésért.

Mint hangsúlyozta, az utóbbi harminc évben a környezetvédelem és a fenntarthatóság témája látványosan fejlődött, a közpolitikában is kiemelt, meghatározott szerepet kapott, sőt mára egyenesen megkerülhetetlenné vált. Jó és követendő példaként említette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakítva a korábbi gyakorlattal, széles társadalmi és szakmai kör bevonásával és együttműködésével dolgozta ki a területet lefedő ágazati céljait, stratégiáit, cselekvési terveit.

A könyv első része inkább elméleti, enciklopédikus jellegű, a szerző itt vázolja fel azokat a kiindulópontokat – területeket, fejlődési trendeket -, amelyek ismerete elengedhetetlen a zöldpolitikai diskurzusok megértéséhez. Ezt követően rendszerezi a zöld ügyekkel kapcsolatos fogalmakat, fel- és bemutatva a közöttük fennálló összefüggéseket. A kötet áttekintést ad a történelmi előzményekről, amelyek az ökológia és a technológiai fejlődés közötti kölcsönhatások révén a mai napig alapvetően meghatározzák a zöldpolitikai gondolkodás és cselekvés dimenzióit, irányait. Az első rész zárófejezete foglalkozik a „konzervatív zöldséggel”, azaz a zöldpolitika konzervatív bázison kialakított és folytatott gyakorlatával, kísérletet téve az elvi alapok felvázolására, a politikai célok és feladatok megfogalmazására.

 A könyv második része a gyakorlati feladatokat rögzíti, a végrehajtáshoz szükséges eszköz- és feltételrendszert mutatja be, a zöldpolitika európai helyzetét és jelentőségét pártpolitikai dimenziókban vizsgálja.  Majd áttekinti egy zöldebb állam és egy zöld közigazgatás ismérveit, létrehozásának és működtetésének lehetőségeit. Az olvasó a zöld gazdaság magyarországi kialakításának lehetőségeiről, az előttünk álló kihívásokról és esélyekről, a megoldási javaslatokról is átfogó képet kaphat.

 

Olajos Péter

 

Konzervatív zöldség – Politikáról, gazdaságról jövő időben

 

L'Harmattan Kiadó, 2011

 

    * 367 oldal

    * ISBN: 9789632363776

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük