„Kor határok nélkül"  „Mert a göcsörtös fában meglátjuk az idő lényegét, az antik komódban érezzük nemzedékek hétköznapjait, az óborban becsüljük régi szüretek ízét, de az idős emberekről csak felszínesen gondolkozunk…"

 

„Kor határok nélkül"  „Mert a göcsörtös fában meglátjuk az idő lényegét, az antik komódban érezzük nemzedékek hétköznapjait, az óborban becsüljük régi szüretek ízét, de az idős emberekről csak felszínesen gondolkozunk…"

A „Kor határok nélkül" országos roadshow célja, hogy bebizonyítsa: ötven év felett is van aktív, önkiteljesítő élet – annak ellenére, hogy a közvélemény szemében ez a kor gyakran az emberi élet kiszolgáltatott periódusaként jelenik meg. Gondoljuk újra, amit az ötven felettiekről gondolunk !

2009. június 16. – 2009. július 22. között Budapesten és 7 vidéki nagyvárosban kerül megrendezésre a vándorkiállítás szakmai napokkal, fotókiállítással és tai chi bemutatóval.

Szily NóraSzily NóraSzily Nóra a sajtótájékoztató és a rendezvény házigazdája hangsúlyozta, hogy a sorozat célja ezt a sematikus korképet megbontani, újrarajzolni és gondolatokat ébreszteni. Nem az a kérdés, hogy van e élet a halál után, hanem az a kérdés van e élet a negyvenen túl. Bizonyítsuk be, tegyünk érte és egy negyven éves nő is lehet vonzó. A közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek többsége azt mondta, hogy a társadalom sokkal idősebbnek tartja ezt a korosztályt, mint amilyennek ők magukat érzik, akár szellemileg, fizikailag vagy akár szexuálisan is. Tartalmas, élményekkel teli életet lehet élni ötvenen túl is és inkább a mosoly ráncai legyenek az arcokon és ne a szomorúságé. Nem gondolunk bele, hogy ma Magyarországon 600.000 egyszemélyes, 60 év feletti háztartás létezik.

Bence OttóBence OttóBence Ottó stratégiai igazgató mottója, hogy lehet másképp is idősnek lenni. Példaként megemlítette a mexikói iró José Saramago-t, aki ötven évesen kezdett regényírásba Günter Grass Bádogdob című művének hatására és három évvel korábban kapott munkásságáért irodalmi Nobel-díjat, mint példaképe.

Kincses KárolyKincses KárolyKincses Károly, a vándorkiállítás szakmai kurátora a fotóválogatás szempontjairól beszélt. A válogatásban igyekezett elkerülni az általános sablonokat, az öregek otthonában boldog mosollyal pózoló időseket vagy nagymamát az unokával. A  képanyag megdönti azt a nézetet is, hogy öreg embert csúnya testtel nem lehet meztelenül ábrázolni. De bizony lehet!

Szabó Judit ÁgnesSzabó Judit ÁgnesAz idősekkel kapcsolatos sztereotípiáinkról és a tudásbővító szakmai napokról Szabó Judit Ágnes szociológus, idősügyi szakértő beszélt. Véleménye szerint a 80-as években kialakult kép, hogy a nyugdíjas a csarnokban áll sorba farhátér, ül az SZTK folyosóján, kórházban van és éppen lábadozik, valahogy még mindig szilárdan tartja magát. Magukban az idősebb generációk tagjaiban is ugyanazok a sztereotípiák élnek a többi idős emberről, mint a társadalom egészében, csak magukat kiveszik belőle.

A rendezvények során igen érdekes látvány lesz a hatvanon túliak tai chi bemutatója, „selyem-brokát gyakorlata", mely a belső és külső, lelki és társadalmi egyensúlyt igyekszik és segít szinten tartani.

Gondoljuk újra, amit az ötven felettiekről gondolunk !

Mert valójában ma Magyarországon nem tudjuk, ki az idős és ki nem.

Mert az ötven felettieket nem is tudjuk megnevezni.

Mert idősnek titulálni valakit ma Magyarországon kínos, de nem nagyon tudjuk megkerülni.

Mert „hivatalosan" az emberek nem válnak időssé, csak körülbelül 90 éves koruk felett.

Akkor már nem kínos az idős kifejezést használni.

Mert gyakran csak a hivataloskodó nyugdíjas kifejezést használjuk a tisztes korúakra, miközben az mást is jelent.

Mert a halál miatt egyáltalán nem szeretünk a saját idős korunkra gondolni.

Mert úgy teszünk, mintha minket egyáltalán nem érintene az öregedés.

Mert a középkorú szendvicsgeneráció leterhelt: egyszerre gondoskodik a gyerekeiről és a szüleiről is.

Mert a mamusz és az otthonka világába száműzzük a nyugdíjasainkat.

Mert kétségbeesetten és tehetetlenül szemléljük, hogy aztán végül ők is száműzik magukat az otthonka és a mamusz világába, és ki sem mozdulnak otthonról.

Mert nem szervezünk akciókat, amelyek megmutatnák, hogy le a mamusszal és az otthonkával, tessék kimozdulni!

Mert igazán nem is nagyon van hová kimenni.

Mert az aggodalmunk a túlzott udvariasságig terjed: Vigyázzon magára Anyuka / Apuka!

Mert a televíziók vágóképei alapján azt gondoljuk, hogy a nyugdíjasok előfordulási helyei tényleg csak a rendelőintézetek, a kórházak, a piacok.

A vándorkiállítás megnyitók:

2009. június 18. Szombathely – június 25. Szekszárd – július 2. Eger – július 10. Budapest

Szakmai napok:

2009. június 16. Szeged –  június 17. Debrecen – június 24. Székesfehérvár  – június 29. Kaposvár

  Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük