2023.december.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezettudatos otthoni töltőállomás elektromos autókhoz

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79798"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_367.jpg" border="0" width="300" height="300" /></a></span>A városi közlekedési szokások átalakulásával az elektromos járművek (electric vehicle, EV) egyre inkább az első számú választást jelentik azoknak a városlakóknak, akik napi 20 kilométernél kevesebbet vezetnek. Az e-autók a hagyományos járműveknél nemcsak gazdaságosabbak, de környezetbarátabbak is, ezáltal ideális megoldást nyújtanak a közlekedés környezeti hatásainak csökkentésére.</p> <p> 

1 367A városi közlekedési szokások átalakulásával az elektromos járművek (electric vehicle, EV) egyre inkább az első számú választást jelentik azoknak a városlakóknak, akik napi 20 kilométernél kevesebbet vezetnek. Az e-autók a hagyományos járműveknél nemcsak gazdaságosabbak, de környezetbarátabbak is, ezáltal ideális megoldást nyújtanak a közlekedés környezeti hatásainak csökkentésére.

 

1 367A városi közlekedési szokások átalakulásával az elektromos járművek (electric vehicle, EV) egyre inkább az első számú választást jelentik azoknak a városlakóknak, akik napi 20 kilométernél kevesebbet vezetnek. Az e-autók a hagyományos járműveknél nemcsak gazdaságosabbak, de környezetbarátabbak is, ezáltal ideális megoldást nyújtanak a közlekedés környezeti hatásainak csökkentésére.

 

A Navigant Research piackutató cég felmérése szerint a hálózatról tölthető elektromos járművek piacának erős növekedésével párhuzamosan a töltőeszközök is igen népszerűvé váltak az elmúlt két évben. Az értékesítést tekintve a 2013-ban becsült 442 ezer darabról 2022-re várhatóan közel a tízszeresére, 4,3 millióra emelkedik majd az eladott töltőberendezések száma. A növekedést tovább fokozzák az elterjedést segítő kormányzati programok és az egyre szélesebb termékportfóliót kínáló vállalatok. Az elemző szerint míg 2012-ben kevesebb, mint 37 ezer elektromos autó talált gazdára Európában, addig ez a szám 2020-ra 669 ezer fölé kúszhat. Ha ehhez hozzáadjuk a hibrid gépjárművek eladásait is, akkor az évtized végén már 849 ezer, hálózatról tölthető e-autó kerülhet értékesítésre évente. Egy másik elemző, a Pike Research előrejelzése szerint 2020-ra már 1,8 millió elektromos jármű fog közlekedni Európa útjain.

 

Annak ellenére, hogy a környezetbarát közlekedés elterjedésével az utcai töltőállomások is egyre népszerűbbé váltak, az autóvezetők számára az elektromos járművek menetkészen tartása állandó kihívást jelent. Az utcai berendezések mellett az otthoni feltöltés jelenti a legkézenfekvőbb megoldást erre a problémára.

 

A lakóépületek fali csatlakozóin keresztüli töltés rendkívül sok időt, akár 12 órát is igénybe vehet, ráadásul a háztartásokban található csatlakozók nem ilyen hosszú és megterhelő igénybevételre készültek. Az autóvezetőknek ezért érdemes felkészíteniük otthonukat az elektromos járművek kiszolgálására, melyhez a Schneider Electric EVlink Wallbox töltőállomása az e-autók gyors és kényelmes feltöltését biztosítja a lakóhelyeken. A megoldásnak köszönhetően a jármű akkumulátora a gyártmányától és töltési áramától függően akár 4 óra alatt is teljesen feltankolható villamos energiával (32 A áramerősség mellett), ami a lakóépületek elektromos aljzatainál kétszer nagyobb teljesítményt jelent. A környezetbarát és költséghatékony használat érdekében emellett a töltési hatékonyság csúcsidőben korlátozható.

 

Az EVlink Wallbox bel- és kültéren egyaránt telepíthető, közvetlenül a parkoló autó mellett. Letisztult és minimalista formatervezésének köszönhetően a családi házaktól a társasházakig többféle miliőhöz is harmonikusan és esztétikusan illeszkedik. Rögzítését és felszerelését célszerű szakképzett villanyszerelőre bízni, hiszen egy megfelelő szakember képes kevesebb, mint 30 perc alatt üzembe helyezni a berendezést. A csatlakoztatást követően megkezdhető a töltés, ami egyetlen érintéssel le is állítható. A felhasználók és a berendezés fokozott védelme érdekében az EVlink fali állomás megfelel az elektromos berendezésekre és a járművek töltésére vonatkozó szabványoknak, valamint egy akkreditált tesztlaboratórium tanúsítványával is rendelkezik. Az egység tartós kültéri használatra készült, így vízhatlan (IP 54), ütésálló (IK 10), és fokozottan ellenáll az UV-sugárzásnak. Emellett az EVlink pótalkatrészekre vonatkozó irányelve is biztosítja, hogy az EVlink Wallbox fenntartható megoldás legyen az otthoni felhasználók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.