Székesfehérvár, a magyar királyok koronázóvárosa Magyarországon 1916 óta nem látott ünnepi eseménysorozatra készül. Elhatározta, hogy augusztus 17-én és 18-án, Koronázási Ünnepi Játékok címmel egy évente megrendezendő ünnep keretén belül megidézi az ott koronázott, illetve ott nyugvó nagy királyaink alakjait.

Székesfehérvár, a magyar királyok koronázóvárosa Magyarországon 1916 óta nem látott ünnepi eseménysorozatra készül. Elhatározta, hogy augusztus 17-én és 18-án, Koronázási Ünnepi Játékok címmel egy évente megrendezendő ünnep keretén belül megidézi az ott koronázott, illetve ott nyugvó nagy királyaink alakjait.

 

A Szent István Emlékévhez kapcsolódóan idén Szent István király lesz a két napos esemény központi alakja. Lesz történelmi óriásbábok (4,5 méter magas) felvonulása, a Fő utca házainak falain kódexek festett képei jelennek meg „történelmi képregényként", augusztus 18-án este pedig a Koronázási szertartásjátékot tekinthetik meg!

 

Az előadás királyaink koronázó helyszínén, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén, Magyarország legnagyobb épített szabadtéri színpadán valósul meg grandiózus díszletek között, több mint száz fő részvételével. A főszerepben Varjú Kálmán, mint Szent István látható. Az oratorikus játék rendezője Szikora János.

 

Szikora János megfogalmazása szerint: „Hagyományt élesztünk újra, és ezzel új hagyományt szeretnénk teremteni. Ezentúl minden évben néhány napra feltámad majd és a fehérvári falak közé költözik a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy  királyunk alakjával. Reményeink szerint így az emberek emlékezetében lassan felépül majd az a Pantheon,  amelyben történelmünk minden sorsfordító nagy alakja elnyeri végre méltó helyét.".

 

A maga nemében páratlan ünnepi program ötlete a színház szellemi műhelyében formálódott ki, és híven tükrözi a 2012 augusztusában a Vörösmarty Színház igazgatói székét elnyerő Szikora János és csapatának szándékát: a magyar történelemben szakrális fővárosként és koronázóvárosként évszázados hagyományokkal büszkélkedő Székesfehérváron érdemes feleleveníteni a gazdag múltat, és a művészet erejével megidézni a rendkívüli eseményt. A színház azt vállalta, hogy minden évet egy-egy király alakjának szentel: a fehérvári Szent István Emlékévhez kapcsolódóan 2013-ban ez a történelmi alak maga Szent István.

 

A Koronázási Ünnepi Játékok fő eseményei közé tartozik a történelmi óriásbábok felvonulása. Szent István, Szent Imre, Gizella, Géza, Sarolt és Asztrik püspök négy és fél méter magas bábjait Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész tervezi, a kiviteli munkálatokban székesfehérvári iskolák tanulói is részt vesznek. A bábok nagyszabású hagyományőrző felvonuláson gördülnek végig Székesfehérvár történelmi belvárosán.

A történelmi Fő utca házainak falain a Képes Krónika, az Anjou Krónika és a Vásáry Kódex festett képeinek segítségével monumentális, mozgó „történelmi képregényként" elevenednek meg Szent István életének eseményei.

 

A Koronázási Ünnepi Játékok fénypontja maga a Koronázási szertartásjáték, amely autentikus helyszínen, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén, királyaink koronázó helyszínén, Magyarország legnagyobb épített szabadtéri színpadán valósul meg grandiózus díszletek között, több mint száz fő részvételével. A főszerepeket Gáspár Sándor, Trokán Péter, Varjú Kálmán, Lábodi Ádám alakítják.

Az oratorikus játék rendezője Szikora János.

 

2013. augusztus 17-18.

Koronázási Ünnepi Játékok

Székesfehérvár

 

https://hu-hu.facebook.com/koronazas

http://www.koronazas.hu/programok

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük