Fotó: (c) HeonlabFotó: (c) HeonlabKölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnuszt. Erre emlékezünk, amikor 1989 óta évről évre országszerte programokkal ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Fotó: (c) HeonlabFotó: (c) HeonlabKölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnuszt. Erre emlékezünk, amikor 1989 óta évről évre országszerte programokkal ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A Magyar Nemzeti Múzeum idei programjával minden tekintetben meg szeretné koronázni ezt a napot. 15 órától a múzeum dísztermében a Magyar Tudományos Akadémia BTK TTI „Lendület" Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeit bemutató A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet vetítik le, majd az Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállítás kurátora, Tomsics Emőke beszél az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-i budai koronázásáról.

Az ismeretterjesztő film a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. Annak ellenére, hogy a korona Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává vált, kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és ismertetni. Január 22-én a látogatók is feltehetik kérdéseiket a rendezőknek, Bárány Krisztiánnak és Bárány Dánielnek, illetve Pálffy Gézának, a kutatócsoport vezetőjének a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

A program után megtekinthető időszaki kiállításon pedig azt is megnézhetik, hogyan használták a koronát, miként zajlott egy koronázás. A már említett kiállítás nemcsak az utolsó koronázás pillanatait idézi fel, hanem azt a kettőséget is érzékelteti, amely a többfrontos, modern háborút vívó ország és az uralkodói hatalom reprezentációját szolgáló tradicionális ceremónia között feszült. Részletek: http://mnm.hu/hu/esemenyek/koronazzunk-magyar-kultura-napja-az-mnm-ben

A Himnusz befejezésének ünnepe a Nemzeti Múzeum számára egyúttal nyitány is. Ezen a napon egy különleges multimédiás tárlatvezető mobilalkalmazás mutatkozik be. Január 22-től bárki élvezheti hazánk legnépszerűbb túra- és tárlatvezető mobilalkalmazását a Kelet és Nyugat határán című kiállításban. A régészeti tárlaton a látogatók interaktív térképpel és terembemutatókkal fedezhetik fel a Kárpát-medence népeinek örökségét. A multimédiás tárlatbemutató a kiállítás területén felismeri, hol járunk, és mintegy félórányi hanganyaggal hívja fel a figyelmet a legérdekesebb tárgyakra, kuriózumokra. A Túrám alkalmazás és a tárlatvezető tartalom ingyenesen tölthető le, és természetesen nem csak a múzeum területén élvezhető.

A kiállításokban azok a családok is találnak elfoglaltságot, akik kisebb gyerekkel érkeznek. Nekik ajánljuk a családi felfedező hátizsákot. Az óvodás, kisiskolás korú gyerekek a régészeti kiállításban Az ősembertől a római légióig, a történeti kiállításban A parókától a cilinderig címmel vehetik be termeinket. A küzdelemhez a múzeum ruhatárában bérelhető hátizsákban minden fontos eszközt megtalálhatnak: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó segíti őket a felfedező túra során! Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumpedagogia/csaladi-programok

A magyar kultúra napjával a múzeum idei farsangi programsorozata is elindul, amely IV. Károly, az utolsó magyar király koronázása jegyében telik! Február másodikától kezdődően négy csütörtökön vehetünk részt az Utolsó felvonás – koronázás a színfalak mögött című Élő Múzeum programon, amelyen nemcsak megtudhatjuk, hanem át is élhetjük, miként zajlott le az utolsó királykoronázás a háború kellős közepén.  Kalandos fordulatok, újragombolt történeti ruhák, az ország minden szegletéből hozott föld, női fényképészek, szuvenír-dömping, billegő korona – a Nemzeti Múzeum különleges esti programjain megmutatja, mi hogyan történt a színfalak mögött! A programsorból természetesen a hagyományos tárlatvezetések sem hiányozhatnak, a kiállítás kurátorai január 28-tól szombatonként 11 órától várják az érdeklődőket. A sikeres 100/100 Kalandozás a múzeumban zárás után programunk is újra indul első alkalommal február 22-én 17 órától várunk mindenkit, aki nem fél a falak mögött rejtőző titkoktól! Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/elo-muzeum

Az Utolsó felvonás IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállításon az iskolai csoportok sem unatkozhatnak! Egy-egy múzeumpedagógiai foglalkozást ajánlunk az 5-6. osztályosok és a 7-8. osztályosok számára, a legkisebbek pedig drámapedagógiai órán érezhetik át a koronázási ünnepségek jelentőségét. Kiderül, mi történt az országban, ha új királyt kellett választani, és a gyerekek maguk is elképzelhetik, mi lenne, ha a kezükben volna a döntés! Az ötödikesek és a hatodikosok a kiállítás tárgyain túl megtervezhetik saját díszmagyarjukat, a legnagyobbak pedig az utolsó koronázás médiatörténeti szenzációiból is kaphatnak ízelítőt! Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumpedagogia

Január 29-én zár a SCHWANNER/IDŐK című időszaki kiállítás. Schwanner Endre (1928), Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2011-ben adta át fotográfiai életművét más, történeti értékű tárgyakkal és dokumentumokkal együtt a Nemzeti Múzeumnak. Kiállításunk döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben, Budapesten készült fényképeiből válogat. A különleges fényképanyaghoz és a hozzá kötődő, olykor felkavaró tárgyakhoz tárlatvezetések kapcsolódnak. Január 21-én 11 órától és 28-án 16 órától Fisli Éva kurátorral a Schwanner Endre munkái által közvetített idősíkokban mélyülhetnünk el. Részletek: http://mnm.hu/hu/esemenyek/kuratori-tarlatvezetes-schwanner-idok

A Magyar Nemzeti Múzeum farsangi programkínálatából a régészet is kiveszi a részét. Január 20-án, azaz holnap, illetve február 17-én 15.30-tól Szabó Ádámmal fejthetünk követ a Lapidáriumban. (http://mnm.hu/hu/esemenyek/kofejtes-mnm-romai-kotaraban-2) A friss avar kori kutatási eredményeket bemutató, multimédiás érdekességeket is felvonultató Életre kelt avarok – Avars revived című időszaki kiállítás a február 28-tól március 2-ig zajló nemzetközi régészeti tanácskozáshoz kapcsolódva nyílik.

A húsvéttal együtt pedig már nagyon várjuk az idei év egyik legérdekesebb kiállítását, a Reformáció Emlékéve alkalmából nyíló IGE-IDŐKet, amelyet 2017 áprilisában 26-tól vehet birtokba a közönség.

„KORONÁZZUNK!”

Magyar Kultúra Napja a Magyar Nemzeti Múzeumban

2017. január 22. vasárnap

 

A magyar nemzet mindig is különleges módon viszonyult a királykoronázásokhoz. A trónörökléshez nem volt elegendő a dinasztikus kapcsolat, a hatalmi, katonai erő. A nemzet csak azt fogadta el törvényes uralkodójának, akit az országgyűlés királlyá választott és az esztergomi érsek a Szent Koronával megkoronázott. Ez a hagyomány akkor is folytatódott, amikor a Habsburg dinasztia tagjai követték egymást a magyar trónon.

 

A Magyar Kultúra Napján ezt a témakört járjuk körbe szakértőink segítségével:

15 órától a múzeum dísztermében a MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeit bemutató A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában  című filmet vetítjük.

Az ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen, több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és ismertetni.

A film rendezői mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket.

A filmvetítés után a felmerülő kérdésekre válaszolnak a rendezők: Bárány Krisztián és Bárány Dániel és Pálffy Géza, a kutatócsoport vezetője.

 

A program második részében az Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916. című kiállítás kurátora, Tomsics Emőke beszél az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásáról. A kettősségről, amely a többfrontos, modern háborút vívó ország és az uralkodói hatalom reprezentációját szolgáló tradicionális ceremónia között feszült, bizonyos elemeiben már az 1916-os koronázási ünnepségen, így a Nemzeti Múzeum kiállításán is erőteljesen megjelenik.  Az ismertető után a látogatók megtekinthetik kiállítást.

 

A program az Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916. című kiállítás jegyével látogatható.

 

Időpont:

2017. január 22. vasárnap, 15.00 óra

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum Díszterem

1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.

telefon: + 36 1 327 77 73

http://mnm.hu/hu/esemenyek/koronazzunk-magyar-kultura-napja-az-mnm-ben

https://www.facebook.com/nemzetimuzeum

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük