A tavaly útjára indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának két nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveit 2013. február 13-án. A nemzetközi csereprogram keretében az egyik nyertes Prágában, a másik pedig Bukarestben tölthetett két hónapot alkotással, a helyi kulturális miliőből töltekezve.

 

A tavaly útjára indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának két nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveit 2013. február 13-án. A nemzetközi csereprogram keretében az egyik nyertes Prágában, a másik pedig Bukarestben tölthetett két hónapot alkotással, a helyi kulturális miliőből töltekezve.

 

Az Amadeus Művészeti Alapítvány nemrég megnyílt kiállítóterében az amaTáR-ban 2013. március 29-ig látható Balázs József Tamás (Bajóta) és Hory Gergely képzőművészek két hónapos rezidens útját bemutató tárlat.

 

Az UNION Biztosító az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal karöltve tavaly azzal a céllal indította útjára műterem-csere programját, hogy a 35 évnél fiatalabb magyar képzőművészek számára egy-egy kelet-közép-európai országban biztosítsa művészeti pályájuk kibontakozását, illetve az adott ország művészeti életének megismerését. A hosszú távra tervezett UNION-Amadeus Rezidens Program évente két művésznek biztosít 1000 Euro összegű ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget a nyertes magyar pályázók számára. A kezdeményezés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, akik részt vesznek a pályázó hazai és külföldi művészek elbírálásában is. A pályázatot évi két alkalommal hirdetik meg a két szakmai szervezet művészei körében.

 

A 2012. évi pályázat győztesei:

Balázs József Tamás szobrász, aki két hónapot tölthetett vendégként a csehországi kulturális komplexumban, a Meet Factoryben,

Hory Gergely építészhallgató pedig Bukarest képzőművészeti életében merülhetett el az ősz folyamán.

 

A 2013. február 13-án megnyílt tárlat a két művész rezidens munkáit mutatja be az érdeklődőknek az Alapítvány nemrég átadott kiállítóterében, az amaTáR-ban, mely az UNION Biztosító támogatásával hiánypótló kezdeményezésként valósult meg.

 

Bajóta érdekes megfogalmazású szobrai és a tavalyi ArtMarket Budapesten is bemutatott The Collective Input (Bajóta, Gombos Andrea, Szvet Tamás) projekt dokumentációja, illetve Hory Gergely román identitásfilozófiai munkáit március 29-éig láthatják az érdeklődők.

 

„A kortárs képzőművészet elkötelezett támogatása hosszú évek óta része az UNION Biztosító és anyacége, a Vienna Insurance Group működésének. A tavaly útjára indult Rezidens program első bemutatkozó kiállításán látható, külföldön született művek tanúskodnak arról, hogy a csereprogram során szerzett tapasztalatok valóban nagyban segítették a nyertes művészek szakmai pályáját." – mondta Maják Viktor, az UNION Biztosító kommunikációs igazgatója.

 

Az UNION Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködése 2013-ban is folytatódik, így a Rezidens programmal továbbra is támogatják a fiatal képzőművészek külföldi művészeti intézményekhez való kijutását. Az idei pályázati kiírások február végén látnak napvilágot, melyben észt és cseh rezidens lehetőségre nyújthatják be pályamunkáikat a művészek.

 

A kiállításon köszöntő beszédet mondott dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, melyben megköszönte a támogatást és az FKSE szakmai munkáját.

„A fiatal magyar kortárs képzőművészek számára az egyik legmarkánsabban jelentkező problémát a pályájuk elindítását övező nehézségek jelentik. Az Alapítvány szakmai programjait ennek tükrében állítjuk össze és hozzuk létre támogatóink segítségével. A Rezidens program megalkotásában nagy szerepet játszott az a tény, hogy a Biztosító fantáziát látott az ötleteinkben és támogatta azok megvalósítását. Így a mai napon hálásak vagyunk, hogy ezen szemléletünkhöz egy hatékony partnert találtunk, akivel együtt örülhetünk sikereinknek! Bízom a hatékony folytatásban, mely hasonló sikeres és izgalmas kiállítást eredményez, ezzel segítve a fiatal művészek szakmai útjukon való elindítását!"- mondta dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

Az Amadeus Művészeti Alapítvány, Magyarország legnagyobb magánalapítványa 1999 óta elkötelezett támogatója a hazai kortárs művészetnek. Hallagatói Programja révén évi két hallgatót egy éves ösztöndíjjal támogat a hazai művészeit felsőoktatás két neves intézményében, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és Pécsi Egyetem Művészei Karán. Az Alapítvány a Pálykezdő Programjának keretén belül nagy sikerrel üzemeleteti a 12 művésznek műtermet nyújtó Amadeus Alkotóházat (amaHáZ), annak Szoborparkjával és Könyvtárával. Pályakezdő szakmai programjait az Alapítvány 2012-ben az Union-Amadeus Rezidens Programmal bővítette, illetve évvégén megyitotta kiállítótermét az amaTáR-at, mely pályakezdő fiatal művészek, kurátorok és projektek sikeres kiállítótere, egyben helyszíne az aktuális év rezidens kiállításnak is.

www.amadeusalapitvany.hu

 

Az Alapítány az alkotóházának raktárából kialakított színvonalas AmaTáR kiállítóteret azért hozta létre, hogy újabb lehetőséget teremtsen fiatal pályakezdő művészek, kurátorok és projektek bemutatkozására. A hiánypótló kiállítótér állandó helyszíne lesz az Union-Amadeus Rezidens Programon részvevő művészek bemutatásának, illetve minden olyan színvonalas és izgalmas kezdeményezésnek, melyek a kereskedelmi és intézményi kiállítóterek palettáján még nem fedezhetők fel. Ezzel az alapítvány a támogató szerepét megtartva művészeti programjával is igyekszik a továbbiakban szerepet vállalni a kortárs képzőművészeti életben. (Budapest, 1035, Veder utca 14.)

 

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) több mint fél évszázados múltra visszatekintő nonprofit civil szervezet, melynek célja a kortárs magyar képzőművészek és képzőművészet támogatása. 500 fős, folyamatosan frissülő tagságát művészek, művészettörténészek és kurátorok alkotják. Az egyesület célja, hogy segítse tagjai pályakezdését, munkáját a kulturális és művészeti életben és előmozdítsa szakmai kapcsolatok és tapasztalatok létrejöttét, lehetővé tegye tagjai bel- és külföldi kiállításokon való megjelenését, valamint információs és szervezési támogatást nyújtson nekik. Az FKSE állandó kiállítóhelye a Stúdió Galéria. Itt a tagság újabb és újabb generációi, valamint külföldi művészek, művészcsoportok mutatkoznak be egyéni és csoportos kiállításon. A galéria egyestés eseményeknek és workshopoknak is teret ad. Emellett minden évben más rangos intézményekkel együttműködve nagyobb szabású tematikus kiállításokat is szervez. A Stúdió Galériához három műterem is tartozik. Két műteremnek fél évre szóló használati jogát a tagok pályázat útján nyerhetik el. A harmadik pedig vendégműterem, melyet a csereprogramok keretében ide érkező külföldi művészek használnak, illetve amennyiben üres, a tagok munkatervvel kérvényezhetik legfeljebb egy hónap időtartamú munkához. Az FKSE kelet- és nyugat- európai csereprogramokat is bonyolít. A programok célja, hogy a magyar képzőművészet nemzetközi elismertségét növelje és együttműködési lehetőségeket teremtsen a nemzetközi képzőművészeti élet szereplői és a fiatal hazai alkotók között.

 

A hazai biztosítási piac felső harmadába tartozó UNION Biztosító a bécsi székhelyű, tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group cégcsoport tagja. A több csatornán elérhető, széles körű termékpalettája keretében az UNION Biztosító lakossági, vállalati, valamint intézményi ügyfelei számára kínál innovatív, egyedi igényeknek megfelelő biztosítási megoldásokat. E megoldások érintik a hosszú távú befektetési célokhoz, váratlan helyzetekre való anyagi felkészüléshez, magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosításához, féltve őrzött otthon és vagyontárgyak védelméhez, vagy vállalkozások, vállalatok és intézmények vagyon-, felelősség- és gépjármű-biztosítási igényéhez kapcsolódó sajátos szükségleteket egyaránt. Üzleti aktivitása mellett a társadalmi szerepvállalásra is kiemelt figyelmet

fordít. 2012-ben negyedik alkalommal nyerte el a legjobb márkákat fémjelző Superbrands díjak egyikét. Az UNION Biztosító 2011-ben 25,4 milliárd forint díjbevételre tett szert.

A Vienna Insurance Group (VIG) Közép-Kelet-Európa egyik vezető biztosítási csoportja: 25 országban, mintegy 25 ezer alkalmazottal közel 50 biztosítótársaságot működtet.

 

Az UNION Esélyt adunk! programja keretében szerteágazóan és aktívan támogatja mindazon gyermekeket és fiatalokat, akik önhibájukon kívül hátrányos helyzetből indulnak a jövőépítés irányába. A kezdeményezés a szociálisan hátrányos helyzetű, valamint a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeknek nyújt segítséget, emellett pedig elkötelezetten támogatja a fiatal magyar kortárs képzőművészek könnyedebb boldogulását. Célja, hogy segítsen megteremteni számukra azokat a lehetőségeket, amelyek megadják az alapot vagy éppen a kellő lökést az eredményes jövőtervezés irányába. Az UNION Biztosító 2009-ben indított komplex kortárs művészeti együttműködési programot az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal, a hazai fiatal pályakezdő művészek támogatására. Az együttműködés keretében az Amadeus Alkotóház (AmA Ház) közös működtetése és fenntartása megfelelő alkotói környezetet biztosít az ott dolgozó fiatal festők és szobrászművészek számára, emellett a program része a 2012-ben elindított UNION-Amadeus Rezidens csereprogram.

 

A Vienna Insurance Group (VIG) Ausztria, valamint Közép- és Kelet-Európa vezető biztosítótársasága. A konszernt, melyet a hosszú idő óta fennálló tradíciók, erős márkanevek és szoros ügyfélkapcsolat jellemez, 24 országban mintegy 50 vállalat alkotja. A biztosítási üzletágban közel 190 éves tapasztalat áll a VIG mögött. A Vienna Insurance Group mintegy 24 ezer munkatárssal egyértelműen piacvezető a kulcsfontosságú piacokon, és ezzel kiváló pozíciót foglal el ahhoz, hogy egy 180 millió főt számláló régió hosszú távú növekedési lehetőségeit kihasználja.

A tőzsdén is jelen lévő Vienna Insurance Group a bécsi tőzsde vezető indexének, az ATX-nek a legjobb minősítéssel rendelkező vállalatcsoportja, részvényeit ezen kívül a Prágai Tőzsde is jegyzi.

 

amaTÁR

Bajóta és Hory Gergely kiállítása

1035 Budapest, Veder utca 14.

2013. február 13 – március 29.

 

http://www.facebook.com/pages/Amadeus-M%C5%B1v%C3%A9szeti-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/111265138955151

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük