Az Ericsson új szolgáltatása, a 2013-as barcelonai Mobil Világkongresszus slágermegoldása lehet. A Key Event Experience olyan nagy horderejű eseményeket támogató megoldás, melyek esetében elengedhetetlen a megnövekvő adatforgalomból adódó igények kielégítése. 

Az Ericsson új szolgáltatása, a 2013-as barcelonai Mobil Világkongresszus slágermegoldása lehet. A Key Event Experience olyan nagy horderejű eseményeket támogató megoldás, melyek esetében elengedhetetlen a megnövekvő adatforgalomból adódó igények kielégítése. 

A mobil eszközök, illetve a mobil szélessáv elterjedése jelentősen megnövelte a felhasználók hálózati minőséggel kapcsolatos elvárásait. „Napjainkra az okostelefonok elterjedése azt eredményezi, hogy a különböző nagyszabású események résztvevői valós időben szeretnék közzétenni élményeiket mobil eszközeiken, ez pedig nagyban növeli a hálózati leterheltséget," mondta el Staffan Persson, az Ericsson Globális Szolgáltatások üzletágának igazgatója. „Az Ericsson Key Event Experience szolgáltatása segítségével, a mobilszolgáltatók e rendezvényeken megjelenő előfizetőiknek a felhasználói élmény maximumát képesek nyújtani."

Az Ericsson oly módon segít a szolgáltatóknak kiépíteni az ideiglenes hálózatokat, hogy közben mind a rendezők, mind a látogatók igényeit is figyelembe veszi. Ezt követően a vállalat gondosan megtervezi, és kiépíti a szükséges technikát, mellyel már elérhető az optimális hálózati teljesítmény, majd az esemény alatt folyamatosan felügyeli működését és szükség esetén be is avatkozik.

A rendszer már tavaly debütált az amerikai NASCAR versenysorozatban. 2012. február 26-án, miután a Daytona 500-as versenyt leállították, az egyik NASCAR-pilóta, Brad Keselowski úgy döntött, hogy előveszi a telefonját, s amíg a verseny újraindítását várja, állapotfrissítéseket tesz közzé a Twitteren. Keselowski első tweetje futótűzként terjedt – több mint 5000-en retweetelték, a pilóta követőinek száma pedig 24 óra alatt megháromszorozódott. Mindez nem lett volna lehetséges a verseny helyszínén biztosított kiegészítő hálózati kapacitás és lefedettség nélkül.

A Sprint Nextel mobilszolgáltató partnereként az Ericsson komoly hálózattervezési és folyamattervezési tapasztalatát felhasználva optimalizálta a közel 200.000 néző és a többezres nagyságrendű támogatószemélyzet kiszolgálására alkalmas mobilhálózati megoldást. Ez a 3G, 4G és a Wi-Fi technológiák együttes felhasználásával gyakorlatilag egy olyan rendszer felépítését és lebontását jelentette, amely egy kisebb város számára is képes lenne távközlési szolgáltatást biztosítani. Mindezt évi 38 alkalommal.

A rendszer kiépítése a helyszínek alapos vizsgálatával kezdődik. A kapacitásigényektől függően gondos tervezés határozza meg a bővítéshez szükséges hordozható, járműre szerelt cellák (COW, cell on wheels) számát. A NASCAR versenyeken általában öt COW cellát telepítenek. Az ideiglenes hálózat részeként két COW van a helyszín határain belül hat antennaelemmel, és három COW tartózkodik a területen kívül, egyenként három antennaelemmel.

Nem véletlen, hogy a Key Event Experience várhatóan a barcelonai Mobil Világkongresszus egyik kiemelt témája lesz. Emellett az Ericsson a kombinált technológiák és szolgáltatások piacvezető vállalataként azt is bemutatja majd, mit jelent az ágazat számára, hogy a hálózatba kapcsolt társadalom életre kel és hogyan teszi lehetővé ügyfelei számára, hogy megragadják az ebben rejlő növekedési lehetőségeket.

Film: http://www.youtube.com/watch?v=aN0iDtS7j_w

A NASCAR Sprint Cup verseny alatti hálózati kapacitás akár 3,5-szerese is lehet az ugyanazon a helyszínen a verseny időpontján kívül megszokottnak. Az ezt kezelő ideiglenes hálózat összeállításához három napra van szükség.

A Cell on Wheels (COW) egy teljes mobil bázisállomás tehergépkocsira szerelve. Nagyobb rendezvények támogatására szolgál. Több COW is telepíthető, amelyek együtt nagymértékben növelhetik egy hálózat kapacitását.

A NASCAR versenyeken általában öt COW cellát telepítenek. Az ideiglenes hálózat részeként két COW van a helyszín határain belül hat antennaelemmel, és három COW tartózkodik a területen kívül, egyenként három antennaelemmel.

Ilyenkor több mint 50 átviteli kapcsolatot kell csatlakoztatni.

A 3G, 4G és Wi-Fi keveréke „piszkos" rádiókörnyezetet eredményez, amely gondos hálózattervezést és optimalizálást igényel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük