Európában is egyedülálló és a határokon túl is jól ismert az a fesztivál és programsorozat, amely Kocsonyafesztivál néven nem a névadó ételről, hanem a kapcsolatokról, a kultúrák találkozójáról, egy különleges értékközösségről szól.

Európában is egyedülálló és a határokon túl is jól ismert az a fesztivál és programsorozat, amely Kocsonyafesztivál néven nem a névadó ételről, hanem a kapcsolatokról, a kultúrák találkozójáról, egy különleges értékközösségről szól.

2013. február 22-24. között 13. alkalommal rendezik meg Miskolcon a több százezer embert vonzó eseményt, melynek kiemelt hazai díszvendégei 2013-ban Mezőkövesd Szomolya, Monok és Gönc városa lesz.

 

Rózsa Edit, a rendezvény alapító-tulajdonosa, fesztiváligazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be február 15-én, a mezőkövesdi Matyó Múzeumban az idei program meghívott településeit. Hangsúlyozta, a rendezvény terveik szerint egy különleges értéktár szerepét tölti be, hiszen kivételes értékeket mutathatnak be a régió városai, falvai. Így szeretnének a miskolci kocsonya-legenda apropóján kedvet ébreszteni a hazai értékeink minél teljesebb megismeréséhez. Egyúttal meghívta a települések első emberein keresztül az ott élőket, ismerjék meg egymást, építsék a kulturális kapcsolatokat és vigyék Miskolc, a megye, a régió jó hírét. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a fesztivál célja a közösség építése, a kulturális kapcsolatok erősítése és a helyi gazdaság fejlesztése, s minden, ami értékeivel a helyi közösséget gazdagítja kitüntetett helyet és lehetőséget kap a Kocsonyafesztiválon. A fesztivál küldetését egy mondatban foglalta össze: a Kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el, s mint mondta, ezért, ebben a hitben csinálják a fesztivált.

 

A rendezvény egyik kiemelt hazai díszvendége Mezőkövesd, a matyó főváros, abból az alkalomból, hogy a matyó népművészet felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek reprezentatív listájára.

A rendezvény ünnepélyes médiaeseményén Mezőkövesd polgármestere Dr. Fekete Zoltán, mint házigazda, valamint Guci István Szomolya és Demeterné Bártfay Emese, Monok első embere, illetve Gönc képviselői vettek részt.

A településvezetők bemutatták lakóhelyüket, illetve ismertették, mivel készülnek a fesztiválra, emellett étel- és italkóstolót tartottak a jelenlévőknek.

 

MEZŐKÖVESD Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere kiemelte, hogy a város vezetőjeként külön büszkeséggel tölti el a matyó népművészet UNESCO-listára való felkerülése. "A hagyomány, amit őseink megteremtettek, kötelez minket. Büszkék vagyunk az elődeinktől kapott értékekre, és arra is, hogy meg tudjuk ezeket őrizni." – hangsúlyozta. Terveik szerint a Kocsonyafesztiválon fellép a Matyó Néptáncegyüttes, valamint a másik két matyó település képviseletében tardi és szentistváni hagyományőrző csoportok. A Mezőkövesdi Tourinform Iroda kitelepül a város és a Zsóry fürdő kiadványaival, a Matyó népművészeti Egyesület tagjai mézeskalács-, valamint hímzés- és szövésbemutatót is tartanak.

 

SZOMOLYA Guczi István, Szomolya polgármestere elmondta, hogy egyedi értékükkel, a szomolyai cseresznyével, valamint az ebből készített étel- és ital különlegességekkel ismerkedhetnek meg a standjukhoz látogatók február utolsó hétvégéjén. Interaktív módon bemutatják majd a misztikus fényben ragyogó kaptárköveket, de például cseresznyés hurkát is kínálnak majd.

 

GÖNC Szemánné Ortó Ildikó, a Gönci Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke a kajszi hazájaként ismert település történelmi értékeire hívta fel a figyelmet, hiszen Aba Amádé és Károlyi Gáspár neve is fémjelzi Göncöt. Helyi betyáros kocsonyával, gönci gulyással, gönci feketeszederrel és zamatos lekvárokkal várják a látogatókat. Rockzenekarukkal, helyi betyárokkal és Abavár vitézeivel is találkozhatunk a fesztiválon. A gönci pálinkát Pecsenye Barna, a Göncszarkai Szeszfőzdeüzem vezetője népszerűsítette.

 

MONOK Demeterné Bártfay Emese, Kossuth Lajos szülőfalujának vezetője a település történelmi érékei közül kiemelte az 1700-as években épült Andrássy-kastélyt, valamint a helyi római katolikus templomban őrzött Szent Orbán-ereklyét, mely a fagytól és a hidegtől védi meg a szőlőhegyeket. A fesztivál idején Kossuth születésének 210. éves évfordulója alkalmából kiállítás tekinthető meg a Herman Ottó Múzeumban.

 

A C-dúrra hangolt fesztivál jegyében zárásul Györgyné Újvári Mária monoki népdalénekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

 

www.kocsonyafesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük