2013. február 15-én került sor az Európa rendezvényhajón a hagyományos Szóvivőbálra, amelyet kilencedik alkalommal rendezett meg a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete. A 2006-os év óta a bál egyúttal a szakmai teljesítmények értékelésére is alkalmat ad, hiszen ilyenkor adják át az egyesület különféle díjait, köztük a Szavak Embere Díjat, a Hiteles Tájékoztatásért Díjat és a Dr. Lasz György Rendészeti Kommunikációs Díjat. Az egyesület története során másodszor egy életműdíjat is át fog adni.

 

2013. február 15-én került sor az Európa rendezvényhajón a hagyományos Szóvivőbálra, amelyet kilencedik alkalommal rendezett meg a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete. A 2006-os év óta a bál egyúttal a szakmai teljesítmények értékelésére is alkalmat ad, hiszen ilyenkor adják át az egyesület különféle díjait, köztük a Szavak Embere Díjat, a Hiteles Tájékoztatásért Díjat és a Dr. Lasz György Rendészeti Kommunikációs Díjat. Az egyesület története során másodszor egy életműdíjat is át fog adni.

 

Az első ilyen bálra 2005-ben került sor azzal a céllal, hogy közös szórakozásra és baráti eszmecserére egyaránt alkalmat teremtve még szorosabb személyes kapcsolat jöjjön létre szóvivői, intézményi kommunikációs területen dolgozók között, ezzel is segítve a mindennapi szakmai együttműködést. Ennek nemcsak maguk a szóvivők, hanem az újságírók, illetve a széles nyilvánosság is hasznát látja.

A bál bevételét – az elmúlt évekhez hasonlóan – gyermekjótékonysági célra, méghozzá leukémiás gyermekek javára ajánlja fel az egyesület.

 

Akik a IX. Szóvivőbálon díjat vehettek át:

 

A Szavak Embere díjat

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója kapta.

 

A Hiteles Tájékoztatásért díjat

dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője vehette át.

 

A Dr. Lasz György rendészeti kommunikációs díj díjazottja

Beluzsárné Belicza Andrea rendőr főhadnagy, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

Az est folyamán egy életműdíj is átadásra került, amelynek odaítélésével az egyesület a kilencven esztendős Vándor Kálmán sportújságíró és dalszövegíró, a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori sajtófőnökének és szóvivőjének életműve előtt tiszteleg.

 

Bényi Mónika rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének különdíját vehette át egy évtizedes szóvivői munkájának elismeréseképpen.

 

A tavalyi évben megteremtett hagyományt folytatva adták át a Szóvivők Sajtódíját, melynek díjazottjai ebben az évben Fehér Mariann (Juventus Rádió), Jaksity Kata (ATV), Süveges Gergő (MTVA) és az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztősége.

 

A díjak közül a Szavak Embere díjat és a Hiteles Tájékoztatásért díjat 2006-ban alapította az egyesület. Ugyancsak 2006 óta kerül rendszeresen átadásra a Dr. Lasz György rendészeti kommunikációs díj is, dr. Lasz György örököseinek felajánlása alapján. Életműdíjat eddig egyetlen alkalommal, 2007-ben adtak át: akkor Szegedi Péter vehette át az elismerést. A díjak egy része az általuk jelképezett elismerésen kívül azért is különleges, mert tárgyi valójukban a neves szobrászművész, Gáll Gregor alkotásai, és mint ilyenek, értékes műremekeknek számítanak.

 

Az elmúlt évek díjazottjai:

Szavak Embere díj: Sipos Jenő (2006), R. Szabó Ágnes (2007), dr. Orodán Sándor (2008), Hanga Zoltán (2009), Hardy Mihály és Somorai László (2010), Gedeon András (2011), Kutas István (2012).

Hiteles Tájékoztatásért díj: Győrfi Pál (2006), dr. Süth Miklós (2007), dr. Kathi Attila (2008), dr. Borbély Zoltán (2009), dr. Szeles Péter és Tringer Ágoston (2010), Fehér Imre (2011) Binder István (2012).

Dr. Lasz György rendészeti kommunikációs díj: dr. Garamvölgyi László (2006), Dékány András (2007), Sipos Jenő (2008), Dobson Tibor (2009), Tafferner Éva (2010), Győrfi Pál (2011), Olajos Gergő (2012).

Életműdíj: Szegedi Péter (2007).

Különdíj: Adorján Éva (2008), Mittler István (2008), dr. Budaházi Árpád (2011), dr. Boross Norbert (2011), Kutas István (2011).

Szóvivők Sajtódíja: Kálmán Olga (ATV), Szabó Anett (HírTV), Vujity Tvrutko (TV2) és a NeoFM Hírszolgálata (2012).

 

A Magyar Szóvivők Országos Egyesületét dr. Orodán Sándor hívta életre 2004-ben, a magyarországi szóvivők pártpolitika-mentes, szakmai alapokon álló szervezeteként. Az egyesület tagjai számára szakmai és társasági, valamint egyéb programokat is szervez.

A szakmai események közé tartoznak a rendszeres szakmai estek és találkozók, amelyek során egy-egy intézmény kommunikációs szakemberei mutatják be munkájukat a tagságnak. A szakmai programok közé tartoznak a különféle kerekasztal-beszélgetések, illetve az egyesület szervezésében, társszervezésében megvalósuló konferenciák (például a „Közép-Európa hangja" nevű konferencia), valamint más hasonló események is.

A szakmai szervezet emellett részt vesz a szóvivők képzésében is, együttműködve azokkal az intézményekkel, ahol szóvivői, illetve kommunikációs képzés folyik.

A társasági események közül az évente megrendezésre kerülő Szóvivőbál a legjelentősebb, de az egyesület tagsága közös kirándulásokat is szervez, és hagyományosnak mondható a tagok részvétele a Gyulai Pálinkafesztivál társadalmi zsűrijében is. A szóvivők csapata rendszeresen indul különféle főzőversenyeken, illetve sporteseményeken is.

 

http://www.szovivok.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük