A városmenedzsmenthez stabil jövőkép, tervszerű működés és modern szervezetirányítási rendszerek szükségesek – derül ki a Heti Válasz 2010 november 4-én megjelenő Városrangsor című mellékletéből, melyet az IFUA Horváth & Partners kutatóival közösen készített.

 

A városmenedzsmenthez stabil jövőkép, tervszerű működés és modern szervezetirányítási rendszerek szükségesek – derül ki a Heti Válasz 2010 november 4-én megjelenő Városrangsor című mellékletéből, melyet az IFUA Horváth & Partners kutatóival közösen készített.

Eladósodottság, alulfinanszírozottság, alacsony hatékonyság – csaknem minden megyei jogú város ezekkel a problémákkal küzd. A megoldás az, ha valódi stratégiai programot alakítanak ki az önkormányzatok, és a tűzoltáson túlmenően hosszabbtávú tervek végrehajtásába fognak. „A tervezés előfeltétele minden esetben a kezdeti állapotok felmérése, számszerűsítése, így a későbbiekben mérhetővé válnak a pozitív változások, az eredmények is. Ezért vállalkoztunk arra, hogy a Heti Válasszal közös melléklethez egy kutatással biztosítsunk háttéranyagot a megyei jogú városok minden fontos teljesítménymutatóját illetően" – mondja Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég önkormányzati üzletágáért felelős partnere. „A célunk tehát elsősorban nem a városok versenyeztetése volt, hiszen az sok szempontból kifogásolható lenne, inkább azon mutatókra szerettük volna felhívni a figyelmet, amelyek mentén mérhető egy városban a fejlődés." – mutat rá az IFUA szakembere. Hiszen minden város jó eredendően valamiben: az ezer főre jutó bűncselekmények száma Nagykanizsán a legalacsonyabb, az EU-s pályázatok elnyerésében Miskolc, Pécs és Szeged teljesített a legjobban, a lakossági víz és csatornadíj Kaposváron a legalacsonyabb, a tömegközlekedési buszok pedig Nyíregyházán a legfiatalabbak, a megyei jogú városok listáján.

Mint az a november 4-i számban közölt Városrangsor mellékletből kiderül, a gazdálkodási és városvezetési gondokra lehetséges valódi válaszokat találni. Mint például Debrecenben, ahol több mint tíz éve jött létre az önkormányzati társaságokat működtető vagyonkezelő holding az IFUA Horváth & Partners szakértői támogatásával. E sajátos cégforma azóta mintaként szolgál egy sor hazai nagyváros – például Veszprém, Kecskemét, Pécs, Miskolc – számára. A modell két legsikeresebb alkalmazója, a hajdú-bihari és a borsodi megyeszékhely ezzel a módszerrel éves szinten mintegy egymilliárd forintot spórol. Az egységes irányításban rejlő megtakarítási lehetőségeket más területeken is ki lehet használni. Debrecen és Nyíregyháza már létrehozta saját egészségügyi holdingját. Az intézmények (iskolák, óvodák) irányító központjainak kialakításában Pécs játszott úttörő szerepet: az elérhető megtakarítások itt is hasonló nagyságrendűek. A megtakarítások minden esetben a felesleges adminisztráció megszüntetéséből, a beszerzések központosításából erednek, amelyek tartós eredményjavulást hoznak az önkormányzatnak. A cégek és intézmények mellett a polgármesteri hivatali működés korszerűsítésében, az e-közigazgatás alkalmazásában vagy korszerű ügyfélszolgálati rendszerek működtetésében is vannak élenjáró példák (például Szombathely) – olvasható a Heti Válasz mellékletében.

A mellékletben interjú olvasható Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével, aki elmondja, hogy milyen tervezési folyamatnak köszönhetően jutottak arra az elhatározásra, hogy a következő éveket az egészségturizmus fellendítésére fordítják a városban. Míg az elmúlt években a magas hozzáadott értéket képviselő technológiaipari vállalatok letelepítését célozták meg sikerrel, a következő évtizedben egészségügyi specializáció lesz a fókuszban. „Mi, politikusok megteremtjük a feltételeket, szakembereink pedig megmondják, ortopédiában, reumatológiában vagy nőgyógyászatban lehetünk ott Európa élvonalában."

„A választások után immár semmiféle politikai tétje nincs annak, hogy melyik városról mi jelenik meg: itt mindenki tiszta lappal indul" – mondta el a melléklet megjelenése kapcsán Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője. „Egyet kijelenthetünk: mindannyiunk érdeke, hogy városaink sikeresek legyenek, s a vezetők eredményét a lakosok objektív adatok alapján ítélhessék meg."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük