A Kossuth Klub sem engedélyezi a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal tanácskozásának megtartását, jóllehet egy nappal korábban termet biztosított a civil szervezetek, szakszervezetek, vallásközösségek rendezvényének, azt követően, hogy megtiltották a MÁV Kórházban szombatra tervezett rendezvényüket ­ közölte a Kerekasztal szervezője péntek délután.

 

 A Kossuth Klub sem engedélyezi a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal tanácskozásának megtartását, jóllehet egy nappal korábban termet biztosított a civil szervezetek, szakszervezetek, vallásközösségek rendezvényének, azt követően, hogy megtiltották a MÁV Kórházban szombatra tervezett rendezvényüket ­ közölte a Kerekasztal szervezője péntek délután.

     Simó Endre elmondta, hogy a Kossuth Klub titkárságáról péntek délután telefonhívást kaptak, és tudatták velük, hogy mégsem adnak helyt a Kerekasztal országos tanácskozásának, mert azt „politikai rendezvénynek" minősítették, és a Kossuth Klub közhasznúsági alapszabálya nem teszi lehetővé ilyen összejövetelek befogadását. Arra a kérdésre, hogy miért minősítenek politikainak egy társadalmi rendezvényt, melyet civil szervezetek és szakszervezetek együtt tartanak, azt a választ kapták, hogy a „vezetés" döntött így.. (A Kossuth Klub igazgatója Lugossy Győző.) Írásban nem voltak hajlandók tájékoztatni sem döntésük hátteréről, sem indokairól.

     Mint ismeretes, a kormány illetékesei csütörtökön megtiltották, hogy a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal országos tanácskozást tartson a budapesti MÁV Kórházban a december 17-én megszavazott egészségbiztosítási törvénnyel szembeni társadalmi ellenállás

megszervezéséről, pedig a MÁV Kórház igazgatósága előzőleg engedélyt adott az összejövetelre Podmaniczky utca 111. szám alatti II. emeleti tanácstermében. A Kossuth Klubbal pénteken kísértetiesen hasonló eset ismétlődött meg: vélhetően felsőbb nyomásra visszavontak egy már megadott engedélyt. A Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának szervezője szerint föltételezhető, hogy a Kossuth Klubra hasonló politikai nyomást gyakoroltak kormánykörökből, mint amilyent egy nappal korábban a MÁV Kórházra.

     Simó Endre ismételten leszögezte: a Kerekasztal tanácskozása társadalmi rendezvény mind a  résztvevők körét, mind célját tekintve. Arra szolgál, hogy a társadalmi szervezetek, szakszervezetek, szakmai kamarák és más szerveződések közös stratégiát alakítsanak ki az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése előtt utat nyitó december 17-i törvényről. „Azt szeretnénk elérni, hogy a törvény ne lépjen életbe, illetve, ha mégis életbe léptetnék, mielőbb hatályon kívül helyezzék, mert nem áll a társadalom túlnyomó többségének érdekében" ­ mondta.

   

 Simó súlyosnak minősítette, hogy egyesek korlátozni próbálják a szabad véleménynyilvánítás jogát, és olyan állami intézményeket használnak fel politikai eszközükül, amelyeknek feladata a  társadalmi érdek szolgálata, nem pedig a pártpolitikai érdekek érvényesítése. Mint a MÁV Kórház  esetében és a közhasznú Kossuth Klub esetébe is történik.  Megengedhetetlen, hogy befogják az  emberek száját, miközben érdekeikkel ellentétes egészségügyi intézkedéseket, és egészségbiztosítási törvényt kényszerítenek rájuk ­ mondta.

     A Szociális Kerekasztal kénytelen volt rendezvényét újabb, immár a harmadik helyszínre áttenni: az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetében (EDDSZ) tartják meg, Budapesten, az V. kerületi Nádor utca 32. szám alatt, az I. emeleti Nádor  teremben. Cser Ágnes elnök örömmel ad helyt a rendezvénynek, és maga is részt vesz rajta.

      Mivel a szervezők már nem tudnak mindenkit értesíteni az újabb helyszínváltozásról, 10 óráig a  rendezvényüket megtiltó Kossuth Klub előtt várják a társadalmi szervezetek, szakszervezetek képviselőit, és ott is tájékoztatják a sajtót a történtekről. Az EDDSZ-ben kb. 10.30 órakor kezdődik az országos értekezlet.

Kiadta: Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük