2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kőtáblákon olvashatók Szent István király intelmei

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42655"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_219.thumbnail.jpg" border="0" width="94" height="100" /></a></span>Balatonalmádiban a plébánia közösségének és a település lakóinak összefogásával, közadakozásból impozáns emlékjelet állítottak az államalapító és egyházszervező uralkodónak. </p><p>

kep 219.thumbnailBalatonalmádiban a plébánia közösségének és a település lakóinak összefogásával, közadakozásból impozáns emlékjelet állítottak az államalapító és egyházszervező uralkodónak.

kep 219.thumbnailBalatonalmádiban a plébánia közösségének és a település lakóinak összefogásával, közadakozásból impozáns emlékjelet állítottak az államalapító és egyházszervező uralkodónak.

Mostantól a város központi terén álló magas kettőskeresztet mintegy körbeölelik azok a vörös homokkőből készült „táblakönyvek", amelyeken Szent István királynak fiához, Imre herceghez írott Intelmeiből vett bölcsességek olvashatók. Az arra járók megpihenve egy padon elmélkedhetnek szent királyunk fiának kőbe vésett tanácsairól, amelyek ma is segíthetnek életünk erkölcsös szervezésében – mondta Boros László helyi önkormányzati képviselő, az emlékjelállítás egyik szervezője.

A „nyitott" táblakönyvek ötletét egy helybéli polgár hozta a máriabesnyői kegyhelyről, ahol hasonlót állítottak fából, Simon András grafikus, költő nemes gondolataival és vonalrajzaival. Az ötletet Almádiban is lelkesen felkarolták, s mivel a városban régi kegyhelye található Szent Istvánnak, az ő örökbecsű gondolatait örökítették meg azokon. (A háború végén Balatonalmádiba menekítették a budai Zsigmond-templom Szent Jobb-kápolnájának (ahol az uralkodó ereklyéjét őrizték korábban) értékes, Lotz Károly tervezte és Roth Miksa építette aranymozaikjait, oltárát és kegytárgyait, s a helyi Szent Imre plébániatemplom mellett épített kis kápolnácskában őrzik azóta is. A kegyhely az elmúlt években Szent István-, Szent Imre- és Boldog Gizella-ereklyéket is kapott.) A táblakönyveket Bartl Kálmán helyi kőfaragó mester készítette.

Szabó János plébános ünnepélyesen megáldotta és megszentelte a szakrális emlékjeleket, s kérte a Mindenhatótól, hogy azok őrizzék, hirdessék a ma élőknek és az utánunk következőknek a bölcs életvezetés alapvető igazságait, és váljanak az emberek magatartásának irányítójává, keresztény életformáló erővé. Az ünnepségen Szentirmai Edit előadóművész közreműködésével lírai verses-zenés megemlékezéssel, a táblakönyveken olvasható gondolatok megszólaltatásával tisztelegtek első királyunk előtt.

Toldi Éva/Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.