2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közbeszerzés

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96946"><img class="image image-preview" src="/files/images/Haszonjármű.preview.jpg" border="0" width="465" height="154" /></a></span>Szóbeszéd tárgya, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a minisztereknek, szenátoroknak, képviselőknek, magas rangú  állami hivatalnokoknak nem jár szolgálati autó. Ki-ki a saját gépkocsiját használja, ha sofőrje van, azt maga fizeti.

Szóbeszéd tárgya, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a minisztereknek, szenátoroknak, képviselőknek, magas rangú  állami hivatalnokoknak nem jár szolgálati autó. Ki-ki a saját gépkocsiját használja, ha sofőrje van, azt maga fizeti.

Szóbeszéd tárgya, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a minisztereknek, szenátoroknak, képviselőknek, magas rangú  állami hivatalnokoknak nem jár szolgálati autó. Ki-ki a saját gépkocsiját használja, ha sofőrje van, azt maga fizeti.

   Ennek próbáltam utánajárni és a következő eredményre jutottam. 1945.április 12.-én hivatalba lépett az USA. 33. elnöke, az ír származású, baptista, szabadkőműves  Harry S. Truman. Röviddel utána rendeletet adott ki a Fehér Ház gépkocsijainak lecseréléséről.

   Közbeszerzési törvényük értelmében pályázatot hirdettek ezer darab haszonjárműre, a következő követelményekkel.

     1) Üzembiztonság, akadálytalan alkatrész utánpótlás.

2)Luxus extrák mellőzése, olcsó ár.

3)Működése során minimális környezetszennyezést okozzon.

4)Csúszós úton, nehéz talajon is könnyen haladjon, ennek megfelelő négykerék meghajtás, illetve összkerékhajtás úgy, hogy ezzel az üzemeltetése ne dráguljon. 

5)Minimális fogyasztás.

6)Fokozat nélküli senességváltás.

7)Paraméter előírása helyett a útviszonyoknak megfelelő gyorsulás.

   Az amerikai autógyártó cégek, a Ford, Chrysler, General Motors, Mercury, Chevrolet teljes erőbedobással és jobbnál-jobb pályázatokkal indultak a versenyben. Óriási meglepetésre a neves szakemberekből álló bizottság egy arizonai feltaláló, Tom Donkey a szamárfogatát hirdette ki győztesnek, mert minden feltételt a maximális pontszámmal teljesítette.

   Már csak ez hiányzott az amúgy is elégedetlenkedő legnagyobb amerikai szakszervezetnek, az United Automobile Workes négymillió tagjának. Óriási tüntetést rendeztek a Fehér Ház előtt a következő táblákkal: Donkey takarodj! A suszter maradjon a kaptafánál! Donkey a nép ellensége! Volt egy szlsőséges tüntető is, aki ezt a táblát tartotta: Halál Tom Donkeyre! De egy határozott, udvarias és jó helyzetfelismerő rendőr megkérte, hogy tegye le a táblát, mert ez azért mégis csak túlzás.

   Az óriási felháborodás hatására Truman elnök elrendelte, hogy ezen túl minden miniszter, szenátor, képviselő, magas rangú állami hivatalnok vegyen magának autót, vagy járjon tömegközlekedési eszközzel.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.