2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közel fél milliárdos turisztikai beruházás

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44750"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k-ipoly-emop-f5.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Az Európai Unió mintegy 484 millió forinttal támogatja az Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai fejlesztéseit. A Nógrád megye négy helyszínén megvalósuló beruházásokat a cég balassagyarmati központjában mutatták be.

k ipoly emop f5.thumbnailAz Európai Unió mintegy 484 millió forinttal támogatja az Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai fejlesztéseit. A Nógrád megye négy helyszínén megvalósuló beruházásokat a cég balassagyarmati központjában mutatták be.

k ipoly emop f5.thumbnailAz Európai Unió mintegy 484 millió forinttal támogatja az Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai fejlesztéseit. A Nógrád megye négy helyszínén megvalósuló beruházásokat a cég balassagyarmati központjában mutatták be.

– Nógrád megyében ehhez fogható, uniós támogatásból megvalósuló turisztikai beruházás kevés van – mondta Tóth Gábor, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a cég az „Ipoly Erdő Zrt. komplex ökoturisztikai fejlesztése" című projektjét bemutató rendezvényén, Balassagyarmaton.

Az Ipoly Erdő Zrt. területén összesen 573.886.208 forint értékű turisztikai beruházás valósul most meg, amelyből 484.479.964 forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP-2.1.1/B-2F-2009-0022) biztosít. A jövő tavasszal és nyáron átadandó turisztikai attrakciók Diósjenőn, Szendehely-Katalinpusztán, Balassagyarmat-Nyírjesen és Hollókőn várják majd a természetjáró turistákat. Tóth Gábor vezérigazgató-helyettes hozzátette: a 88,5%-ban pályázati forrásból megvalósuló beruházások szervesen kapcsolódnak az Ipoly Erdő Zrt. 2005-ben elfogadott ökoturisztikai koncepciójához. Emlékeztetett arra is, hogy miközben az Ipoly Erdő Zrt. egy új, uniós támogatással megvalósuló projektet indít most el, éppen a napokban zárult a cég által működtetett börzsönyi erdei vasutak, ugyancsak az Eurói Unió által támogatott megújítási programja.

– Nógrád vizekben és gyógyvizekben nem gazdag, viszont egyéb természeti kincsből, például erdőből, az országos átlagnál jóval több található itt – kezdte a projektet bemutató előadását Zanati László, az Ipoly Erdő Zrt. közjóléti igazgatója. -Nógrád megye erdősültsége közelíti a 40%-ot, aminek jelentős részét az Ipoly Erdő Zrt. gondozza. A helyben élők mellett a fővárosban és vonzáskörzetében élők részéről is jogos elvárás, hogy a területeink egy része kiszolgálja a természetjárók igényeit. A 2005 óta végzett turisztikai beruházásainkra tehetik fel a koronát a most megvalósuló attrakciók, hiszen ezek révén a Börzsönyben és a Cserhátban egymással összefüggő, komplex turisztikai attrakció jön létre.

A közjóléti igazgató előadásában elhangzott, hogy a fővároshoz közel eső Szendehely-Katalinpusztán egy olyan új erdei látogatóközpont jön létre, amely nemcsak az ifjúsági turizmusnak, de a családi kirándulásoknak is egyik fontos állomása és kiindulópontja lehet. A főváros közelsége miatt a Cserhát és a Börzsöny kapujában lévő kirándulóhely – ahol a korábban épült Gyadai-tanösvényt már eddig is sokan látogatták – az egyik legfontosabb turisztikai attrakciója lehet az Ipoly Erdő Zrt.-nek. Diósjenőn – az egyetlen börzsönyi helyszínen – ugyancsak különleges erdei tudástár, látogatóközpont és parkerdei környezetben lévő szabadtéri foglalkoztató jön létre, amit a természetjárás szerelmeseinek ajánlanak majd. A Balassagyarmat-Nyírjesen a különleges füvészkert egészül ki új elemekkel az ÉMOP pályázatának köszönhetően.

– Hollókőn az „Erdő és az ember" című kiállításunkkal már évek óta jelen vagyunk – tette hozzá Zanati László. – Most azonban az Ófalu közelében, erdei környezetben olyan tanösvényt építünk, ami eddig hiányzott a hollókői kínálatból.

Az „Ipoly Erdő Zrt. komplex ökoturisztikai fejlesztése" című projekt nyitórendezvényén Tóth Gábor vezérigazgató elmondta: a turisztikai beruházások révén nemcsak az Ipoly Erdő Zrt. előtt nyílnak meg új lehetőségek, de a környéken élők és a vállalkozók számára is. Hozzátette: reméli, hogy a jövő tavasszal már turistákat fogadó új attrakciók néhány éven belül olyan sikeresek lehetnek, mint amilyennek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai megálmodták.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.