Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2011. május 19-20-án az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági, Kultúra és Sport Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2011. május 19-20-án az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági, Kultúra és Sport Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben.

Az oktatási miniszterek tanácskozását megelőző este, az államtitkár munkavacsorán találkozik az európai társadalmi partnerszervezetek, a Business Europe, az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, az Európai Szakszervezeti Szövetség, a Munkaadói Szervezetek Európai Szövetségének képviselőivel. A programon részt vesznek a megelőző elnökséget betöltő Belgium, valamint a sorban utánunk elnöklő Lengyelország és Dánia miniszterei is. A vacsorán az ágazati vezetők tájékoztatást adnak a társadalmi partnereknek az elnökségi félévek alatt elért eredményekről, továbbá a soros elnökségek terveiről.

Május 20-án reggel az oktatásért és képzésért felelős miniszterek munkareggelin tekintik át a felnőttkori tanulásról szóló három éves uniós cselekvési terv (2008-2010) eredményeit.

Az Oktatási, Ifjúsági, Kultúra és Sport Tanács ülésén politikai megállapodás születik a korai iskolaelhagyás csökkentését célzó szakpolitikákról szóló tanácsi ajánlásról. Ez az átfogó és ágazatközi stratégiák mihamarabbi végrehajtására hívja fel a figyelmet..  

Az eszmecsere a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű – köztük a roma – gyermekek korai iskolaelhagyásának, a tanulók lemorzsolódásának megelőzését szolgáló szakpolitikákról szól majd, amelynek keretében a miniszterek megvitatják a megelőzést szolgáló intézkedéseket, a gyermekek oktatási kilátásainak javítási lehetőségeit továbbá, hogy miként járulhat hozzá az európai együttműködés a szakpolitikák eredményes, hatékony végrehajtásához.

Az ülésen politikai megállapodás születik a Mozgásban az ifjúság – a fiatalok tanulási célú mobilitásának ösztönzése elnevezésű tanácsi ajánlásról. A dokumentum arra ösztönzi az unió tagállamait, hogy a nemzetközi mobilitás fejlődésének útjában álló akadályok felszámolásával is támogassák a fiatalok külföldi tanulmányait.

A tanács emellett elfogadja azokat a következtetéseket, amelyek a hozzáférhető, magas színvonalú kisgyermekkori nevelés és gondozás biztosításának fontosságát hangsúlyozzák. A dokumentum célja az európai szintű együttműködés elindítása és megerősítése a területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük