A Múzeumok Éjszakája  rendezvények sikere nyomán első alkalommal rendezik meg 2009. november 14-én a Múzeumok Őszi Éjszakája eseménysort.  A gondozó most is az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

 

A Múzeumok Éjszakája  rendezvények sikere nyomán első alkalommal rendezik meg 2009. november 14-én a Múzeumok Őszi Éjszakája eseménysort.  A gondozó most is az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

A rendezvényekről Schneider Márta,  az OKM kulturális szakállamtitkára adott tájékoztatást az egyik helyszínen, a budapesti Néprajzi Múzeumban 2009.november 11-én.  Résztvett a tájékoztatón Székelyné Pásztor Erzsébet,a BKV kommunikációs igazgatója,  Csepeli Csaba,  a támogató  AFF Csoport ügyvezető igazgatója és Fejős Zoltán, a házigazda Néprajzi Múzeum főigazgatója is.

A főigazgató elmondta, a korábbi rendezvények sikerére, a beérkezett kérésekre, s hollandiai példára alapozva döntöttek a rendezvénysor megrendezéséről.

A szakállamtitkár  hangulatos, színes, ízes rendezvénysor képét vetítette a résztvevők elé,  Szent Márton napja közelébe időzítve. Az idei nyári Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatószáma csúcsot döntött,  több mint 380 ezer látogatója volt, a hűvös idő ellenére.  Hasonló időjárás várhat a november 14-i  őszi rendezvény látogatóira is, remélhető, hogy most sem riadnak el emiatt.

A nyári rendezvény sikerén felbuzdulva, most sok egyéb kulturális-művelődési intézmény (színházi, zenei és irodalmi) is csatlakozott az események rendezőihez. Budapesten összesen 31 intézmény, vidéken összesen  49 múzeum várja a látogatókat. 

A karszalagos felnőtt belépő 1.300 Ft,  gyermekeknek 6 év alatt ingyenes, felette 600 Ft.

A rendezvény azonosító karszalagjával a múzeumokba való belépés és a programokon való részvétel, s a három múzeumi BKV busz körjárat igénybevétele is ingyenes 18.00-tól.  A múzeumi programok 24.00-kor zárulnak, a BKV járatok 0.30-ig vehetők igénybe.  A karszalagok a programban résztvevő budapesti múzeumokban, a helyszíneken, ill. a BKV pénztárakban vásárolhatók meg.  Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók.

A MÁV-Start  33%-os kedvezményt biztosít a rendezvényekre vidékről felutazóknak, visszautazáskor a belépőt fel kell mutatni.

Ízelítő a budapesti rendezvényekből:

-A Szépművészeti Múzeum Boticelli kiállítása is látogatható majd, de belépés csak helyszíni bejelentkezéssel, óránként létszámában korlátozott (400 fős) csoportok beengedésével kell számolni.

Regisztrálni szombaton 17.00 órától lehet a múzeum előcsarnokában.

-A Szentendrei Skanzennek ez lesz a zárónapja, előtte Márton naphoz kapcsolódó libaebéd és újbor kóstoló várja vendégeit. 

-A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is megnyitja saját múzeumát a látogatók előtt, műsoros rendezvényét a 250 éve született skót vámos-költő, Robert Burns  emlékének szenteli, „Legyünk skótok!"  jelszóval,  különös tekintettel a skót zenére, szoknyára,  a korabeli whisky csempészet és hamisítás elleni küzdelemre, a párlat előállítására és bemutatására…

-Az Iparművészeti Múzeumban a társművészet irodalomra koncentrálnak,  élő versmondás és vizuális kíséret formájában.

-A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban  slágereket hallunk élő előadásban az 1940-1989 közötti évekből. Lesz tárlatvezetés, és színdarab-premier is.

-A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban hagyományőrző liba- és újbor események zajlanak, zenével, tánccal, lampionos felvonulással.

-A Néprajzi Múzeum programján a kiállításokon kívül  finn táncok, népdalok, s egy Kalevala produkció szerepel többek között, libazsíros kenyér, libasült, és lekvárverseny társaságában.

A budapesti részletekről és a vidéki rendezvényekről további információ:

http://www.muzeumokejszakaja.hu/

A támogató Alkalmazás Fejlesztési Fórum (AFF) Kft-t  Csepeli Csaba alapította 2000-ben Java ME alkalmazások és játékok fejlesztésére,  2006-ban a Motorola Magyarország alvállalkozójaként csatlakozott  a StoLPaN Projecthez,  a számos magyar- és európai vállalat, egyetem alkotta konzorciumhoz, mely NFC technológiára alapozva szabványos mobiltelefon környezetet (Java, Windows Mobile, iPhone, Android, Symbian) fejleszt.

http://www.aff.hu/hu

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett, a cég mobiltelefon-alapú szolgáltatásai révén bárhol és bármikor elérhetők a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel kapcsolatos információk, a látogatók mobiltelefonos térkép segítségével egyszerűen megtalálhatják a kiválasztott helyszíneket. 

A mobilos elérés:  

1.alapdíjas SMS-t kell küldeni a   06-30 952-72-15  számra,

2.válaszul kapunk egy mobil könyvjelzőt, vagy az  m.muzeumokejszakaja.hu  oldal közvetlen elérését segítő linket.

A mobil weboldalon elérhető szolgáltatások:

-múzeum kereső,

-program információ,

-navigációt segítő mobil térkép,

-hasznos információk a rendezvényről.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük