Ha egy kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál, a folytatás sem maradhat el. Így a tavaly sikeres konferencia után idén is Bikalra invitálta ügyfeleit, partnereit az IQSYS, ahol a  mind aktuálisabb közösségi közlekedés, illetve annak hatékony, gazdaságos menedzselése, vagyis a közlekedés-informatika került terítékre.

Ha egy kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál, a folytatás sem maradhat el. Így a tavaly sikeres konferencia után idén is Bikalra invitálta ügyfeleit, partnereit az IQSYS, ahol a  mind aktuálisabb közösségi közlekedés, illetve annak hatékony, gazdaságos menedzselése, vagyis a közlekedés-informatika került terítékre.

 

Az IQSYS Zrt. és jogelődjei immáron több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a témában. A tervezőrendszerek (hálózat, menetrend, személyzet-beosztás, elszámolás) bevezetésével és üzemeltetésével indult a szakmai fejlesztés, amely mára GPS alapú forgalomirányító, utastájékoztató és e-ticketing megoldást is tartalmazó jegyértékesítő rendszerek megvalósításával és szállításával teljesedett ki.

 

A tavalyi konferencia először adott lehetőséget arra, hogy az érintett ügyfelek, azaz a közlekedési társaságok megismerkedjenek azon megoldásokkal, melyek megvalósítására Európai Uniós pályázatokon forrást szerezhetnek. Az idei rendezvényen – az informatikai fejlesztések és az ezeket befolyásoló külső tényezők kaptak nagyobb teret. A meghívottak köre is bővült: a Volán társaságok mellett immár a helyi közlekedési szolgáltatásért felelős közlekedési vállalatok is képviseltették magukat.

 

Az IQSYS Zrt. ismét bemutatta egy megvalósított projektjét, amely a Kisalföld Volán Zrt-nél, Sopronban került átadásra nemrégiben. Ezzel az IQSYS a Hajdú Volán Zrt., majd a Jászkun Volán Zrt. után immár a harmadik sikeres projektjét zárta. A konferencia idejére esett a negyedik projekt elnyerése, melyet a Szabolcs Volán Zrt.-nél indult közbeszerzési eljárás eredményeként szintén az IQSYS valósíthat meg.

 

A konferencia üzenete világos volt: az IQSYS és partnerei gyakorlatban is bevált kompetenciácval, megoldásokkal, fejlesztésekkel hatékony választ tudnak adni a közösségi közlekedés tervezési, forgalomirányítási, kihívásaira. a bevált megoldásokat további, a piacon egyedülálló fejlesztésekkel kívánják bővíten A nagy közlekedési társaságoknál működő tervezőrendszereket az IQSYS új, korszerű felületekkel, valamint térinformatikai modullal és optimalizációs eljárásokat használó funkciókkal bővíti. A forgalomirányító rendszer pedig az operatív beavatkozások hatékonyságát növelő funkciókkal, valamint új perifériákkal bővül, miközben folyamatban van a rendszer lelkét képző új fedélzeti berendezés fejlesztése. Az IQSYS termékpalettájának része az internetes és elővételi jegyértékesítő rendszer is, ezeket is kipróbálhatták a vendégek.

 

Az IQSYS tervezőrendszere klasszikus, robosztus alkalmazás, amely a közösségi közlekedési folyamatok lebonyolításához nyújt stabil hátteret. A térinformatikai modul már korábban beépült a rendszerbe, ami a felhasználók számára egyszerűen teszi lehetővé saját, illetve a felelősségi körébe tartozó hálózati elemek (megállóhelyek, egyéb pontok, útvonalak) karbantartását.

Az optimalizáció új horizontot nyit a megoldás életében: az eddigiekben általánosan adminisztrációs célokat szolgált a rendszer, a fejlesztés nyomán több funkció automatizáltan és optimális megoldást adva segíti az ügyfelet a folyamatai során (személyzet-beosztás, fordatervezés). A GPS alapú rendszerben rövidesen egy egységes, helyi és helyközi rendszerekben egyaránt alkalmazható, saját fejlesztésű fedélzeti berendezés lép a színre. Ez az eszköz érintőképernyős, kompakt kivitelű, elődjénél sokkal nagyobb tudású. A forgalomirányító szoftver eddig jórészt forgalomfelügyeleti és figyelmeztető funkciókkal rendelkezett, azonban a Kisalföld Volánnál átadott változat már valós beavatkozási lehetőségeket is kínál. Ezek közül a legfontosabb az ún. vonalas indítónapló, amely valós időben teszi lehetővé a járművek feladatainak átrendezését, a módosítások pedig automatikusan átkerülnek az érintett járművek fedélzeti berendezésére – így a járművezetők is azonnal tájékozódnak a változásról. Mint új elem, a járműveknek szabad jelzést biztosító "zöld út kérés" funkció immár élesben működik Sopronban, ennek eszközeit is megtekinthették a résztvevők. A Szabolcs Volánnál induló beruházásnál cél a járművek üzemanyag-fogyasztásának kontrollja. A kiállításon az ehhez szükséges eszközök is láthatóak voltak: üzemanyag-szondák, átfolyás-mérők. A GPS alapú rendszer ezek jeleit folyamatosan képes fogadni és feldolgozni.

 

Míg a konferencia első napja elsősorban a megoldásokról szólt, a második napon a Volán társaságokat érintő más témákról hallhattak előadásokat a vendégek. Szóba került a közösségi közlekedés strukturális átalakítása, ami a társaságok informatikai rendszerét is érinti a jövőben. Téma volt a pályázatokon követelményként szereplő közlekedés-informatikai szabványok alkalmazása és az ezzel kapcsolatos kérdések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük