Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ában gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés-központ az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. A Kórház udvarán található az Anyák Háza, hogy a rászoruló szülők is személyesen vehessenek részt gyermekük gyógyulásában.

 

Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ában gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés-központ az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. A Kórház udvarán található az Anyák Háza, hogy a rászoruló szülők is személyesen vehessenek részt gyermekük gyógyulásában.

 

Az Anyák napja világszerte ünnepelt esemény, Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Kováts Adél színművésznő, a Bethesda Anyák Háza jótékonysági nagykövete szerint az Anyák napja nem csupán egy ünnep, amikor az édesanyáknak megköszönhetjük mindennapi elkötelezett munkájukat, hanem kitűnő alkalom arra is, hogy felismerjük: a szülők és maguk a gyermekek is sokat tehetnek a balesetek megelőzésében.

 

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza azért különleges, mivel itt található az országos gyermekégés-központ. Az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központot 2002-ben alapították. Ekkor épült fel az ország legkorszerűbb, égési sérült gyermekek ellátására specializálódott centruma a kórházban. A 15 ágyas központban a súlyos égetteket az 5 ágyas égésintenzív részlegen gyógyítják, ahol rendelkezésre állnak speciális fluidizációs ágyak, és önálló fürdető-kötöző helyiség. A központ égési és plasztikai sebészeti részlegén 10 ágy áll rendelkezésre a felvételt igénylő, illetve az intenzívről kikerülő, gyógyulóban lévő betegeket. A Központ egész Magyarország területéről folyamatos készenléttel fogadja a súlyosan égett gyermekeket.

Évente mintegy 300 gyermek kerül ide, ebből kb. 70 beteg a központ intenzív részlegére. A kisebb kiterjedésű égési sérülések gyógyítása az ambulancián, szükség esetén az osztályon zajlik. A sürgős esetek ellátása mellett, az égett gyermekek gondozását, helyreállító plasztikai sebészeti ellátását is itt végezik.

 

A Bethesda Gyermekkórház a gyermekek gyógyulásához nemcsak gyógyító munkát, de lelki támogatást is nyújt, hogy a gyermek mellett a szülők ott lehessenek, hogy megadják azt a melegséget és szeretetet, amit még a legjobb orvos(nő) sem tud megadni. Ezt a célt szolgálja a Bethesda Anyák Háza, amit széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően tavaly novemberben adtak át.

A kezdeményezést számos hazai és nemzetközi együttműködő partner segítette, többek között a cég társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részeként az SCA Hygiene Products Kft. A mindennapi élet segítése igazi felelősséget, törődést és tiszteletet követel meg az édesanyákkal és magával az élettel szemben is. Ennek hivatott keretet adni az SCA „Care of life", azaz „Törődünk az élettel" programja világszerte és itthon is.

 

A Bethesda Anyák Háza fő küldetése, hogy a kezelt gyermekek szülei számára a gyógyulás idejére biztos hátteret nyújtson. Az átadás óta 36 rászoruló szülő kapott ingyenes szállást és ellátást a Bethesda Anyák Házában. A leghosszabb itt tartózkodás 60 nap volt, míg a szobákban eddig összesen 305 éjszakát töltöttek el az ország minden tájáról érkező gyermekek szülei.

 

Az égési sérülés jellegzetessége, hogy többnyire szövődményekkel jár, erős fájdalom mellett egyszerre több szervet érint, és a gyógyulás is sokszor elhúzódik, és maradandó következménnyel jár. Az egészségbiztosítás számára a gyógyítás és a rehabilitáció igen magas költségekkel jár. Az Európai Unióban az égési sérülések minden hatodik embert érintenek, és elmondható az is, hogy az esetek felében az érintettek 18 év alattiak.

 

Magyarországon az égési balesetben érintettek száma átlagban 67.000 fő/év, az esetek 2/3-a gyermeket érint. Az égés a második vezető gyermek baleseti ok. Leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések. A megsérülő fiúk és lányok aránya csecsemőkorban: 1,5:1, kisgyermekkorban: 2:1, serdülőkorban: 3,5:1, tehát a fiúk jellemzően gyakrabban szenvednek ilyen jelegű balesetet.

 

A balesetek megelőzésének két kulcskérdése van. A gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet, aminek kialakítása, fejlesztése nem anyagi kérdés. Másrészt a mindennapi életben próbáljunk a gyermek fejével, eszével előre gondolkodni. Öt éves korig az enyhébb, vagy súlyosabb kimenetelű balesetek igen gyakoriak. Ezek a balesetek leggyakrabban otthon, a lakásban, illetve a kertben következnek be.

 

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház nem csak gyógyítja a sérülteket, de égésprevenciós programjának során 2002 óta több mint 900 előadás során, több mint 20 ezer 6-12 év közötti gyermeket készítettek fel az égési balesetek elkerülésére. Az előadások elsősorban arra fókuszálnak, hogy mit tegyünk a balesetek elkerülése érdekében, illetve mit tehetünk, ha bekövetkezett a baj.

 

 

Végezetül az Anyák Napja alkalmából ismételten megkérjük valamennyi édesanyát, hogy a személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával segítsék a Bethesda Anyák Házának fenntartását. Legyen gyermekeink egészsége közös küldetésünk és jutalmunk, hogy tehetjük!

 

Adószám: 18042539-1-42

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük