Szervusz Laci! Megismersz?

  Szervusz Laci! Megismersz?

  Hát hogyne ismernélek meg Bandikám. Igaz, húsz éve nem láttuk egymást, akkor ballagtunk. Istenem! Milyen fiatalok voltunk. Gaudeamus igitur. Ez út hazámba visszavisz. Hát engem aztán visszavitt, hogy a ménkű csapjon bele.

  Mi baj Lacikám? Karikás és véres a szemed. Három napja nem aludtál?

  Négy.

  Mi történt?

  Kirúgtak az állásomból. Közös megegyezéssel. Az Angustator Kft.-nél voltam helyettes vezérigazgató. A cégnek vége.

  Tudom.

  Honnan tudod?

  Majd elmesélem.

  Szóval ezerfős vállalat, tizenöt lerakattal. Befektetési tanácsadás, vagyonkezelés, pályázatok írása.

  Te, mit jelent az angustator?

  A Római Birodalom ételkóstoló rabszolgáit nevezték így. A patríciusok féltek, hogy valaki megmérgezi őket. Mi pedig a nagy cégeket kóstolgattuk, hogy melyiktől érdemes részvényt venni, vagy tulajdonrészt szerezni. Micsoda irodám volt! Két titkárnővel, dézsában pálmafákkal. Egy szó, mint száz, valakik napkeletről ideszalajtottak egy provokátort, aki megvette cégünket tokkal-vonóval. De nem a saját embereit akarta beültetni a vezető pozíciókba, dehogy. Áttette a működését Hondurasba mert ott olcsóbb az infrastruktúra. Választhattam. Vagy azonnali hatállyal elbocsátanak, vagy közös megegyezéssel, hathavi fizetéssel leléphetek. Állásom nincs, kinek kell egy kirúgott helyettes vezérigazgató? Úgy érzem magam, mint a fogolytáborban egy rangjelzésétől megfosztott főtiszt. Hiszen szívvel-lélekkel és eredményesen dolgoztam. Hát ezt érdemeltem a sorstól?

  Mégis, mihez kezdesz?

  Főbe lövöm magam.

  Ne tedd, Gondolj a családodra, barátaidra. Esetleg próbálj meg a többi vezetővel együtt egy új befektetési céget alapítani.

  De miből? Ehhez rengeteg pénz kell, nem elég a hathavi végkielégítés.

  Beviszitek a lakásotokat apportként, mindjárt összejön száz millió. Nem igaz?

  Hát ebben van valami. Bandikám, te voltál az osztály esze. Lehet, hogy megpróbáljuk. Üzleti kapcsolataink részben megmaradtak.

  Na látod, ezt hívják kapcsolati tőkének.

  Te Bandi, honnan tudtad, hogy a cégemnek vége?

  Egyszerűen. Engem is közös megegyezéssel rúgtak ki az Angustator Kft.-től. Karbantartó lakatos voltam a vállalat Kalap-utcai műhelyében.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük