A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között.

A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között.

A kortárs táncvilág egyik legmeghatározóbb társulata, a Nederlands Dans Theater 2 mellett, a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Scottish Dance Theatre-t és a spanyol La Veronal-t hívtuk meg ebben az évben. Emellett a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Táncszínház, valamint a Fitos Dezső Társulat, a Közép-Európa Táncszínház illetve a Miskolci Balett – GG Tánc Eger produkciói szerepelnek fesztiválunk programjában. A Budapest Táncfesztivál a város legnagyobb kulturális intézményeiben: a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban várja a színes program iránt érdeklődőket.

 – A világ egyik vezető kortárstánc együttese, a Nederlands Dans Theater 2 korábbi budapesti vendégszereplése után a Budapest Táncfesztiválon tér vissza: ezúttal az 1978-ban létrehozott tagozat társulatától három koreográfiát láthat a fesztivál közönsége. A Sad Case, Handman és Cacti című produkciókat a Müpa Fesztiválszínházában nézhetik meg az érdeklődők – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Hozzátette: A fesztivál másik külföldi vendége a Scottish Dance Theatre, Skócia nemzeti, kortárstánc társulata, akik 2017-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját, Anton Lachky és Botis Seva koreográfiáival érkeznek Magyarországra. A valenciai születésű Marcos Morau 2005-ben megalapította a táncosokból, a filmes és színházi szakma képviselőiből álló La Veronal társulatot, ők Siena című produkciójukat hozzák el a fővárosi közönségnek.

 A Müpában a Pécsi Balett bemutatóját, Ken Kesey már kultikus alapművé vált regényének táncszínpadi adaptációját, a Száll a kakukk fészkére-t pedig február 24-én láthatják a nézők. A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősnőjének, Tolsztoj Anna Kareninájának történetét viszi színre Velekei László koreográfus közreműködésével február 26-án. Március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Abszurdiát a Fesztivál Színház színpadán.

 

A Zeneakadémia Solti termében látható a Közép-Európa Táncszínház új produkciója, amelyben a kortárstánc együttes két Kodály zenemű koreográfiájának elkészítésére vállalkozik, melyekhez nagyszerű zeneművészt hívott meg Rohmann Ditta és Kruppa Bálint személyében.

 A MOM Kulturális Központ ad otthont a Magyar Táncművészeti Egyetem norvég-magyar balett kurzusának záróeseményeként megrendezésre kerülő gálaműsorának február 24-én, illetve február 23-án a Fitos Dezső Társulat különleges táncszínházi produkciójának, a Pisztráng című autentikus néptánc előadásnak is. A hazai kortárs táncélet egyik különleges performanszát, a Budapest Táncszínház Jelenben a múlt című darabját a Nemzeti Színházban tekinthetik meg a tánckedvelők.

 Szintén a programok között szerepel Dr. Lőrinc Katalin és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közös estje, a Mi a kortárs tánc, – és hol vagyok ebben én?, amelyben a mozdulat útjait követhetjük végig táncban, képben és élőszóban a 20. századtól egészen napjainkig.

 

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított 2001. december 1-én. Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, és a közel negyven magyar, professzionális társulattal közreműködve olyan repertoár biztosítása, amelyben minden műfaj megmutatkozik.

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett 2016/2017-es évadát nyolc befogadó helyen kezdte meg: a MOM Kulturális Központban, a Marczibányi Téri Közösségi Házban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban valamint az éppen felújítás alatt álló Hagyományok Háza helyett új helyszínként a Nemzeti Színházban, a Millenáris Teátrumban és a Zeneakadémián láthatóak az intézmény szervezésében megvalósuló táncelőadások..

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével, 2018 tavaszán kapja meg új, saját játszóhelyét, amelyet a táncművészeti előadások igényeire szabnak.

A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA), Angelin Preljocaj (FR), Rojas y Rodriguez (ES) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

 

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁLProgram
2017. FEBRUÁR 18. – MÁRCIUS 1.

 február. 18.19.00 Müpa Fesztivál Színház
Sad Case | Handman | Cacti
Nederlands Dans Theater 2

február. 12.19.00 Müpa Fesztivál Színház
Sad Case | Handman | Cacti
Nederlands Dans Theater 2

február 21. 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Dreamers | Tutumucky
Scottish Dance Theatre
BEMUTATÓ

február 22.19.00 Zeneakadémia – Solti terem
Kodály dialógok
Közép-Európa Táncszínház Rohmann Ditta és Kruppa Bálint
BEMUTATÓ

február 23. 19.00 MOM Kulturális Központ
Pisztráng
Fitos Dezső Társulat
BEMUTATÓ

február 23.19.00 Müpa Fesztivál Színház
Siena
La Veronal (ES)

 február 24.19.00 MOM Kulturális Központ
A norvég-magyar balett kurzus gálaműsora
Magyar Táncművészeti Egyetem

 február 24.19.30 Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad
Mi a kortárs tánc, – és hol vagyok ebben én?
A mozdulat útjai a 20. századtól máig: táncban, képben, és élőszóban
Magyar Táncművészeti Egyetem

 február 24. 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Ken Kesey-Dale Wassermann: Száll a kakukk fészkére
Pécsi Balett
BUDAPESTI BEMUTATÓ

 február 26.19.00 Müpa Fesztivál Színház
Anna Karenina
 A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger közös produkciója
BUDAPESTI BEMUTATÓ

február 27.19.00 Nemzeti Színház – Gobbi Hilda terem
Jelenben a múlt
Róluk beszélve | Entre dos Aguas
Budapest Táncszínház
BEMUTATÓ

 március 1.19.00 Müpa Fesztivál Színház
Abszurdia
Szegedi Kortárs Balett
BUDAPESTI BEMUTATÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük