A magyar lakáspiac élénküléséhez hozzájárulnak a külföldi vásárlók is: az ingatlan.com statisztikái szerint az év első három hónapjában a magyarországi ingatlanok iránt külföldről érdeklődők száma havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt. Elsősorban Londonból, Bécsből érdeklődnek a magyar lakások iránt, de az orosz látogatók is előkelő helyen szerepelnek.

 

A magyar lakáspiac élénküléséhez hozzájárulnak a külföldi vásárlók is: az ingatlan.com statisztikái szerint az év első három hónapjában a magyarországi ingatlanok iránt külföldről érdeklődők száma havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt. Elsősorban Londonból, Bécsből érdeklődnek a magyar lakások iránt, de az orosz látogatók is előkelő helyen szerepelnek.

 

A magyarországi ingatlanpiac felfutásában a belső kereslet élénkülése mellett a befektetési célú vásárlásokat tervező külföldiek érdeklődése is szerepet játszik. Ezt bizonyítja az ingatlan.com friss összeállítása, amely szerint a külföldi érdeklődők száma az idei első negyedévben havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokat értékelve azt mondta: "Az ingatlan.com magyar nyelvű oldalait külföldről elsősorban Angliából, Németországból és Ausztriából látogatják, ők külföldön élő magyarok, akik lakásvásárlást terveznek. Ha pedig a városok szintjén nézzük az érdeklődőket, akkor a legtöbb érdeklődő Londonból érkezik, majd Bécs és München következik a sorban". Az ingatlan.com szakértője szerint az érdeklődők két csoportra oszthatók. A külföldön élő magyarok egy része nem biztos, hogy belátható időn belül hazatérne, ők feltehetően befektetési céllal vásárolnának lakást. "A külföldön dolgozó magyarok másik része pedig ideiglenesen vállalt munkát külföldön, és feltehetően a Magyarországra való visszaköltözéshez keres lakóingatlant" – fogalmazott Balogh László.

 

Népszerűek az idegen nyelvű oldalak

 

Az ingatlan.com oldalán feladott összes ingatlanhirdetés megtekinthető angol és német nyelven is, ezért a portál felmérte, hogy az idegen nyelvű oldalakon elérhető hirdetésekre honnan érkezik a legtöbb látogató. A német és angol nyelvű hirdetéseket Magyarországról látogatják a legtöbben, mégpedig az itt élő külföldieknek köszönhetően. Az országokat nézve pedig a Németországban, Angliában, Oroszországban és az Egyesül Államokban élők keresik leginkább a magyar ingatlanokat. A külföldi városokat nézve Bécsből, Londonból és Moszkvából érkezik a legtöbb látogató az idegen nyelvű oldalakra. Balogh László szerint Bécs a közelsége miatt szerepel az első helyen, Moszkva harmadik helye pedig az orosz befektetők érdeklődését mutatja.

 

A magyar ingatlanok iránt érdeklődő külföldiek három jól meghatározható csoportba sorolhatóak. Az egyik tábor a központi fekvésű belvárosi és budai eladó ingatlanokat keresi. A külföldiek másik része a legalább két szobás fővárosi kiadó lakásokra koncentrál, a harmadik csoport pedig elsősorban a Balaton-környéki és Győr-Moson-Sopron megyében található ingatlanok iránt érdeklődik. A külföldi vevőkről Balogh László azt is elmondta, jellemzően készpénzes vásárlók, egyrészt azért mert jobb anyagi helyzetben vannak, másrészt pedig a bankok általában ritkán finanszíroznak más országban megvalósuló adás-vételt. "Ebből az is következik, hogy az eladók körében népszerűek a külföldi vásárlók" – mondta a szakember.

 

Felzárkóznak a magyar lakásárak

 

Az ingatlan.com várakozásai szerint a következő időszakban is számolni kell a külföldiekkel a magyarországi lakáspiacon. Ebben szerepet játszik, hogy az átlagos nyugati árszintekhez képest még mindig vonzóak a magyarországi lakásárak. Balogh László szerint az új lakások piacán várható élénkülés pedig a külföldi beruházók számára is vonzóvá teheti a magyarországi ingatlanpiacot.

 

Az ingatlan.com kínálati piacot vizsgáló elemzéseivel összhangban nemzetközi összevetésben is látszik a magyarországi lakásárak emelkedése. Balogh László közölte, az Eurostat használt és az új lakások árának alakulását összevontan mutató indexe szerint 2014 elejétől a magyarországi lakásárak nagyobb ütemben drágulnak mint az uniós árak. Az Eurostat a 2010-es árakból indul ki, ezeket veszi 100 százaléknak. A múlt év harmadik negyedében a magyar lakáspiacon 105,7 százalékos indexet mért az Eurostat, ami bőven meghaladta a 103,4 százalékos uniós átlagot. A szakember úgy véli, a magyar lakáspiacon további élénkülés várható a következő években, aminek egyik hajtóereje az új lakások piacán várható számottevő kínálat- és keresletbővülés lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük