VIII. Edward, a Brit Birodalom királya és India császára 1936-ban lemondott a trónról. Mind a britek, mind a világ megdöbbenve fogadta a hírt. Az már előfordult az angol történelemben, hogy egy királyt lefejeztek, de hogy lemondjon a trónról, arra még nem volt példa. Az aktussal az új király VI. György elsőszülött lánya, a tízéves Erzsébet lett a trónörökös. Az akkori brit gyarmat Kanada az esemény emlékére tízdollárost bocsátott ki a kislány arcképével.

1945 júliusában kezdődött a magyarországi hiperinfláció, amely végül 1946 augusztus 1-jén ért véget, amikor a pengőt felváltotta a forint. Az utolsó pengős bankjegy a 10 milliárd B.-pengős volt. A B.-betű egybilliót jelentett, vagyis a képen 1 trilliárdos bankjegy látható. Ez a bankjegy a világ legnagyobb névértékű papírpénze. 1 trilliárd számokkal írva: 1.000.000.000.000.000.000.000.

Kongó 1908-ban lett Belgium gyarmata. Hogy II. Lipót belga király miként tudta a Belgiumnál majdnem százszor nagyobb területű Kongót gyarmatává tenni, az egyelőre titok. Belga-Kongó 1960-ban nyerte el függetlenségét, ekkor vonták ki a forgalomból a frankot, francia nyelvű példányai ma numizmatikai ritkaságok.

A Dél-afrikai Köztársaság 1961-ben lett független, ekkor vezették be a rand-ot hivatalos valutaként. Az angol fontot váltotta fel. A 10-randos bankjegyen rinocérosz fej, a 20-randoson Nelson Mandela elnök, az 50-randoson oroszlán fej látható. Az oroszlán Dél-Afrika jellegzetes állata, az országban több mint 200 oroszlánfarm található, szinte háziasítva vannak. Idegenforgalmi program az oroszlán simogatás.

Buthán állam Kína és India között királyság. Amikor Buthán uralkodóját egy újságíró megkérdezte, mennyi az egy főre jutó nemzeti jövedelem, az volt a válasz, hogy mi az egy főre jutó boldogságot mérjük. Az ország 2007-ben nyerte el az Indiától való teljes függetlenségét. Buthán pénze a sárkányokkal díszített ngultrum szintén numizmatikai ritkaság. (1 ngultrum = 1 indiai rupia.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük