2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Különös bankjegyek

2 perc olvasás
buteni bankjegy

erzsebet

VIII. Edward, a Brit Birodalom királya és India császára 1936-ban lemondott a trónról. Mind a britek, mind a világ megdöbbenve fogadta a hírt. Az már előfordult az angol történelemben, hogy egy királyt lefejeztek, de hogy lemondjon a trónról, arra még nem volt példa. Az aktussal az új király VI. György elsőszülött lánya, a tízéves Erzsébet lett a trónörökös. Az akkori brit gyarmat Kanada az esemény emlékére tízdollárost bocsátott ki a kislány arcképével.

b pengo

1945 júliusában kezdődött a magyarországi hiperinfláció, amely végül 1946 augusztus 1-jén ért véget, amikor a pengőt felváltotta a forint. Az utolsó pengős bankjegy a 10 milliárd B.-pengős volt. A B.-betű egybilliót jelentett, vagyis a képen 1 trilliárdos bankjegy látható. Ez a bankjegy a világ legnagyobb névértékű papírpénze. 1 trilliárd számokkal írva: 1.000.000.000.000.000.000.000.

belga kongo

Kongó 1908-ban lett Belgium gyarmata. Hogy II. Lipót belga király miként tudta a Belgiumnál majdnem százszor nagyobb területű Kongót gyarmatává tenni, az egyelőre titok. Belga-Kongó 1960-ban nyerte el függetlenségét, ekkor vonták ki a forgalomból a frankot, francia nyelvű példányai ma numizmatikai ritkaságok.

oroszlanos bankjegy

A Dél-afrikai Köztársaság 1961-ben lett független, ekkor vezették be a rand-ot hivatalos valutaként. Az angol fontot váltotta fel. A 10-randos bankjegyen rinocérosz fej, a 20-randoson Nelson Mandela elnök, az 50-randoson oroszlán fej látható. Az oroszlán Dél-Afrika jellegzetes állata, az országban több mint 200 oroszlánfarm található, szinte háziasítva vannak. Idegenforgalmi program az oroszlán simogatás.

buteni bankjegy

Buthán állam Kína és India között királyság. Amikor Buthán uralkodóját egy újságíró megkérdezte, mennyi az egy főre jutó nemzeti jövedelem, az volt a válasz, hogy mi az egy főre jutó boldogságot mérjük. Az ország 2007-ben nyerte el az Indiától való teljes függetlenségét. Buthán pénze a sárkányokkal díszített ngultrum szintén numizmatikai ritkaság. (1 ngultrum = 1 indiai rupia.)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.