Hogyan látja a múlt és a jövő kapcsolatát egy világhírű dán innováció-kutató, egy amerikai nagykövet és egy ismert magyar népdalénekes? Mit gondol ember és természet viszonyáról a National Geographic utazó írója vagy a The New York Times parfüm-kritikusa?

 

Hogyan látja a múlt és a jövő kapcsolatát egy világhírű dán innováció-kutató, egy amerikai nagykövet és egy ismert magyar népdalénekes? Mit gondol ember és természet viszonyáról a National Geographic utazó írója vagy a The New York Times parfüm-kritikusa?

 

Többek között ezt is megtudhatják azok, akik részt vesznek a következő TEDxDanubia konferencián, amely szeptember 23-án kerül megrendezésre az Uránia Filmszínházban. A mostani konferencia a különböző kultúrák közötti párbeszédre és a változtatás lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. A 21 meghívott előadó között szerepel Feldmár András világhírű pszichoterapeuta, Geoff McGrath a McLaren Applied Technologies ügyvezető igazgatója, Babcsán Norbert, a fémhab világhírű feltalálója, a NASA volt munkatársa és Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet is.

A TED, amely 25 éve indult Kaliforniában egy exkluzív és különleges konferenciaként, mára világszerte fogalommá vált. A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtsön érdekes és inspiráló gondolkodókat és alkotókat. Ezen az exkluzív fórumon a résztvevők egymást, a világot és önmagukat is jobban megismerhetik.

„Napjaink társadalmának egyik központi problémája a kultúrák közötti megosztottság. A kulturális választóvonalak nem csak a földrajzi határok mentén húzódnak, hanem egy országon, egy városon, sőt akár egy otthon falain belül is előfordulnak a megértés hiányából fakadó ellentétek. Legyen szó akár nemzetiségről, vallásról, politikai nézetekről – vagy olyan hétköznapi szokásokról is, mint például a dohányzás – az élet számos területén tapasztalhatjuk a társadalmi csoportok közötti súrlódásokat" – mondta a konferencia témájával kapcsolatban Mányai Csaba, a TEDx Danubia kurátora.

 

Szénási Zoltán, a TEDx Danubiát szervező Vis Mentis Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője más oldalról közelíti meg a témát – „A technológia segítségével áthidalhatók ugyan a fizikai korlátok, ám ez önmagában még nem visz közelebb bennünket egymás megértéséhez. A saját határaink átlépéséhez nélkülözhetetlen más kultúrákból származó emberek és gondolatok megismerése, amelyeken keresztül új szemszögből tekinthetünk a világra. A 21. század világfalujában élő embernek ezen múlhatnak nem csak szakmai sikerei, hanem személyes életének minősége is."

 

A szeptember 23-i konferencia főtámogatója a Magyar Telekom. A hazai vezető infokommunikációs vállalat Green IT témában egy workshopot is szervez a nap folyamán. Szakemberek és a konferencia előadói arról beszélgetnek majd, hogy miként csökkentheti áramfogyasztását, üzemanyag felhasználását, illetve káros anyag kibocsátását egy vállalkozás.

 

A TEDxDanubia Café részletes programja

 

Időpont: 2011. szeptember 23. péntek

Helyszín: Uránia Filmszínház (Budapest, Rákóczi út 21.)

 

Program:

08:00 – 08:40    Regisztráció

08:50 – 10:40    Múlt – Jelen – Jövő

 • Dag Hinrichs – fenntarthatóság és innováció kutató: Túl a zombik és vizionáriusok háborúján (ENG)
 • Zwack Izabella – borász: A múlt a jövőre kötelez
 • Tóth Eszter Zsófia – történész: Tabu szindróma
 • Nyisztor Ilona – népdalénekes: Hangok a múltból
 • Geoff McGrath – ügyvezető igazgató, McLaren Applied Technologies Ltd.: Jövő a jelenben (ENG)
 • Némethy László– pénzügyi szakértő: Mi lesz, ha már nem leszel? (ENG)
 • Simonyi András – Magyarország volt amerikai nagykövete és Markos Kounalakis – író, újságíró: Hogyan mentette meg a világot a Rock&Roll (ENG)

10:40 – 11:40    Beszélgetés szünet

11:40 – 13:20    Természet – Ember – Technológia

 • Eiben Ágoston – mesterséges intelligencia kutató: Tech kenguru – A munkára fogott evolúció (ENG)
 • Vaszary Zsolt – feltaláló: Minden gyerek természettudósnak születik
 • Rachel Armstrong – élő technológiák kutató: Az ipari forradalom gyermekei (ENG)
 • Birkás Gábor – építész: A design, az energia és a természet szintézise
 • Herman Gábor – mérnök: Egy óra, amiből 3 év lehetne
 • Andrew Evans – digitális nomád, a National Geographic utazó írója: Úton… (ENG)
 • Chandler Burr – író, a New York Times parfüm kritikusa: Az illat művészete

13:20 – 14:30    Ebéd szünet

14:30 – 16:10    Ráció – Hit – Érzelem

 • Tunyogi Henriett – balett táncos: Test és lélek 'pas de deux'-je
 • Kelle Antal ArtFormer – alkotóművész: Perspektívák
 • Duda Ernő – szkeptikus: Felelősség (ENG)
 • Francoise Chatelin – matematikus: Az élet matematikája (ENG)
 • Martijn Gribnau – üzleti vezető és innovátor: Vezetés – a (folyamatos) tanulás művészete (ENG)
 • Andrew Keen – író: Digitális vertigo (ENG)
 • Sárközy Tamás – gazdasági jogász: Iustitia – ráció, hit és érzelem a gazdasági jogban

16:10 – 17:10    Beszélgetés szünet

17:10 – 19:00    Komoly játék

 • Honti Pál – játéktervező, üzleti innovátor: Játékra ítélve
 • Piotr Szymczak – tanár, műfordító: A tanárod: Használati utasítás (ENG)
 • Görgényi István – edző, csoportdinamika kutató: Jogo Bonito – a gyönyörű játék (ENG)
 • Feldmár András – pszichológus, pszichoterapeuta: Holdfogyatkozás – élet, amelyet élni érdemes (ENG)
 • Alpár Balázs és a Fugato Orchestra: Megszokások és meglepetések

 

 

Jegyvásárlás és további információ:

http://www.tedxdanubia.com/hu-HU/rendezveny/TEDxDanubia_Cafe_2011.aspx

 

A jegyek ára:

25 000 Ft + Áfa (25%) 31 250 Ft

A TED, amely 25 éve indult Kaliforniában egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, mára világszerte fogalommá vált. A konferenciák fővárosának is nevezik, mivel teljesen megváltoztatta, más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményt. Így mára a TED a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciája, amelyet az Ideas Worth Spreading (gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogen fogalmaz meg legtömörebben.

 

A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. Közönségük jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és potens. Az előadók között (akik egyébként a közönség soraiban is ott ülnek) olyanok szerepeltek, mint Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, Philippe Starck, Alain de Botton, Isabel Allende, Gordon Brown, David Deutsch vagy Bono. Hátterében egy non-profit szervezettel, az Ideas Worth Spreading szellemében, a TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, legtartalmasabb, leginnovatívabb és leginspiratívabb gondolkodókat és alkotókat. Számukra a TED olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes megtermékenyíteni és gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új, innovatív megoldásokhoz és projektekhez vezet.

 

A TEDxDanubia a mára már fogalommá vált nemzetközi TED konferencia első önálló szervezésben megvalósuló hivatalos magyarországi változata. A rendhagyó konferenciaesemények célja, hogy az ország és a régió legizgalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodói és alkotói az élet különféle területeiről összegyűljenek, átlépjék megszokott határaikat és gondolatokat cseréljenek.

 

A TEDxDanubia konferenciát szervező Vis Mentis Tudományos és Ismeretterjesztő Közhasznú Nonprofit Kft. egy társadalmi vállalkozás. Ebben a nonprofit szervezetben három különböző, de egymással összefüggő, és az új évezred kezdetén egyaránt fontos szempont szem előtt tartásával dolgoznak ki és valósítanak meg projekteket, melyek:

–          az életszínvonalon túlmutatóan az életminőség előtérbe helyezése,

–          a haladás, a fejlődés és a fenntarthatóság összhangjának megteremtése

–          és a társadalmi innovációban és felelősségvállalásban rejlő erő felhasználása.

A Vis Mentis társadalmilag értékes célok érdekében tevékenykedik, a projektek megvalósításához kötődő közvetlen költségeken és munkadíjakon felül befolyó minden összeget az alapítók az általuk fontosnak és inspirálónak tartott ügyekre és a körülöttük kialakuló közösségre fordítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük