A Federal-Mogul Holdings (NASDAQ: FDML) egyik divíziója, a Federal-Mogul Powertrain két Automotive News PACETM díjat is elnyert a Detroitban április 20-án rendezett díjátadó ünnepségen. A tekintélyes díjak a gépjárműipari beszállítók kiemelkedő fejlesztési munkáját, technológiai fejlődését és üzleti teljesítményét ismerik el.

A Federal-Mogul Holdings (NASDAQ: FDML) egyik divíziója, a Federal-Mogul Powertrain két Automotive News PACETM díjat is elnyert a Detroitban április 20-án rendezett díjátadó ünnepségen. A tekintélyes díjak a gépjárműipari beszállítók kiemelkedő fejlesztési munkáját, technológiai fejlődését és üzleti teljesítményét ismerik el.

A vállalat a PACE-díjat – (Premier Automotive Suppliers' Contribution to Excellence – Kiemelkedő gépjárműipari beszállítók kiválósághoz való hozzájárulása) a MicroTorq® tömítőelem és a DuroGlide® alacsony súrlódási együtthatójú dugattyúgyűrű-bevonat létrehozásáért kapta. A Federal-Mogul Powertrain ráadásul a gyártás során alkalmazott nagy pontosságú csapágy-profilírozás technológiájának elismeréseként is a döntőbe jutott. A díj magyar vonatkozása, hogy a MicroTorq® tömítőelem a vállalat magyarországi, kunszigeti gyárában készült.

„Nagy megtiszteltetés számunkra a PACE-díj általi elismerés" – mondta Gian Maria Olivetti, a Federal-Mogul Powertrain technológiai és fejlesztési alelnöke. „Büszkék vagyunk a kitűnően kivitelezett hajtáslánc-megoldásainkra, amelyek egyszerre innovatívak és fenntarthatóak". A PACE döntőjének résztvevői – különösképpen győztes termékeink – egyértelműen bizonyítják ez irányú elkötelezettségünket.

 

„A kunszigeti gyárban előállított MicroTorq® tömítőelem díjazása egyben a magyarországi termelőüzem komoly nemzetközi elismerése: annak bizonyítéka, hogy a magyar szakemberek világszínvonalú munkával képesek hozzájárulni a világ egyik vezető autóipari beszállítójának sikeréhez" – mondta Macsotai Péter, a Federal-Mogul Powertrain kunszigeti tömítésgyártó üzemének vezetője. „A MicroTorq® tömítőelem gyártásánál különösen fontos a fröccsöntési technológia szigorú betartása valamint a termék felületének 3D szkenneléssel történő ellenőrzése, amelyet Kunszigeten dolgozó munkatársaink nagy pontossággal végeznek el"  – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 A MicroTorq egy olyan innovatív fém-gumi tengelytömítés, amely megoldást jelent a gépjárműipar azon igényére, hogy csökkenjen a nem kívánt teljesítményveszteség. A MicroTorq a hasonló termékekkel összevetve akár 80%-kal hatékonyabban csökkenti a súrlódási veszteséget, és motoronként akár 1,5 g/km CO2 kibocsátás-csökkenést is képes elérni. Az új tervezési koncepció alapját egy kétcsuklós, rugalmas szakasz képzi, amely egyenletes érintkezést biztosít a forgástengelyen anélkül, hogy jelentős nyomatékveszteséget okozna és csökkentené a termék vagy a motor élettartamát, megbízhatóságát, és amely a motor bármilyen üzemi körülménye mellett alkalmazható.

 

A vállalat áttörést jelentő, alacsony súrlódási együtthatójú DuroGlide dugattyúgyűrű-termékcsaládja gyémántszerű szénszerkezeten alapuló, innovatív felületi bevonattal rendelkezik. Új színvonalat jelent az újgenerációs motorok dugattyúgyűrű-technológiájában, melyen keresztül rendkívül alacsony kopást, illetve jelentős kopási ellenállást biztosít akár egymillió mérföldes futásteljesítményig. A DuroGlide benzin- és dízelmotorokban egyaránt alkalmazható. Bizonyítottan akár 20%-kal csökkenti a súrlódási veszteséget, valamint számottevő előnyt biztosít az üzemanyag-takarékosság tekintetében, és használatával akár 1,5%-os CO2 kibocsátás-csökkenés is elérhető.

 

A Federal-Mogul Powertrain által alkalmazott nagy pontosságú csapágy-profilírozás (HPP) egy olyan újszerű gyártástechnológia, amely segítségével a csapágy felületén akár 1 mikron pontossággal lehet egyedi profilokat kialakítani annak érdekében, hogy a motor csapágyai még jobb teljesítménnyel üzemelhessenek. Elősegíti, hogy a csapágy még optimálisabban tudja fenntartani a csapágy és a főtengely között megjelenő minimális olajréteget, ezáltal egyedi megoldást kínálva bármilyen motortípus számára.  

A 2003 óta 15 PACE-díjat elnyert Federal-Mogul Powertrain sikeres múlttal rendelkezik a PACE megmérettetésein. A vállalat 2014-ben PACE-díjban részesült ólommentes motorcsapágyaiért; két PACE-díjat kapott 2013-ban az IROX® motorcsapágyakért és a magas modulusú ragasztott dugattyútömítés gyártási technológiájáért; egy díjat kapott 2012-ben az emelt hűtőcsatornás dugattyúk kétdimenziós ultrahangos tesztelési technológiájáért; két díjban részesült 2011-ben az EcoTough® bevonattal ellátott dugattyúkért és az LKZ-Ring® olajlehúzó-gyűrűért, illetve három díjat osztottak ki a vállalatnak 2010-ben a DuraBowl® dugattyúerősítési eljárásért, a nagy pontosságú villamos eróziós megmunkálás (HPEEM) gyártási folyamatért, valamint a formázott ablaktörlőlapátokhoz használt bajonettzáras csatlakozórendszerért. A vállalat szintén PACE-díjat vehetett át 2007-ben a hőálló ötvözet (HTA) tömítésekért, a dugattyúgyűrűkhöz alkalmazott Goetze® gyémántbevonatért (GDC®), 2006-ban a nehéz dízelmotorokhoz tervezett Monosteel® dugattyúcsaládért, valamint 2003-ban a Wagner® ThermoQuiet® fékbetét-családért.

A 21. alkalommal megrendezett éves PACE-díjakat az Automotive News magazin, az EY és a Transportation Research Center Inc. (TRC Inc.) adta át. A versenyben közvetlenül a személygépkocsi vagy tehergépjármű gyártóknak termékeket, folyamatokat, anyagokat vagy szolgáltatásokat beszállítók vehettek részt.  Az Automotive News PACE-díjra a világon mindenhol az iparág innovációs szimbólumaként tekintenek.

 

A Federal-Mogul Powertrain egy független bírákból álló testület által végzett – átfogó jelentkezési dokumentációt és helyszíni látogatást is magába foglaló – alapos értékelést követően kapta meg az Automotive News PACE-díjat. 

 

www.autonews.com/pace

A Federal-Mogul Holdings Corporation (NASDAQ: FDML) vezető globális beszállítóként termékeket és szolgáltatásokat biztosít a világ gépjárműgyártói és -szervizei számára, valamint berendezéseket gyárt a személyautók, könnyű, közepes és nehéz haszongépjárművek, tengeri, vasúti, repülési, energiatermelési és ipari járművek piacára. A vállalat termékei és szolgáltatásai hozzájárulnak az üzemanyag-felhasználás gazdaságosságának és a járművek biztonságának javításához, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. A Federal-Mogul két független üzleti részlegét egy-egy, a Federal-Mogul igazgatótanácsának felelős vezérigazgató vezeti.

 

A Federal-Mogul Powertrain eredeti beszerelésű hajtáslánc-részegységeket, illetve hajtáslánc-rendszereket tervez és gyárt személyautókhoz, valamint nehézipari, ipari és szállítóipari alkalmazásokhoz. A Federal-Mogul Motorparts a világ több mint 20 legelismertebb márkája számára értékesíti és forgalmazza termékeinek széles skáláját az utóértékesítési piacon, ugyanakkor eredeti alkatrészeket beszerelő gépjárműgyártókat is ellát fékrendszerekkel, alvázakkal, ablaktörlő rendszerekkel és egyéb járműalkatrészekkel. A vállalat pótalkatrész-piaci márkái között megtalálhatóak az ANCO® ablaktörlő lapátok; a Champion® gyújtógyertyák, ablaktörlők és szűrők; az AE®, Fel-Pro®, FP Diesel®, Goetze®, Glyco®, Nüral®, Payen® és Sealed Power® motoralkatrészek; a MOOG® kormány- és felfüggesztés-alkatrészek; valamint a Ferodo®, Jurid® és Wagner® féktermékek. A Federal-Mogult 1899-ben alapították Detroitban. A vállalat székhelye a Michigan állami Southfieldben található, és 34 országban több mint 50 000 embert foglalkoztat.

www.federalmogul.com.

A Győrhöz közeli Kunszigeten 1995 óta működő Federal-Mogul Hungary Kft., a Federal-Mogul Holding Corporation magyarországi leányvállalata 400 főt foglalkoztat. A kunszigeti gyár fő profilja gumi és gumi-fém tömítések (pl.: motorblokkba és vízpumpába használatos statikus tömítések, valamint dinamikus tömítések (szimeringek, szelepszár tömítések) előállítása fröccsöntési és préselési technológiával.

Termékeik 99%-át exportálják, túlnyomórészt az EU országaiba. Megrendelőik között megtalálhatóak a világ legnagyobb autógyártói.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük