2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kutya, kutya, tarka

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97895"><img class="image image-preview" src="/files/images/Kutya.jpg" border="0" width="299" height="237" /></a></span>Családom egyik tagja kivételes előnyöket élvez. Elhalmozzuk ajándékokkal, elsőnek kap ebédet, ha játszani van kedve, játszunk vele, minden kívánságát teljesítjük. Dömi kutyánkról beszélek, aki egy törpe schnauzer, nekünk tarka, a szakértőknek só-bors színű.

Családom egyik tagja kivételes előnyöket élvez. Elhalmozzuk ajándékokkal, elsőnek kap ebédet, ha játszani van kedve, játszunk vele, minden kívánságát teljesítjük. Dömi kutyánkról beszélek, aki egy törpe schnauzer, nekünk tarka, a szakértőknek só-bors színű.

Családom egyik tagja kivételes előnyöket élvez. Elhalmozzuk ajándékokkal, elsőnek kap ebédet, ha játszani van kedve, játszunk vele, minden kívánságát teljesítjük. Dömi kutyánkról beszélek, aki egy törpe schnauzer, nekünk tarka, a szakértőknek só-bors színű.

   De nem csak kutya, valóságos állatkert. Hízeleg, mint a macska, ravasz mint a róka, erős mint az oroszlán, makacs mint az öszvér, fürge mint a gyík. Mellesleg egy pantomim színész. Imádjuk. Nyolchetes korában lett családtag, azóta tudományos alapossággal neveljük. Számos szakkönyvet vettünk, olyanokat, mint például: A kutya hétköznapjai. A kutyatartás aranyszabályai. A kutya lelke. Mit csináljon az okos gazda? És így tovább. Röviden beszámolnék arról, hogyan hasznosítottuk a temérdek jó tanácsot.

   Kétnaponta kellene fésülni a bundáját. Ollóval eltávolítani az elfilcesedett részeket. Ha nedves a bunda, vigyázzunk! Előbb szárítsuk meg. Viszont ha megpillantja kezünkben az ollót, fésűt, vagy hajszárítót, bebújik a heverő alá és még kedvenc csemegéjével, a kutyapiskótával sem lehet előcsalogatni.

   A fürdéshez nagy lavór és langyos víz szükséges. Ügyelünk arra, hogy a szemébe ne kerüljön szappanos víz. Tövig nedvesítjük át a szőrét, valószínűleg innen ered a „bőrig ázni" kifezezés. Ha közben megszólal a lakás csengője, akkor régen rossz. Csuromvizesen rohan az ajtóhoz, lever egy vázát, szercsére nem törik össze, mert szőnyegre esik. Fürdés után puha törülköző.

   Ügyeljünk a fogak rendben tartására. A fogkő káros és csúnya. Legjobb egy régi fogkefével végezni a műveletet, borsónyi fogkrémmel. Így óvjuk a fogzománcot és előzhetjük meg a nagyobb bajt, az altatásos, ultrahangos fogkő eltávolítást az állatorvosnál. De ez csak elmélet. Dömi lenyalja fogkrémet, elkapja a fogkefét és körbe rohan vele az asztal körül. Aztán büszkén leteszik feleségem lába elé a viharvert fogtisztító eszközt, „ugye, milyen ügyes vagyok?" arckifejezéssel.

   Gondosan ápoljuk a füleket is, mert begyulladhatnak. Kisebb csipesszel eltávolítjuk a szőröket, kenyérmorzsát, apró falevelet. Ha ügyesek vagyunk, nem fáj a kutyának, hálás lesz érte. Ha mégis fáj egy kicsit, elviselhetetlenül vonyít cérnavékony hangon. Szomszédaink becsöngetnek. Ha nem hagyjuk abba a kutya kínzását, kihívják az állatvédőket!

   A körömápolás teljesen más technológiát igényel. Sokkal egyszerűbb a fülpucolásnál. A hosszúra megnőtt kutyakörmöket erősebb ollóval, esetleg körömcsipesszel elvileg könnyen levághatjuk. Vigyázzunk az ujjpárnákra, nehogy megsérüljenek. Elismerem, ha közelíteni merünk a körömollóval, Dömi elkapja a mancsát, közben megkarmolja az ujjunkat. Ilyenkor szólok a feleségemnek, drágám, csinálj valamit, mert én nem birok vele. Akkor vidd ki hosszasan sétálni, így a válasz, hátha lekopnak a körmei.

   A hűséges kutyaszemeket is ápolni kell. Langyos vízbe áztatott puha ronggyal töröljük ki naponta, a szemzugból kifelé haladva, megelőzve a kötőhártya gyulladást. Elméletileg. Mert a gyakorlatban Dömi elkapja a rongyot, pofazacskójába rejti és semmi körülmények között nem adja vissza. Hiába mondjuk neki, hogy ne egye meg,  a rongy tápértéke alacsony.

   És mindebből mi a tanulság? A mi kutyánk a legszebb a környéken, az egész városban és nincs az az okleveles  kutyakozmetikus mester, aki Dömét jobban, szebben, szakszerűbben tudná ápolni.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.