
Újságírók csoportja látogatott el a híres lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol vendéglátónk nemcsak maga a csárda vezetősége és kollektívája volt, hanem az emukat tenyésztő Monet2000 Kft is, akik az ételsorhoz az alapanyagot biztosították.
Hungarikum: magyar szürkeszamár
Újságírók csoportja látogatott el a híres lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol vendéglátónk nemcsak maga a csárda vezetősége és kollektívája volt, hanem az emukat tenyésztő Monet2000 Kft is, akik az ételsorhoz az alapanyagot biztosították.
Hungarikum: magyar szürkeszamár
Újságírók csoportja látogatott el a híres lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol vendéglátónk nemcsak maga a csárda vezetősége és kollektívája volt, hanem az emukat tenyésztő Monet2000 Kft is, akik az ételsorhoz az alapanyagot biztosították.
A természetes életmód MUOSZ szakosztályi kirándulásán egy egzotikusnak tűnő téma volt a középpontban az EMU, amit egyre inkább tenyésztenek az európai országokban is, mint hús és tojás haszonállatot. Ennek oka nagy termelékenységük és viszonylag igénytelen tartásuk.
A tányérra kerül: az emuAz emu struccméretű madár, igy alkatrészei is hasonlóan nagy méretűek, a hús ezért mindig bontottan előfeldogozva kerül forgalomba. A vörös vadhúsok, illetve a ló (és a kenguruhús) elkészítéséhez hasonlóan kell fözni. Azaz mivel jellegzetes alapíze nincsen, ahogy szokták mondani semleges ezért minden a fűszerezésen és a pácoláson múlik. Azaz éppen úgy alkalmas hagyományos vadas húsok, mint egzotikusan fűszerezett dolgok készítésére is, tág teret adva az alkotó fantáziának. Az alapvető elkészítése a lóhoz hasonló, azaz vadas páclében vagy ecetesen készíthető, például levesbe. Ugyanakkor éppen a bemutatón győződhettünk meg rőla hogy hagyományos baromfi levesként sem vall szégyent.
Nagyon nem szeretne emberi táplálék lenni…
A felszolgált menüsor:
Előételek:
Zelleres emutekercs joghurtos vitaminsalátával
Emutepertő lilahagymával
Levesek:
Emunyakleves finommetélttel
Tárkonyos bakonyi emuraguleves
Főételek:
Csiperkegombás emutokány galuskával
Tűzdelt emucomb vadasan szalvétagombóccal
Rekott emucombfilé velesült burgonyával
Kakukkfüves, paradicsomos, emuhúsos spagetti
Fokhagymás emumáj parajos omlettel
Emufilé roston zöldbors mártással, zöldségszalmával
Desszertek:
Túrós emulepény
Kakaós palacsinta gyümölcsrizzsel töltve vaniliamártással
A főételekNehéz lett volna végigkóstolni valamennyi ételt, de egészen biztos, hogy mindegyik nagyszerű volt, hiszen a kollégák más-más ételeket választottak, és mindenki nagyon dícsérte azokat.
Ugyanez svédasztalos változatban (részlet…)A szakértő technológiának köszönhetően a hús omlós és ízletes volt, tehát az egészséges ételek kedvelőinek ajánlani lehet az emuhúst, mint alapanyagot. Fontos, hogy pácolják be a húst, és megfelelő ideig párolják az ételt.
Akik mindezt bemutatták, elkészítették, megszerveztékAz emuételek elfogyasztása után alkalmunk nyílt megismerni az emuolaj felhasználásával készült kozmetikai termékeket: krémeket, szappanokat. Ezek a természetes alapanyagok figyelemre méltó minőségben készülnek, nem használnak hozzá tartósítószereket, ezért is érdemes kipróbálni azokat.
és akik meghallgatták, végigették, kritizálták….Az ebéd után meglátogattuk az őshonos állatok telephelyét, ahol a magyar szürkemarha, a mangalica, a racka juh, és a mangalica mind jelen voltak, és megismerhettük a lipicai lovak tenyészetét is, ahol kiscsikókat is láthattunk a gyönyörű, felnőtt lovak mellett. A tanányai tartásban a hagyományos magyar szürkeszamarakkal és baromfiakkal, kecskékkel is talákozhat a városi közönség
Megtudtuk, hogy rendszeresen tartanak lovasbemutatókat és egyéb programokat, hogy ezzel is emlékezetessé tegyék a látogatóknak az élményt.Ugyan lovasbemutatón nem voltunk – szépen esett a hónak álcázott téli eső, de azért megnéztük az állatokat, amiböl az alábbiakban nyújtunk át egy kis ízelítőt. Mottonk: nem csak a tigirkek hanem az őshonos magyar állatok is lehetnek érdekesek. Különösen egy városi ember számára…
Szöveg Lenhardt Ibolya
Kép: Lenhardt Ibolya/Hecks Ferenc/Kis János