Lassan vége a fűtési idénynek, jön a nyár. Itt az ideje, hogy áttekintsük a lakásfűtés oknyomozó történetét.

 

Lassan vége a fűtési idénynek, jön a nyár. Itt az ideje, hogy áttekintsük a lakásfűtés oknyomozó történetét.

 

   Kezdetben hazai szénnel, koksszal és brikettel fűtöttük. A füst, korom szennyezte a levegőt, nem beszélve a kéményekből olykor kiáramló mérgező szénmonoxidról. Rájöttünk, a tűzifa sokkal jobb, tisztább, kevesebb a hamu és a füst. Igaz, a tűzifát is fel kellett hozni a pincéből, de erre mindig akadt egy kamasz gyerek a családban.

 

   Később felfedeztük: ha mindenki tűzifával melengeti cserépkályháját, kipusztulnak a hazai erdők. Ezt nem hagyhattuk annyiban. Következett a háztartási tüzelőolaj. Kényelmes, egy szál gyufa és pár perc alatt már ontotta  a meleget a kályha. Igen ám, de a dízel motoros gépkocsik szemfüles tulajdonosai rájöttek arra, hogy tüzelőolajjal épp úgy szalad  a verda, mint a háromszor annyiba kerülő gázolajjal. A felfedezést követő évben annyi ártámogatott háztartási tüzelőolaj fogyott, mint korábban öt éven át. A turpisságot meg kellett akadályozni.

 

   Jöjjenek hát a elektromos árammal működő, környezetkímélő radiátorok. Ez sem vált be. Sajnos az áram ára egyre emelkedett és ez a fűtési mód drágának bizonyult. Vagy dideregni kellett otthonunkban.

 

   Ekkor lakást cseréltünk. Korszerű távfűtéses otthonba költöztünk. Csöveken érkezett a forró víz. Na jó, néha a langyos víz. Amelyet eleinte az erőművek olcsó hulladék hője forrósított fel. Még távmelegvizet is kaptunk éjjel-nappal. Aztán az erőművek rájöttek arra, hogy a szolgáltatott hő árát folyamatosan emelni kell, mert végtére is nyereségből él az ember és a fogyasztó úgy sem tehet semmit. Mi lehet a megoldás? A gázfűtés.

 

   Gázfűtéssel úgy szabályozom a lakásom, sőt szobáim hőmérsékletét éjjel-nappal, ahogy nekem tetszik. Cirkófűtés, ez az igazi! Sajnos ez sem vált be. Folyamatosan drágábban kaptuk az import földgázt. Megpróbáltunk takarékoskodni. Miért olyan nagy a hőveszteség? Mert gyenge a szigetelés. Nosza, szigeteljük el hermetikusan a falakat.

 

   De épp most olvasom egy tudományos folyóiratban, hogy azért ez a megoldás sem fenékig tejfel. Merthogy a tökéletes szigetelés következtében annyira lecsökken a természetes levegőáramlás a lakásban, hogy ez már ártalmas az egészségre. Pillanatnyilag itt tartunk. Akkor mi a megoldás?

 

   Egyszerű. Amíg nem kapható a lakásonkénti mini nukleáris, esetleg fúziós  erőmű, vehetnénk egy nagy vaskályhát és a bőségesen, olcsón rendelkezésre álló hazai szénnel, brikettel, koksszal fűthetünk. Hogy Petőfi Téli világ című gyönyörű verse visszatérő két sorának igaza legyen: Hol a boldogság mostanában? Barátságos meleg szobában.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük