Idén januárban az eladó használt lakások száma országszerte 15 százalékkal nőtt, Budapesten pedig 28 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest. Több héttel nőtt a lakásoknál az átlagos értékesítési idő.

Idén januárban az eladó használt lakások száma országszerte 15 százalékkal nőtt, Budapesten pedig 28 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest. Több héttel nőtt a lakásoknál az átlagos értékesítési idő.

Az árak tavaly januárhoz képest emelkedtek a használt lakások esetében, de a tavaly őszi árszintekhez képest lényegében alig nőttek. A budapesti használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon január végén 500 ezer forint volt, a paneleké 337 ezer forintot tett ki. Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 592 ezer forint, a megyei jogú és kisebb vidéki városokban 350 és 398 ezer forint volt. Az új lakások kínálata jelentősen nőtt, de beköltözhető még kevés van a fokozott kereslethez képest, többségük ráadásul csak 2018-ban és 2019-ben lesz kész. Idén a lakáshitelezés és a CSOK is fontosabbá válhat a piacon, főleg az új lakások esetében.

 

Kiegyensúlyozottabb éve lehet a magyarországi lakáspiacnak az idén részben a kínálatbővülés, és az új lakások számának növekedése miatt. Továbbra is nagy az érdeklődés, idén januárban tavalyhoz képest 8,7 százalékkal nőtt az eladó használt vagy új lakások iránt érdeklődők száma – derül ki az ingatlan.com több mint 50 ezer lakáshirdetésen alapuló elemzésén, amely a januári lakáspiaci trendeket foglalja össze.

 

A használt lakások: lassabban kelnek el

 

Bár a használt lakások országos kínálata tavaly januárhoz képest 15 százalékkal nőtt, a tavaly őszi csúcshoz képest valamelyest csökkent. Az eladó lakások számának januári növekedése azért is figyelemre méltó, mert magas bázishoz képest következett be. Tavaly januárban indult el ugyanis az állami lakásprogram, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszere bővített verziója. Sokan pedig a támogatások megjelenése miatt hirdették meg lakásukat, hiszen legtöbbször ez az előfeltétele a továbblépésnek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, erről azt mondta, a támogatási rendszer elindulása után sok eladó meghirdette ugyan a lakását, de nem akart mindenáron elköltözni. Így az akkor meghirdetett lakások egy része nem is talált végül gazdára. Összességében Budapesten 28 százalékkal több lakást hirdettek idén januárban, a megyei jogú és a nagyobb vidéki városokban pedig 1-4 százalékkal bővült a kínálat.

 

Budapesten január végén a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára 500 ezer forint volt, a panellakásoknál pedig 337 ezer forintnál járt a kínálati piacon. Ez ugyan több mint 10 százalékos drágulást jelent tavaly januárhoz képest, ugyanakkor a tavaly őszi árszintekhez képest minimális 1-4 százalékos drágulást jelent.

 

További fontos változás, hogy számottevően nőtt a használt lakások értékesítési ideje a tavaly januári adatokhoz képest. A magánszemélyek által eladásra hirdetett lakásoknál átlagosan három héttel hosszabb idő, több mint 90-100 nap kell az eladáshoz országos átlagban, a családi házaknál pedig öt héttel 180-200 napra nőtt az eladási idő az ingatlan.com adatai szerint. Budapesten is két héttel tovább tart egy lakás eladása, mint egy évvel korábban, átlagosan 79 nap szükséges hozzá. A vidéki községekben a legnehezebb eladni a lakóingatlanokat: 9-12 hónapot kell várni a vevőre.

 

"Az, hogy lassabban kelnek el a lakások azt mutatja, hogy adatok alapján ma már nem lehet mindent lakást akármilyen magas áron eladni. Egyszerűen a vevők nem tolerálják a túlárazott lakásokat. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy árcsökkenés várható az árakban, inkább a túlárazott lakások számának csökkenését, ezáltal kiegyensúlyozottabb piacot eredményez" mondta a szakember. Szerinte a használt lakások piacán az is érezhető, hogy sok vásárló vár arra, hogy minél több új lakás kerüljön átadásra abban reménykedve, hogy ez mérsékelheti a használt lakások árait.

 

Türelem kell az új lakásokhoz

 

Az új lakások piacán is jelentős kínálatbővülés ment végbe éves összevetésben. Idén januárban kétszer annyi – több mint 16 ezer – eladó új lakás volt a piacon mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a fővárosi új építésű lakások átlagos négyzetméterára 8 százalékkal 592 ezer forintra emelkedett.

 

A vidéki városokban lévő új lakások átlagos négyzetméterára 10 százalékkal 398 ezer forintra, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken lévőké pedig visszafogottabban 4 százalékkal 350 forintra nőtt. "Bár sokkal több a piacon elérhető új lakás, a jelentős keresletet nem tudják kielégíteni, emiatt az árak is emelkedni tudtak" – értékelte az új lakások piacán bekövetkezett változásokat az ingatlan.com szakértője.

 

Fontos tényező ráadásul az is, hogy az országos kínálatban megjelent új lakások többsége csak 2018-ban vagy 2019-ben készül el. Csak a kisebb részüket, a kínálatban szereplő új lakások durván harmadát adják át az idén vagy a jövő év elején.

 

Hol tart a piac és mi várható?

 

Az ingatlan.com elemzése szerint továbbra is jelentős a kereslet a piacon, de a használt lakásoknál egyértelmű a lassulás. Erre utal az értékesítési idő növekedése, valamint az, hogy a múlt év őszéhez képest már nem emelkedtek jelentősen az árak. Az új lakások folytatták a felzárkózást januárban, de még mindig szűk a kínálat, főként a kereslethez képest.

 

Balogh László szerint az idei év róluk fog szólni, azaz arról, hogy egyre több új építésű lakás kerül átadásra. Ezek megvásárlásánál pedig egyre nagyobb szerepet kapnak a lakáshitelek, valamint a (CSOK) keretében elérhető támogatások.

 

www.ingatlan.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük