2022.december.03. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lássunk tisztán!

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/18573"><img class="image thumbnail" src="/files/images/család.thumbnail.jpg" border="0" alt="Egészséges szemmel" title="Egészséges szemmel" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Egészséges szemmel</strong></span></span>  <p>A Látás Világnapja alkalmából -ezt tegnap 2008 október 9-én tartották - a Bausch & Lomb által szervezett rendezvényen az időskori makuladegeneráció (AMD) veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet. </p><p> 

egészséges szemmelEgészséges szemmel 

A Látás Világnapja alkalmából -ezt tegnap 2008 október 9-én tartották – a Bausch & Lomb által szervezett rendezvényen az időskori makuladegeneráció (AMD) veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet.

 

egészséges szemmelEgészséges szemmel 

A Látás Világnapja alkalmából -ezt tegnap 2008 október 9-én tartották – a Bausch & Lomb által szervezett rendezvényen az időskori makuladegeneráció (AMD) veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet.

 

Az eseményen Dr. Vajas Attila, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Retina Ambulanciájának vezetője ismertette a Bausch&Lomb e témában végzett kutatását és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) AMD felvilágosító kampányának tapasztalatait. A sajtóreggelin a MVGYOSZ-t Kroll Zsuzsa, érdekvédelmi vezető, a Bausch&Lomb-ot Dr. Bródy Andrea, marketing menedzser képviselte.

ugyanaz a kép ams-s szemmel nézve. a vakfoltot a makula degeneráció okozzaUgyanaz a kép AMS-s szemmel nézve. A vakfoltot a makula degeneráció okozza

Sokunkat érint, mégis keveset tudunk róla. Az időskori makuladegeneráció a leggyakoribb részleges vagy teljes látásvesztést okozó betegség, az iparilag fejlett országokban a 65 év felettiek leggyakoribb szembetegsége. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint ez a rendellenesség „a fejlett országokban a vakság elsődleges oka"[1]. Az AMD mintegy 150 millió embert érint világszerte, a 65 év feletti európai lakosok több mint felénél pedig kimutathatók a betegség tünetei. A WHO becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtized során meg fog háromszorozódni.

Az időskori makuladegeneráció az ideghártya sárgafoltnak (makula) nevezett központi részét érinti, és fokozatosan rontja a centrális, éles látást. Az AMD-s betegek mindent látnak, kivéve azt, amire éppen ránéznek. Az AMD-s betegek otthoni, megszokott környezetben a betegség lezajlását követően is tudnak tájékozódni, jóllehet ez is komoly nehézségekbe ütközik. Végstádiumban a színek, vagy a szomszéd arcának felismerése, TV nézés, újság olvasás, vagy akár egy csésze kávé pontos kiöntése már nem lehetséges. Mivel a betegség az esetek döntő többségében előbb-utóbb mindkét szemet érinti, különösen fontos a megelőzés, illetve a korai diagnózis jelentőségének hangsúlyozása.  

Az AMD korai tünetei szemészeti vizsgálattal már akár 40 év körül is fellelhetőek lehetnek. Ha a sárgafolt sorvadását diagnosztizálták, többnyire adódik lehetőség a folyamatok lassítására. Előrehaladott esetekben – azaz ezek egy részében – csak nagyon drága és hosszas kezelések árán tartható fenn, illetve néhány esetben javítható az amúgy gyorsan romló látás. Mindezek miatt a legfontosabb a prevenció és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

A Bausch & Lomb és a MVGYOSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar lakosságnak mielőbb cselekednie kell szemük egészségének megóvása és a leginkább rettegett állapot, a vakság elkerülés érdekében.

A Látás Világnapja a WHO, Vision 2020 elnevezésű programjának kezdeményezésére létrejött, évente megrendezésre kerülő esemény, amely a vakság világméretű problémáját helyezi a figyelem középpontjába.

Meg ne vakulj!

Vigyázz a szemedre!

AMD tájékoztató kampány

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közel 20.000 fős tagságának 70 százaléka 60 év feletti. A tagság ezen részének jelentős hányada idős korában veszítette el a látását, mely tény a makuladegeneráció jelentős szerepére utal.  A lakosság elszomorító tájékozatlanságának ismeretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége – a Bausch & Lomb támogatásával – idén tavasszal indította el országos felvilágosító kampányát.

Az AMD tájékoztató busz 18 nap alatt nyolc nagyvárosban – Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Győr – állomásozott. A rendezvényre ellátogatók tájékoztatást kaptak a személyüket és családjukat esetlegesen érintő kockázatokról, az AMD kialakulását elősegítő hatásokról, a betegségről és a megelőzés lehetőségeiről. A résztvevőknek lehetőségük nyílt továbbá szemészorvossal történő személyes konzultációra és vizsgálatra is.

A kampány során

–          7.000 főt tájékoztatottak

–          2.100 látogató vett részt a buszban a szemészek által elvégzett szemfenék vizsgálaton

A megvizsgáltak 20%-nál, 440 embernél fedezték fel az AMD tüneteit.

A Bausch & Lomb kutatásáról, a kockázatokról és a megelőzésről

A hazai felnőtt lakosság körében az AMD kampány és különböző egészségügyi rendezvényeken elvégzett kérdőíves kutatás során kapott 2057 válasz alapján a magyar lakosság:

  • 40%-a legalább évente egyszer felkeresi szemorvosát. Úgy gondolják, hogy rendszeres orvosi vizsgálattal megelőzhetőek az időskori szembetegségek.
  • 57%-uk már korábban is hallott az időskori makuladegenerációról. Tudják, hogy ez a betegség elsősorban látásromlással jár, 60%-uk tudja, hogy vakságot is okozhat az AMD, ezért is keresték fel a Bausch & Lomb és az MVGYOSZ tájékoztató buszát. Ez sokkal jobb arány, mint amit néhány éve tapasztalhattunk, kiemelve ezzel a tájékoztató kampányok jelentőségét és hasznát.
  • 82%-uk szerint megelőzhető az időskori makuladegeneráció. 30%-uk szerint jelentős szerepe van ebben a megfelelő táplálkozásnak és az étrend-kiegészítőknek, ezért ők minden nap szednek valamilyen étrend-kiegészítőt.

 

Kockázatok

 

A kutatás során a válaszadóknak csak mintegy 14%-a gondolta úgy, hogy a dohányzás abbahagyása hatékony eszköz lehet az egészséges látás megőrzése érdekében, tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a dohányzás elősegíti a makula megbetegedését.

Mindeközben a magyar népesség körülbelül 36 százaléka dohányzik – nem számítva azokat, akik a passzív dohányzás káros hatásaitól szenvednek -, és kockáztatja látása elvesztését. A válaszadók 15%-a úgy gondolta, hogy rizikótényező a cukorbetegség is.

A dohányzás mellett az AMD kialakulására ható kockázati tényezők még az elhízás, az örökletes hajlam, a nem – a betegség nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál -, valamint a nem megfelelő táplálkozás. 

Megelőzés

 

A megelőzésben a legfontosabb az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek fontos összetevője a sok zöldség. A makula tudományos vizsgálatai azt is kimutatták, hogy a helyes életmód mellett a makula pigmentsűrűségéért felelős két karotinoid, a lutein és a zeaxantin is fontos szerepet játszanak a makuladegeneráció kialakulásának hátráltatásában. Az említett karotinoidokat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása hatékony védelmet jelenthetnek az idősödő emberek számára, pontosan abban az időszakban, amikor a szem természetes védekező képessége már csökken.

A 2007-ben elvégzett LUNA‑vizsgálat szerint a makula egészségéért felelős karotinoidok fogyasztása javítja a sárgafoltban lévő festékanyag minőségét. Mivel az életkor előrehaladtával a szem természetes védelmi rendszere meggyengül, oda kell figyelni a következőkre is:

  • megfelelő táplálkozás
  • a szükséges tápanyagok bevitele étrend-kiegészítők segítségével, ha a táplálékban nincs elegendő
  • rendszeres testmozgás
  • erős napfény kerülése

                  

A Bausch & Lomb, a VISION 2020 kezdeményezés tagja. A VISION 2020 kezdeményezés fő támogatója a WHO (Egészségügyi Világszervezet), melynek elsődleges célja a vakság kialakulását okozó legjelentősebb tényezők leküzdése 2020-ig, biztosítva a látás jogát a világon mindenkinek.

A Bausch & Lomb egy olyan szemészeti cég, amelynek legfőbb célkitűzése a látás tökéletesítése és az emberek életminőségének javítása. Foglalkozik lágy és merev kontaktlencsék és a hozzájuk kapcsolódó termékek, valamint szemészeti gyógyszerek gyártásával és forgalmazásával. A Bausch & Lomb a világ egyik legismertebb és legnevesebb szemészeti cége. 1853-ban alapították, központja Rochesterben, New Yorkban (Amerikai Egyesült Államok) található.


[1] Bulletin of the World Health Organization | November 2004, 82 (11),

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.