2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Látta-e már az Állatkertet éjjel?

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64021"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Zoo.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>ÉjszakáZoo - ezt nem lehet kihagyni, bepillantás az éjszakai élet rejtelmeibe, Állatkertek éjszakája 2012. augusztus 31-én. Első ízben rendezik meg az állatkertek éjszakáját nyolc magyarországi helyszínen. Az ÉjszakáZoo-ra 2012. augusztus 31-én kerül sor a debreceni, a győri, a jászberényi és a miskolci állatkertek, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium, a Tisza-tavi Ökocentrum és a Fővárosi Állat- és Növénykert részvételével.</p> <p> 

zoo.thumbnailÉjszakáZoo – ezt nem lehet kihagyni, bepillantás az éjszakai élet rejtelmeibe, Állatkertek éjszakája 2012. augusztus 31-én. Első ízben rendezik meg az állatkertek éjszakáját nyolc magyarországi helyszínen. Az ÉjszakáZoo-ra 2012. augusztus 31-én kerül sor a debreceni, a győri, a jászberényi és a miskolci állatkertek, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium, a Tisza-tavi Ökocentrum és a Fővárosi Állat- és Növénykert részvételével.

 

zoo.thumbnailÉjszakáZoo – ezt nem lehet kihagyni, bepillantás az éjszakai élet rejtelmeibe, Állatkertek éjszakája 2012. augusztus 31-én. Első ízben rendezik meg az állatkertek éjszakáját nyolc magyarországi helyszínen. Az ÉjszakáZoo-ra 2012. augusztus 31-én kerül sor a debreceni, a győri, a jászberényi és a miskolci állatkertek, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium, a Tisza-tavi Ökocentrum és a Fővárosi Állat- és Növénykert részvételével.

 

Az elmúlt években több magyarországi állatkertben is előfordult, hogy esetenként éjjeli programokat és látnivalókat kínáltak a látogatóknak. A Magyar Állatkertek Szövetségének kezdeményezésére azonban most több hazai állatkert, vadaspark és hasonló intézmény együttműködve szervez különleges éjszakai programot a nagyközönségnek. Az ÉjszakáZoo nevet viselő kezdeményezéshez, amelyet akár az állatkertek éjszakájának is hívhatunk, összesen nyolc intézmény csatlakozott, amelyek közül hatan a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai.

 

Ezen az estén a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a győri Xantus János Állatkert, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium (Budapest, Budatétény) és a Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest, Városliget) esti, illetve éjjeli nyitva tartással és különleges programokkal várja a nagyközönséget.

A legtöbb helyen az ÉjszakáZoo programjai este 7-től éjfélig tartanak, a belépés 11 óráig történik. Az egyes állatkertek saját honlapjukon közlik a részletes programot.

 

Az a három intézmény, amely a főváros térségében található – tehát a Tropicarium, a Budakeszi Vadaspark és a Fővárosi Állat- és Növénykert – közös belépőjegy-konstrukcióval szeretné megkönnyíteni a látogatóknak, hogy akár mindhárom helyszínt felkereshessék. Az egységes belépőjegyek (melyek ára felnőttek esetében 3000, gyermekek, diákok esetében 2000 Ft) az említett napon este 7 és 11 között mind a három helyszínen érvényesek, mi több, a Budakeszi Vadaspark 31-én nap közben is felkereshető ezzel a jeggyel. A jegyeket már most meg lehet váltani mindhárom érintett intézmény pénztáraiban.

 

A Tropicariumban hangulatos félhomályban lehet majd az állatokat megtekinteni. Lesz mini kiállítás az „éjszaka rémisztő soklábú teremtményeiről", rája etetés (19:00-kor és 22:30-kor) és kígyó látványetetés (20:30-tól) is. A gyerekeket este tízig kézműves foglalkozás is várja, sőt, azt is ki lehet majd próbálni, hány állatot sikerül felismerni pusztán a világító szeme alapján. 19 és 21 órai kezdettel kerül sor azokra a csoportvezetésekre, amelyeken a Tropicarium legfontosabb látnivalóit mutatják be. 20 és 22 órakor pedig extra „szűrőházi" csoportvezetés keretében a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. Ezekre a csoportvezetésekre előzetesen e-mailben kell jelentkezni.

Tropicarium

1222 Budapest, XXII ker, Nagytétényi út 37-43.

 

A Budakeszi Vadasparkban nemcsak este, hanem már nap közben is változatos programokkal várják az érdeklődőket az ÉjszakáZoo keretében. A Vadaspark az állatkertek éjszakájára váltott jeggyel délelőtt 10 és 12 óra között, délután 14 és 16 óra között, este pedig 19 órától 23 óráig lesz látogatható. 13 órakor kisállat suli, 15 órakor látványetetés várja a látogatókat, a találkozó mindkét esetben a sakál kifutójánál lesz. A programok közt akad vadsimogató muflonokkal és dámszarvasokkal, illetve lesznek érdekes éjszakai vezetések is. A szakvezetések, amelyekre érdemes elemlámpát vagy fejlámpát is magával hoznia az érdeklődőknek, 19:30-kor, 20:30-kor és 21:30-kor kezdődnek.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 19 órától éjfélig várják az ÉjszakáZoo programjai iránt érdeklődő nagyközönséget (a belépés 23 óráig történik). A látnivalók központja a májusban megnyílt új létesítmény, a Varázshegy lesz, ahol izgalmas állatbemutatókkal, vetítésekkel, előadásokkal, rengeteg állattal, életnagyságú ámbráscet modellel és neandervölgyi családdal ismerkedhetnek a látogatók. A kert többi részén nyolc állomáshelyen (Pálmaház, Ausztrálház, Délkelet-Ázsia ház, Madagaszkár ház, Elefántház, Mérgesház, Szavanna komplexum) a gondozók segítenek megismerkedni a bemutatott állatokkal. A rendezvény teljes időtartalma alatt üzemel a népszerű állatsimogató is. A hangulatos sétautakat fáklyákkal világítják meg.

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkert krt. 6-12

 

A Miskolci Állatkertben a sötétedés utáni séta főként a ragadozó emlősök látványetetésére és a „nemszeretem" kisállatokkal való ismerkedésre épül. Csatlakozhatnak a szakvezetéshez, de akár szabadon is sétálhatnak a park kivilágított területein. Az év során Miskolcra érkezett állatok közül ketten most debütálnak majd, mint ÉjszakáZoo-szereplők, remélhetőleg sikerrel.

 

A Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében a különleges hangulatú eseményen a résztvevők óvatos lépteit az éjszaka aktív állatok sötétben világító szempárjai, és halk neszek kísérik. Látogatóik szemtanúi lehetnek a pingvinek és a vízilovak éjszakai fürdőzésének. Megtudhatják, hogyan és mennyit alszanak a zsiráfok és átsétálhatnak az afrikai madarak röpdéjén az ott éjszakázó madarak között és megleshetik a szurikáták éjszakai életét.

 

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban első alkalommal lesz látható két új lakójuk a jégmadár és a Tisza-tóban nemrég felfedezett kaukázusi törpegéb. Rendhagyó akvárium-túrát szerveznek – éjszakai megvilágítással. Sötétben teljesen másképpen viselkednek az akváriumok lakói: az éjszakai vadász lesőharcsák ilyenkor aktívabbak, mint a normál nyitvatartási időben…

És egy igazán különleges program: első alkalommal merülhetnek a világ legnagyobb édesvízi halához a búvár engedéllyel rendelkezők. "Naplemente" és Éjszaka hangjai" hajókirándulások a Tisza-tavon.

 

www.zoobudapest.hu

http://www.tiszataviokocentrum.hu/hu/

http://www.miskolczoo.hu/

http://www.zoodebrecen.hu/

http://www.jaszberenyzoo.hu/

http://www.zoogyor.com/

http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

http://www.tropicarium.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.