2022.augusztus.19. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Legendák színháza a Talány Akusztikkal

3 perc olvasás

mcp-l.jpgA Belvárosi Fesztivál után péntek este (18 órától) a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében hallható a Talány Akusztik zenekar. Az újnyugatos est vendége: Krizsán Edith, női nemzetközi sakkmester. Művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila.

 

Fráter Zoltán irodalomtörténészt idézve: „Karinthy népszerűsége arra is példa, hogy az irodalmi érték és szélesebb olvasói érdeklődés megtalálhatja egymást…” Hasonló céllal született, vagy ha úgy tetszik, Karinthy „útmutatása” szerint, a közönségsiker szótól meg nem rémülve, mégis irodalmi igénnyel működik a Talány Akusztik zenekar is.

A Madách Színházban Jean Valjeant alakító színész-zeneszező, Zöld Csaba és a népszerű, elismert költő, Schwalm Zoltán – akinek Gershwin szerelmei / Szép napot! című kötetét nemrég jelentette meg a Napkút kiadó, amit a szerző a 89. Ünnepi Könyvhéten, vasárnap dedikál – immár lemezanyaggá érett repertoárt állított össze. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, aki a Korál együttes dalaira íródott Angyalföldi balladában is hallható, gitáros-énekese pedig Blazsovszky Ákos.

 

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum közös előadása (Legendák színháza – A nagy Karinthy-kalandtúra, 2018. június 8, 18 óra) egyszerre felolvasószínház és koncert, amely irodalmi tükörben mutatja be Pest-Budát, részben Karinthy szövegei, részben kortárs alkotói nézőpontból. Az előadás főtámogatója: Budapest Főváros Önkormányzata, támogatója: a Bolyhos Pálinkafőzde.

 

Az est különlegessége, hogy meghívott kortárs írók, költők (Hekl Krisztina, Szűgyi Zoltán, Bolemant László, Kéringer Gábor, Debreczeny György) mellett – az áprilisi, igen sikeres  A nagy szimultán produkcióra utalva – ismét egy hazai sakklegenda lép színre az Újnyugat Irodalmi Kör szalonestjén : Krizsán Edith, magyar bajnok, női nemzetközi mester. Az előadás művészeti vezetője, rendezője: Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat főszerkesztője. A két házigazda: Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője, és Horváth Gábor Miklós, költő.

 

A Legendák színháza programsorozat évadzárója lapszámbemutató is egyben, mivel a nyomdából egyenesen a Legendás irodalmi szalonba érkezik a Nyugat Plusz új száma, melyben – mások mellett – Tőzsér Árpád, Szepes Erika, Vörös István, Bíró József, Kisteleki Dóra, Miske Emő, Elena Marini és Fátima Queiroz műveire bukkanhat az igényes olvasó.

 

Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

Budapest, Ménesi út 65.

 

https://www.mcpmuzeum.hu

https://hu-hu.facebook.com/Nyugat-PLUSZ-Független-Szépirodalmi-Folyóirat-310638039076226

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.