2022.július.01. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Légikatasztrófa Franciaországban – senki sem élte túl a Germanwings légijárat katasztrófáját

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/89543"><img class="image image-preview" src="/files/images/germw.preview.png" border="0" width="254" height="254" /></a></span>Szörnyű látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne - mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

germw.previewSzörnyű látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne – mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

germw.previewSzörnyű látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne – mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

    Frank-Walter Steinmeier a tárca Berlinben kiadott közleménye szerint a helyszínen tárgyalt a francia hatóságok képviselőivel és megtekintette a külvilágtól elzárt hegyvidéki területet, ahol szétszóródva fekszenek a lezuhant utasszállító roncsai.
    A miniszter azt mondta: a térség "borzalmas képet mutat", az áldozatok hozzátartozóinak gyásza pedig "mérhetetlen". A francia hatóságok munkája "példamutató", amiért a német kormány köszönettel tartozik nekik – tette hozzá.
    Frank-Walter Steinmeier mellett a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt is a katasztrófa térségébe utazott kedden, és a repülőgép-szerencsétlenség körülményeinek feltárásán német szakértők is dolgoznak.
    Szerdán Angela Merkel kancellár is felkeresi a baleset helyszínét.
    A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 fős személyzet – tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt Franciaország déli részén az Alpok felett. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

A Germanwings német légitársaság kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren – írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

    A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings repülőjén a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.
    A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground – repülőgép a földön) vesztegelt – írta a Spiegel Online.
    A hírportál szerint az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot.
    A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutóművét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.
    Kiemelte, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével.
    Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos további járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.
    A Germanwings nem tájékoztatott a járattörlések okáról.

A Magyar Konzuli Szolgálat eddig nem kapott magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos notifikációt az illetékes német krízisközponttól a franciaországi légi szerencsétlenséggel összefüggésben – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este 8 óra után az MTI-t.

    A katasztrófával kapcsolatban nem érkezett konzuli védelem iránti hozzátartozói érdeklődés az érintett magyar külképviseletekhez és a konzuli szolgálathoz – olvasható a tárca közleményében. Hangsúlyozták: a rendelkezésre álló információk alapján a katasztrófának vélelmezhetően nincs magyar érintettje.
    Közölték: a német külügyminisztérium válságközpontja helyettes vezetőjének hivatalos tájékoztatása szerint nem állnak rendelkezésre az áldozatok állampolgárságával kapcsolatos adatok. Nemzetközi jogi kötelezettségeik alapján a krízisközpont azonnal értesíti az állampolgárság szerint illetékes külképviseletet, ha az azonosítás során az adott állam állampolgárának érintettsége merül fel.

Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban.

    Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyász kedden éjféltől hirdették ki. Szerdán egy perces némasággal emlékezik majd a tragédia áldozataira Spanyolország.
    A kormányfő helyettese  bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék.  Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában.
    Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához.
    A barcelonai repülőtéren körülbelül 50 hozzátartozó jelent meg a keddi nap folyamán, közülük többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak.
    Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik.

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén.

    Észak-Rajna-Vesztfália oktatásügyi minisztériuma megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba – a tartomány fővárosába – tartó járatán utazott.
    Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.
    A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud. A Halterner Zeitung című helyi lap az online kiadásában 16 tanulóról ír, a beszámoló szerint egy Barcelona közelében fekvő településen töltöttek hét napot egy diákcsereprogram keretében.
    A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa leányvállalatának barcelona-düsseldorfi járatán 150-en tartózkodtak, amikor a gép kedden délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár volt.
    Az Airbus 320-as típusú gép szerencsétlensége a német repülés történetének egyik legnagyobb szabású balesete. Az első hírek szerint a katasztrófának nincs túlélője. A 2002-ben alapított Lufthansa-leányvállalatnál soha korábban nem történt szerencsétlenség.
    Kedden a német kancellár, az államfő és valamennyi parlamenti párt vezetője kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A törvényhozás alsóházában, a Bundestagban délután megszakították az ülést, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok emlékének. Joachim Gauck államfő a tragédia miatt megszakította perui hivatalos látogatását.
    Angela Merkel kancellár a baleset után tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a repülőgép-szerencsétlenséget. Hangsúlyozta, hogy nem szabad találgatni a baleset okairól.
    A kancellár közölte, hogy szerdán a baleset helyszínére utazik Hannelore Kraft Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnökkel. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik – mondta Merkel.
    Hozzátette, hogy Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Magyarország és az egész  magyar nép nevében fejezte ki részvétét Áder János államfő VI. Fülöp spanyol királynak, valamint Joachim Gaucknak, Németország szövetségi elnökének, és a keddi franciaországi légi szerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak.

    "A gyász nehéz óráiban mélyen együttérzünk Spanyolország népével, és osztozunk annak fájdalmában" – fogalmazott az államfő a spanyol királynak írt részvéttáviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.
    Áder János Joachim Gaucknak azt írta: mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő dél-franciaországi repülőgép-szerencsétlenségről.

A katalán kormányzat megszervezi, hogy Spanyolországból a katasztrófa helyszínére utazhassanak busszal a lezuhant gép áldozatainak hozzátartozói, amennyiben szeretnének – jelentette be a katalán elnök kedden Barcelonában.

    "Nincs rosszabb, mint elveszíteni egy közeli hozzátartozót, ráadásul ilyen tragikus módon" – fogalmazott Artur Mas.
    A spanyol sajtó úgy tudja, hogy többen élnek ezzel a lehetőséggel, és hamarosan útnak is indulnak.
    Dél óta folyamatosan érkeznek az áldozatok hozzátartozói a barcelonai El Prat repülőtérre, ahonnan délelőtt szállt fel a Germanwings szerencsétlenül járt düsseldorfi járata.
    A családtagokat a bejárattól a repülőtér biztonsági emberei, és rendőrök kísérik az utastértől elzárt terembe, ahol tájékoztató központot alakítottak ki számukra, hogy a lehető leghamarabb értesülhessenek a legújabb információkról, valamint szakszerű segítséget kapjanak pszichológusoktól, hogy feldolgozzák az első sokkot.
    A spanyol közszolgálati televízió felvételein rémült, síró embereket látni, volt, aki egyenesen a munkahelyéről, munkaruhában rohant ki a repülőtérre a tragédia hírére. A hatóságok folyamatosan próbálnak elérni mindenkit, akinek hozzátartozója utazott a repülőn. A spanyol áldozatok személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
    Katalóniában a tragédia miatt félárbocra eresztették a katalán zászlót.
    A düsseldorfi repülőtéren is gyülekezni kezdtek délután az áldozatok hozzátartozói, ismerősei és próbáltak tájékoztatást kérni a helyzetről – közölte a düsseldorfi spanyol konzul, aki ezért néhány kollégájával a repülőtérre ment, hogy segítsen.
    Francisco Aguilera elmondta, többen úgy döntöttek, hogy odautaznak a baleset helyszínére, mert a lehető leghamarabb szeretnének biztos információt kapni.

kfkr \ kto \ kvs

MTI 2015. március 24., kedd 17:51-24:00 hirfolyam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.