Díszbemutató november 12-én a Békéscsabai Jókai Színházban. Előtte 18.30 órakor az előcsarnokban – Keleti Éva fotóművész alkotásaiból – KÁLLAI 90' fotókiállítás megnyitójára kerül sor.

 

Díszbemutató november 12-én a Békéscsabai Jókai Színházban. Előtte 18.30 órakor az előcsarnokban – Keleti Éva fotóművész alkotásaiból – KÁLLAI 90' fotókiállítás megnyitójára kerül sor.

 

Móricz klasszikus műve olyan üzenetet hordoz kicsiknek és nagyoknak egyaránt, melyeket időről időre elő kell venni, meg kell mutatni. – fogalmazott a darab rendezője, Seregi Zoltán. A regény színpadi változata olyan musical, Kocsák Tibor nagyszerű zenéjével, amely felnő az eredeti műhöz, és dallamaival, valamint Miklós Tibor kiváló dalszövegeivel elvarázsolja a nézőket.

 

„Előadásunkban a tanárrá lett Nyilas Misi visszaemlékszik debreceni diákéveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására. Ő volt a legjobb tanuló, a legtehetségesebb diák. Mikor szegénységben élő szüleitől pakkot kap, diáktársai nemcsak az összes ennivalót, de még a csizmakenőcsöt is felfalják. Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást is vállal a vak Pósalaky úrnál, hogy fizetségéből nélkülöző szüleit támogathassa.

A léha és könnyelmű Török János Doroghy Bella kisasszonynak – akiért Misi kis diákszíve is megdobban – csapja a szelet. Mikor kilesi, hogy a kisdiáknál van Pósalaky úr nyertes lutriszelvénye, ellopja azt, majd megszökteti Bella kisasszonyt. Misi azt hiszi, elvesztette a szelvényt. A kollégium fegyelmi bizottsága sikkasztással vádolja, mert megtalálják a zsebében azt a tízforintost, amit Török János csempészett oda. Hiába derül ki végül Misi ártatlansága, az átélt csalódások, meghurcolások és megaláztatások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni…

1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor nagysikerű musicalt írt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örökérvényű regényéből. Misi történetének zenés változata azóta meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba, Japánba és az Egyesült Államokba is." (Seregi Zoltán igazgató)

 

Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor

Légy jó mindhalálig – musical

Az átkötő jeleneteket írta: Pinczés István

Nyilas Misi: Bolla Márton / cover: Árvavölgyi Patrik

Felnőtt Nyilas Misi, (filmen): Czitor Attila

Igazgató: Bartus Gyula Jászai-díjas

Valkay tanár úr: Katkó Ferenc

Gyéres tanár úr: Csomós Lajos

Sarkadi tanár úr: Tomanek Gábor

Báthory tanár úr: Mészáros Mihály

István bácsi, pedellus: Jancsik Ferenc

Nagy úr: Ragány Misa

Pósalaky úr: Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas

Viola kisasszony: Liszi Melinda

Bella kisasszony: Köböl Lilla

 

Zenekar:

Karmester: Gulyás Levente, Hegedű: Benedekfi Zoltán/Hoffmann Ágnes,

Szomorné Budai Mariann, Fuvola: Kaczkó Gabriella, Oboa: Turbucz Lili, Klarinét,

Szaxofon: Bogdán Gábor, Trombita: Resetár Attila, Kürt: Bereczki Gábor, Harsona:

Szűcs Csaba, Zongora: Rázga Áron, Gitár: Cseh István, Basszusgitár: Pfeff Márton,

Ütőhangszerek: Halász Illés, Dob: Tímár Tamás

Díszlettervező: Juhász Katalin – Jelmeztervező: Vesztergombi Anikó

Zenei vezető: Gulyás Levente – Hangszerelte: Kemény Gábor

Koreográfus: Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas

Rendező: Seregi Zoltán

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük