A kihirdetett, de még nem hatályos Polgári Törvénykönyvnek (2009. évi CXX. törvény) megfelelően a családjogban alkalmazható mediációt (közvetítést) érintő jogszabályokat módosítani kell.

A kihirdetett, de még nem hatályos Polgári Törvénykönyvnek (2009. évi CXX. törvény) megfelelően a családjogban alkalmazható mediációt (közvetítést) érintő jogszabályokat módosítani kell.


1.) A Parlament előtt folyamatban lévő T/11074. számú törvényjavaslat (IRM) bedolgozza a Ptk. 3:176. § (5) és a 3:181. §-a okozta változásokat A közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény-be.
http://www.parlament.hu/irom38/11074/11074.pdf

2.)
De a Parlament előtt szintén folyamatban van a T/11310 számú törvényjavaslat (SZMM) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény módosításáról. Ez a javaslat az előzőtől eltérően szabályozza a Ptk. 3:181. §-ában említett gyámhivatal által elrendelhető közvetítői eljárást, melyet gyermekvédelmi közvetítői eljárásnak nevez.
http://www.parlament.hu/irom38/11310/11310.pdf

Ez a két törvényjavaslat a részben azonos feladatot (a gyámhivatal által elrendelhető kötelező mediációt) miért tervezi egymástól függetlenül eltérően szabályozni?

Az ügyfelek kétféle névjegyzékből választhatnak mediátorokat (A közvetítőt az igazságügyért felelős miniszter által vezetett közvetítői névjegyzékbe vagy az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékbe felvett személyek közül) az SZMM javaslat szerint. A két névjegyzékbe való felvétel feltételei teljesen eltérőek, pedig az elvégzendő feladat (gyermekvédelmi közvetítői eljárás) azonos.

Az IRM javaslata (T/11074. ) nyilatkoztatni szándékozik a mediátorokat arról, hogy ilyen ügyeket vállalnak-e, míg az SZMM javaslat (T 11310) végzéssel rendeli el, amelyet közöl a közvetítővel. Úgy tűnik, mintha az SZMM a mediátort is ügyfélként kezelné és elrendel ill. közöl , ahelyett hogy partnerként nyilatkoztatna: vállal-e ilyen ügyeket a mediátor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük